Resor till Salò

Massor av sjöstämning väntar dig i härliga Saló vid Gardasjöns brädd med en inbjudande hamnpromenad samt en mysig stadskärna med många affärer och restauranger och caféer samt lätt tillgång till andra spännande städer runt sjön. Boka din resa till Salò med Escapeaway i dag!

Med sitt läge vid en bukt på västra sidan av Gardasjön och vid foten av Monte San Bartolomeos gröna sluttningar utgör Salò en attraktiv stad att besöka. Utöver sitt vackra läge kan staden bland annat skryta med att ha en av Gardasjöns längsta hamnpromenader och här är dessutom ett stort utbud av butiker. Stadens stora marknad som äger rum varje lördagsförmiddag lockar till sig både lokalbefolkning och turister från när och fjärran.

Välkommen till Gardasjön med Escapeaway, vi är specialister på resor till Salo och andra städer omkring sjön i Norditalien där du bor på handplockade och noga utvalda hotell under din vistelse. Välj först om du vill resa till Salò från flygplatsen i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn - så hittar vår intelligenta sökmotor det bästa priset på flygbiljetter med reguljärflyg till exempel till Bergamo flygplats åt dig. Välj därefter ett hotell i Salò som fått fina recensioner och som passar dig så sätter vi samman en paketresa som är säkrad av Resegaranti och till ett pris du inte hittar bättre någon annan stans. Komplettera din bokning med en hyrbil för optimal frihet och flexibilitet på resan.

Salò-republiken

Saló, som med sina omkring 10 600 invånare idag är den största staden på Gardasjöns västra sida, har en historia som sträcker sig ända tillbaka till romartiden då staden var känd under namnet Pagus Salodium. Historiskt sett är dock staden framför allt känd för att ha varit de facto huvudstad för Mussolinis republik från 1943 till 1945. Detta mörka kapitel är emellertid inte det som de flesta förknippar med Saló i dag.

Det är däremot den långa promenaden och den charmerande gamla stadsdelen med sina pastellfärgade hus som lockar besökare till staden. Här bör du se Duomo di Santa Maria Annunziata, den sen gotiska domkyrkan från 1400-talet vilken räknas som Gardasjöns mest betydelsefulla kyrka och det eleganta Palazzo della Magnifica Patria från 1500-talet som idag utgör stadens rådhus. Sistnämnda var en av talrika byggnader som beslagtogs under Mussolinis diktatur för att användas som styrets ministerier.

Genuina italienska upplevelser

Även om en jordbävning 1901 gick hårt åt Saló så erbjuder den gamla stadsdelens smala gator och små torg mängder av historisk atmosfär och inte minst ett stort utbud av mysiga tavernor och bra restauranger. Vill du få en autentisk Italiensk matupplevelse kan det ofta löna sig att förflytta sig en bit upp i stan och bort från den populära promenaden. Här uppe finns åtskilliga små opretentiösa trattorior som serverar enkla men utsökta klassiska rätter. Lokalt fångad fisk som grillas hel med citron eller en av pastarätterna med svamp kan varmt rekommenderas.

Precis som på många andra ställen vid Gardasjön ges det rikliga möjligheter i Saló till att utöva olika former av vattensport under semestern. På land inbjuder det bergiga inlandet till både vandrings- och cykelturer. Oavsett vad du föredrar så stanna "hemma" i Saló på lördagen för att uppleva marknaden med massor av liv och rörelse i stan.

Utflykter till lands och till sjöss från Saló

Vägen runt Gardasjön går i en båge utanför stadens centrum, vilket dämpar biltrafiken här i förhållande till andra städer längs sjön. Vill du helt undvika att fastna i trafiken längs sjön, som kan vara tät under högsäsongen, kan du nere från Piazza Vittoria i den gamla delen av Saló i stället ta båt till åtskilliga av de andra städerna runt sjön. Ta gärna även tillfället i akt att göra en båttur till Isola del Garda, som ligger nära Saló. Det går vanligtvis bara avgångar till den lilla ön ett par gånger i veckan.

Tillbringar du din semester i Saló så har du även en perfekt utgångspunkt för en tur till Gabriele d'Annunzios "Il Vittoriale degli Italiani". Den excentriska författarinnan använde en stor del av sitt liv till att utsmycka sitt hem och den omkringliggande parken med säregna och exotiska föremål som till exempel ett krigsfartyg, en amfiteater och ett flygplan. Det är heller inte långt från Saló till Medeltidsstaden Sirmione som ligger ute på spetsen av en smal landtunga i Gardasjöns södra ände. Särskilt borgen från 1400-talet, Rocca Scaligera, är imponerande och kommer med säkerhet sätta fart på fantasin hos både vuxna och barn.

Känner du för att "resa" på utflykter lite bort från sjön så är städer som Bergamo, Modena och Verona tre bra exempel på heldagsutflykter och så har du naturligtvis även Dolomiterna i norr, kanske de vackraste bergen i Europa. Dolomiterna som utgör gräns mot Östrrike är en självklarhet att besöka om du tycker om vacker natur och kanske en vandringstur.

>> Läs även om resor till Garda stad
>> Kör-själv semester vid Gardasjön med utvalda hotell

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Salò

Vad tycker gästerna om i Salò?

8,7
Samlade gästomdömen
Baserat på 6 recensioner