Resor till Porlezza

Stämningsfulla Porlezza vid Luganosjöns bredd delar bokstavligen ut på upplevelsemöjligheterna: Här finner man både en historisk stadskärna, en romantisk sjöpromenad, en barnvänlig sjöstrand, möjligheter för vattensport och trekking samt är det endast ca. 10 km till Comosjöns ståtliga sjöpromenader och praktfulla villor.

Porlezza kan fint kandidera om Lugansjöns trevligaste och mest turistvänliga stad. Här kan semestern nämligen kryddas med en historisk stadskärna, en romantisk strandpromenad och slutligen en barnvänlig strand, som är ovanligt fin för en sjöstrand. Porlezza kommun har ca. 4.500 invånare.

Sjöstrand, strandpromenad och sjöstämning

En av Porlezzas absoluta styrkor är sjöstranden. Här är både en offentlig och en privat del. Stranden är barnvänlig och är inte i närheten av trafik. Bakom stranden finns stora gröna gräsmattor med skugga från träden och möjlighet att ta med en grill för att arrangera en trevlig picknick. Det finns också stora möjligheter för vattensporter och att utforska de lokala vandringslederna. Den 16:e augusti varje sommar firas stadens skyddshelgon San Rocco med ett fyrverkeri över sjön. Från juni till september seglar en båt två gånger i veckan från Porlezza till Lugano i Schweiz. Resan tar ca. en halv dag med ca. 3-4 timmars paus på egen hand i Lugano - kom ihåg passet! Markandsdag är lördag och marknadsstämningen kan upplevas på sjöpromenaden om förmiddagen. Under sommarmånaderna finns det även en mysig antikmarknad om kvällen i den gamla stadsdelen samt längs sjön.

Historisk stadskärna

Porlezza har en liten välbevarad historisk stadskärna med lite handelsliv och ett par kafféer, barer och matställen. Huvudgatan i den gamla stadsdelen är Via Giuseppe Garibaldi. Besök eventuellt också San Vittore kyrkan med freskmålningar från år 1690. Det mesta av stadens sommarliv utspelar sig dock nere längs sjöpromenaden och stranden. Stadens enda omedelbara svaghet är huvudvägen SS340 som åtskiljer den gamla stadsdelen från sjöpromenaden. Denna väg är en smula trafikerad då den förbinder Porlezza med Lugano i Schweiz. Det finns dock strategiskt placerade trottoarer i stan.

Nära Comosjön

Även om Porlezza verkar vara en isolerad pärla så är avståndet till Comosjön mycket litet. Det är endast ca. 10 km till Comosjöns glamorösa sjöpromenader och imponerande praktvillor i botaniska ramar. På endast ca. en kvart kan man köra från Porlezza till Menaggio varifrån det avgår båtfart till Bellagio, Varenna och resten av Comosjön. Detta innebär att många väljer Porlezza som semestermål eftersom det är lugnt och rofullt - och ofta lägre priser än vid Comosjön, som traditionellt sett alltid har varit lyxig och eftertraktad.Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Porlezza

Vad tycker gästerna om i Porlezza?

7,6
Samlade gästomdömen
Baserat på 30 recensioner