Resor till Passirano

Passirano ligger i hjärtat av det berömda vindistriktet Franciacorta några få kilometer söder om Iseosjön. Här har man på de små och stora vingårdarna under många generationer dragit nytta av det gynnsamma klimatet för att producera goda viner vilka var bland de första i Italien att uppnå kvalitetsstämpeln DOC (denominazione origine controllata).

Oavsett om du vill fördjupa dig i de underbara vinerna eller om du bara vill resa till Passirano för att utforska områdets många stämningsfulla städer, medeltida slott, borgar och kloster så är denna stad en fantastisk utgångspunkt. Vinrutten Strada del Franciacorta passerar dessutom rakt genom Passirano. Det ligger vinodlingar i alla riktningar och redan i utkanten av staden stöter du på den första vingården som gärna hälsar besökare välkomna. Den cirka 80 kilometer långa rutten tar dig dessutom runt till ett helt pärlband av intressanta historiska sevärdheter och mysiga medeltidsstäder. Rutten (eller delar av den) kan du följa både i bil och på cykel.

Själva Passirano har också rötter tillbaka i Medeltiden. Detta märks tydligt på flera ställen runt omkring i staden med sina vackra kyrkor och fina villor från en svunnen tid. Det är inte någon särskilt stor stad. Hela kommunen som även inkluderar grannstäderna Monterotondo och Camignone har enbart knappa 7 000 invånare. Det råder därför en behagligt avslappnad landsortsstämning i Passirano, som dock samtidigt är stor nog för att ha allt du kan tänkas behöva på resan.

Når du vänder "hem" till Passirano igen efter en spännande dag full av sightseeing, cykelturer eller vingårdsbesök kan du därför avsluta dagen på något av stadens matställen. Dessa matställen inkluderar pizzerior om det ska gå lite fort samt trevliga familjedrivna restauranger där du i lugn och ro kan njuta av maten. Det finns även ett bra urval av supermarkets och butiker i staden som kan täcka de flesta av resans behov.

Runt Iseosjön

Vindistriktet är inte den enda attraktionen som du kan utforska på en resa till Passirano. Det är till exempel bara 8 kilometer norrut till Iseosjön, Lago d'Iseo. Det kan rekommenderas att köra hela vägen runt den natursköna sjön (cirka 60 kilometer) . Längs vägen kan du njuta av stämningen i medeltidsstäderna som ligger ända nere vid vattnet samt njuta av utsikten mot det backiga landskapet som omger sjön. Har du tillgång till bil, vilket måste rekommenderas på en resa till Passirano, kan du ta dig gott om tid. Föredrar du att låta bilen stå så går det även färja mellan flera av sjöns städer.

I jämförelse med de två stora sjöarna Gardasjön och Comosjön, som ligger åt öster respektive åt väster så är Iseosjön betydligt mindre och dessutom mindre turistig. Området är dock lika otroligt vackert och även om du kan köra runt hela sjön på ett par timmar så bör du ta dig mycket längre tid. Det erbjuds rikliga möjligheter att stanna till och njuta av stämningen i småstäder som Sarnico eller den lite större Iseo som också har gett namn åt sjön. I dessa småstäder kommer det naturligtvis även att erbjudas goda möjligheter att stifta närmare bekantskap med det italienska kökets härligheter och de goda lokala vinerna.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Passirano