Resor till Monte Isola

Berget på ön i sjön. Med sin storlek på 4,5 km² och inte minst dess höjd på 600 meter är Monte Isola enastående i sin kategori och den största bebodda ön i en sjö i Europa, som ligger i den sjätte största sjön i Italien. Ön har ca. 1.800 öbor.

Från fastlandet till ö-landet

Man anländer till Monte Isola från städerna Sulzano, Iseo eller Sale Marasino. Med en överfart på få minuter är det både snabbt och lätt att komma ut till städerna Peschiera Maraglio eller Carzano, som båda är pittoreska fiskebyar som de andra byarna på ön - Sensole, Siviano, Cure och Menzino - har behållit alla den ursprungliga atmosfären, som vi alla lever och andas för att insupa på en välbehövlig och välförtjänt semester. Här hittar man fisknät hängda dekorativt för att torka längs stranden och små trevliga gator och gränder utan biltrafik och avgaser.

Städerna

Byn Masse är sevärd pga sina stenhus, små gårdar med gamla brunnar och gamla redskap från tidigare lantbruksliv. Fiskebyn Peschiera Maraglio har en lång strandpromenad där båtarna lägger till och än i dag är doften av soltorkad fisk stor, samtidigt som man kan uppleva den gastronomiska traditionen på ön. Novale liknar mest en bergsby med hus med tjocka stenväggar och balkonger i trä. Staden Cure är den högsta på ön med sina 500 meter över havet och stolta jordbrukstraditioner. Sensole å andra sidan är öns mest konstnärliga by, populär för sitt milda klimat och vackra omgivningar. Byn är representerad på många målningar, tack vare de romantiska motiven mellan olivträd. Byn har tre karakteristiska restauranger som varmt kan rekommenderas.

Bilfri ö och sjöluft

Ön är bilfri zon utöver de få motorer som ombesörjer kollektivtrafiken. Det är i sig en anledning att komma ut på Monte Isola. Ön är hem för utmärkta restauranger som erbjuder ön specialiteter på menyn. Värt att nämna är specialiteter som grillade sardiner, som bland annat ligger i en kryddig olja lagring före grillning.

Ön bjuder inte bara på smaksupplevelser, men också på energiska promenader genom det vackra landskapet som präglas av en hel del olivträd. Så vill man andas lite frisk sjöluft och florans milda dofter kan man hitta stigar som flätar stora kastanjskogar och odlade fält samman under en härlig promenad. Man kan också välja att se ön från en cykelsadel eller från ett bussfönster - bussar kör från Peschiera Maraglio. Men ön är bäst utforskas till fots och avnjuts bäst uppe från öns dominerande kulle varifrån man har den mest fantastiska utsikten över det omgivande landskapet.

Uråldriga hantverkstraditioner och sevärdheter

Bland sevärdheter på ön kan nämnas det hisnande, lugna och kritvita kapellet Santuario della Madonna della Ceriola, som ligger på öns högsta punkt strax ovanför staden Cure och renässansslottet Rocca Oldofredi-Martinengo.

På Monte Isola har det genom två århundraden vuxit fram en hel hantverksindustri, som idag dock flyttat till fastlandet. Denna produktion har varit av stor betydelse för ekonomin på ön, och är fortfarande ett kännetecken för ön. Här är produktionen av handgjorda fiskenät och gondol-liknande båtar naét - som är namnet på de speciella båtar man finner guppande på Iseosjöns yta. Ursprungligen var det kvinnorna som vävde fisknät, och idag kan man fortfarande hitta lokala hantverkare som använder sig av de flera hundra åriga traditioner och använda gamla instrument och naturlig tråd för att framställa vackra fiskenät. Om de fortfarande är kvinnor, får varje besökande själv ta reda på.

Öarnas sjö och traditionella festligheter

I Carzano arrangeras varje år en traditionell fest: La Festa di Santa Croce di Carzano, där hela staden är dekorerad med handgjorda blommor. Festligheten uppstod 1836 för att fira slutet på en dålig koleraepidemi, och äger rum i september. Den 2:a söndag i juli arrangeras: Festa della Madonna della Ceriola och vart femte år hålls i Peschiera Maraglio en lokal festival för deras naét-båtar med kappseglingstävling.

Utöver ön Monte Isola finner man i Iseosjön småöarna Loreto och San Paolo.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Monte Isola