Restips till Milano

 

Milano är en pulserande metropol och är kanske mest känd för sin modeindustri, shopping och nattliv. I den norditalienska metropolen väntar också en mängd historiska byggnader, världsberömda konstverk och italiensk gastronomi på dig! 

"Milano är bara en grå industristad utan sevärdheter eller charm." Detta eviga påstående om Milano kunde nog inte vara mer fel för Milano är faktiskt en fantastisk stad! En storstad som erbjuder både spännande shopping, stora sevärdheter och ett av världens mest berömda operahus och för att inte glömma en mängd gastronomiska upplevelser. Dessutom ligger Milano i framkant när det gäller innovation och är det ekonomiska "hjärtat" som driver Italien framåt.

Befolkning och geografi
 
Milano är regionhuvudstad i Lombardiet i nordvästra Italien och är landets näst största stad när det gäller befolkning med 1,3 miljoner invånare som bor i kommunen. Om man räknar med befolkningen i stadens ytterområden bor det totalt 2,3 miljoner av Italiens invånare här (området kallas då La città metropolitana). 

Milano sträcker sig cirka 182 km² och är omgiven av floder (25 km från Ticino, 25 km från Adda och 35 km från Po). Dessutom är det tillräckligt nära till en varierande natur. Inom 1-2 timmar med bil eller tåg från Milano når man Alperna, de norditalienska sjöarna och Medelhavet. Detta strategiska läge och närheten till de andra stora städerna i övriga Europa har naturligtvis bidragit till Milanos ekonomiska utveckling och industrialisering.

Klimat och väder

Milano ligger väster om Po-dalen, nästan i en gryta, mellan Dolomiterna och Medelhavet och tack vare sitt skyddade läge kännetecknas staden av ett fuktigt, tempererat klimat med betydande temperaturskillnader mellan sommar och vinter.

De varmaste månaderna i Milano är juli och augusti med medeltemperaturer på 25-30 grader men dagstemperaturer på runt 40 grader är inte ovanliga under dessa perioder. De kallaste månaderna är december och januari då medeltemperaturen är runt 5 grader. Det snöar sällan i Milano och tack vare den höga luftfuktigheten faller det inte snö särskilt ofta.

Om du vill undvika regn under din semester i Milano bör du åka i februari eller juli då det regnar minst, endast 5 regndagar per månad. I april, maj och oktober regnar det mest, även om dessa månader också kan bjuda på soliga dagar och härliga temperaturer.

Sevärdheter 

Här kan du läsa om några av de attraktioner som är värda att besöka på din semester i Milano. 

Il Duomo di Milano

Milanos katedral, Il Duomo di Milano - vars fullständiga namn är Basilica Cattedrale Metropolitana di Santa Maria Nascente - är Milanos viktigaste symbol och landmärke. Katedralen började byggas 1386 och stod inte färdig förrän 600 år senare, 1965. Det är den största kyrkan i Italien och den 3:e största kyrkan i Europa och den 4:e största kyrkan i världen. Peterkyrkan är större, men den ligger i Vatikanstaten.
 
Il Duomo di Milano ligger på torget Piazza del Duomo i Milanos centrum och exteriören kännetecknas av ett gotiskt utseende och ett otroligt överflöd av skulpturer. Även de 55 fönstren är spektakulära och berättar om stadens konsthistoria inom glasproduktion. På taket står den guldfärgade statyn La Madonnina - kyrkans högsta punkt som invigdes 1774 och ritades av skulptören Giuseppe Perego.

Galleria Vittorio Emanuele II
 
Galleria Vittorio Emanuele II är Milanos äldsta aktiva köpcentrum, ett arkitektoniskt mästerverk och är en symbol för Milano. Gallerian ligger bredvid Il Duomo och förbinder Piazza del Duomo med Piazza della Scala, där operahuset med samma namn - La Scala - ligger. Galleriet är uppkallat efter Vittorio Emanuele II som var den första kungen i den tidigare italienska monarkin och byggdes mellan 1865 och 1867.

Gallerian är först och främst känd för sitt vackra glastak och sina fashionabla butiker där några av Italiens mest kända modemärken finns representerade. På golvet i mitten av galleriet finns en mosaik som föreställer en tjur. Legenden säger att om du sätter din fot på tjuren och vänder dig om tre gånger, ja, då kommer det att ge dig tur i framtiden.

Parco Sempione, Castello Sforzesco och Arco della Pace

I den nordvästra delen av Milanos stadskärna ligger stadens största park och andningshål, Parco Sempione. Hit går milaneserna för att ta en paus från stadens buller. I mitten av parken ligger den gamla idrottsarenan, Arena Civica, som i mitten av 1900-talet var hemmaplan för fotbollslaget Inter. Arenan påminner om den gamla amfiteatern från romarriket, men i själva verket invigdes den först 1807.

På båda sidor om Parco Sempione hittar du flera sevärdheter. Sydost om centrum ligger Castello Sforzesco som byggdes på 1400-talet av Francesco Sforza, hertig av Milano. Slottet renoverades och byggdes ut under 1500- och 1600-talen och blev en av de största fästningarna i Europa. Idag inrymmer slottet flera av Milanos museer och konstsamlingar.

På motsatt sida av parken ligger Arco della Pace (Fredsbågen) och är Milanos svar på Triumfbågen i Paris. Arco della Pace byggdes på 1800-talet under Napoleon och markerar den plats där den nya vägen, Strada del Sempione, ledde in i Milano. Vägen används än idag och förbinder Milano med Paris via Simplonpasset genom Alperna.

Mat och dryck

Italiensk mat - la cucina italiana - är känt för att vara en av de bästa i världen. Till skillnad från det franska köket, där rätterna är mer raffinerade och detaljerade baseras den italienska maten på mammas och mormors recept som har gått i arv i generationer. Tonvikten ligger på bra råvaror med mycket kärlek och omtanke. I Milano hittar du naturligtvis restauranger som serverar lokala specialiteter men med sin internationella touch har Milano också öppnat upp för andra smaker från världens alla hörn. 
 
Ossobuco con Risotto alla Milanese

Risotto serveras vanligtvis som en primo piatto (första rätten) innan köttet kommer in som en secondo (huvudrätt). Men det finns ett undantag och det är den mycket populära milanesiska rätten Ossobuco con Risotto alla Milanese - kalvlägg med saffransrisotto. Det är denna rätt som har satt Milano på matsedeln och ett besök i staden är inte komplett förrän du har smakat den. 

Cotoletta alla Milanese

Cotoletta är en annan av Milanos mest kända rätter. För det otränade ögat ser den ut som en wienerschnitzel, men det är en stor skillnad. I den milanesiska versionen används alltid kalvkött med ben, medan i den österrikiska versionen används benfritt nötkött. Dessutom är den milanesiska versionen inte lika platt, och den paneras i ströbröd - inte i mjölk. Så om du redan har smakat en wienerschnitzel, missa inte Cotoletta - du kanske hittar en ny favorit.

Panettone

Om du reser till Milano i juletid får du inte missa den milanesiska julkakan Panettone som är så populär att italienska familjer från norr till söder sätter den på julbordet. Det är en luftig fruktkaka med russin och smak av cederträ som serveras kall och ibland med mascarponekräm.

Välkommen till Milano med Escapeaway

Det finns tre flygplatser i Milano: Malpensa, Linate och Bergamo. Med oss på Escapeaway kan du enkelt planera, skräddarsy och boka en resa till Milano plus att du kan välja bland våra noggrant utvalda hotell. Pssst.... glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. Vi rekommenderar också att du hyr en bil för att maximera möjligheten att utforska alla fantastiska platser i området och i Lombardiet

>>> Se alla våra Hideaways hotell i Milano

>>> Läs mer om Lombardiet

>>> Läs mer om Bergamo

>>> Läs mer om norra Italien

>>> Läs mer om Italien

>>> Läs mer om storstadssemester i Italien

 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Milano

Populära hotell i Milano

Italien, Norra Italien, Lombardiet, Milano
8,6
Mycket bra
1416 omdömen
  • Närmaste flygplats: 7 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Norra Italien, Lombardiet, Milano
9,3
Fantastiskt
521 omdömen
  • Närmaste flygplats: 10 km
  • Avstånd till centrum: ca. 500 m
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Norra Italien, Lombardiet, Milano
8,7
Mycket bra
6374 omdömen
  • Närmaste flygplats: 5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Milano?

8,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 36 recensioner