Resor till Milano

Milano är ett pulserande metropolis som kanske mest är känd för sin modeindustri, shoppingmöjligheter och nattliv. I denna norditalienska storstad väntar dig emellertid även ett pärlband av historiska byggnadsverk, världsberömda konstverk och italiensk gastronomi. Boka din resa till Milano med Escapeaway i dag!

”Milano är bara en grå industristad utan varken sevärdheter eller charm”. Inget påstående om Milano är så ständigt återkommande som detta – och inget påstående hade kunnat vara mer fel. Milano är en fantastisk stad! En metropol som både bjuder shoppingmöjligheter, stora sevärdheter, ett av världens mest kända operahus och massor av gastronomiska upplevelser. Dessutom ligger Milano i framkant vad gäller innovationer, och staden är det ekonomiska hjärta som drar Italien framåt.

 

Nej, Milano är inte den autentiska lilla fiskebyn de flesta kanske tänker på, när tankarna styr mot Italien. Milano är så mycket mer, och på en resa till Milano med Escapeaway kan du se fram emot att bo på några av de trevligaste hotellen i hjärtat av staden. Använd sökmotorn här på sidan för att hitta ditt hotell i Milano, eller boka en komplett paketresa inklusive flyg. Möjligheterna är många, och då vi nyttjar reguljärflyg är flexibiliteten total. Välkommen till Milano med Escapeaway!

 

Information och fakta

 

Här nedan kan du läsa lite generell fakta om Milano – bland annat om stadens geografi, befolkning och klimat – vilket kan fungera som inspiration inför din semester till den norditalienska metropolen. Vidare kan du också läsa om stadens främsta sevärdheter och restaurangkvarter, perfekt om du vill planera hur semesterdagarna ska se ut.

 

Informationen är enbart tänkt som en inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare inspiration är du välkommen att besöka vår blogg där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål, bland annat om Milano.

 

Befolkning och geografi

 

Milano är huvudstad i regionen Lombardiet i nordvästra Italien. Det är landets andra största stad, räknat till antalet invånare, med 1,3 miljoner personer boendes i kommunen. Inkluderas även stadens ytterområden i beräkningen bor hela 3,2 miljoner av Italiens befolkning i staden (området kallas då La Città Metropolitana).

 

Milano sträcker ut sig på en yta drygt 181,67 km² stor. Staden ligger omringad av floder (25 km från floden Ticino, 25 km från floden Adda och 35 km från floden Po), och dessutom på ett behagligt avstånd till olikartad natur. Faktum är, att du inom 1-2 timmar i bil eller med tåg, kan ta dig både till Alperna, de norditalienska sjöarna och Medelhavet från Milano. Detta strategiska läge, samt närheten till andra stora städer i övriga Europa, har naturligtvis bidragit till Milanos ekonomiska utveckling och industrialisering.

 

Klimat och väder 

 

Milano ligger väster om Po-dalen, nästan som i en gryta, mellan Dolomiterna och Medelhavet. Tack vare det skyddade läget, kännetecknas staden av ett fuktigt, tempererat, klimat, med betydande temperaturskillnader mellan sommar och vinter.

 

De varmaste månaderna på året i Milano, är juli och augusti med medeltemperaturer på 29,2 respektive 28,5 grader – även om det inte är ovanligt med dagar då temperaturen ligger runt 40 grader under dessa månader. De kallaste månaderna på året är januari och december, då medeltemperaturerna ligger på 5,9 respektive 6,4 grader. Det snöar ytterst sällan i Milano, och tack vare den höga luftfuktigheten, stannar sällan den lilla snö som faller.

 

Vill du undvika regn på din semester i Milano, bör du resa till staden i februari eller juli då det faller minst regn (endast 5 regndagar per månad). Det regnar mest i april, maj och oktober – även om dessa dagar också kan bjuda på soliga dagar och härliga temperaturer.

 

Sevärdheter

 

Här nedan kan du läsa om ett urval av de sevärdheter du kan besöka under din semester i Milano. Vill du ha ytterligare inspiration inför din resa, är du välkommen att besöka vår blogg där du hittar intressanta artiklar om våra resmål.

 

Il Duomo di Milano

 

Milanos domkyrka, Il Duomo di Milano – vars fullständiga namn är Basilica Cattedrale Metropolitana di Santa Maria Nascente – är Milanos främsta symbol och kännetecken. Katedralen började byggas år 1386 och färdigställdes inte helt och hållet förrän nästan 600 år senare, år 1965. Det är den största kyrkan i Italien (då Peterskyrkan som är större, officiellt ligger i Vatikanstaten), den tredje största kyrkan i Europa och den fjärde största kyrkan i världen.

 

Il Duomo di Milano ligger mitt i staden, på torget Piazza del Duomo, och dess yttre kännetecknas av ett gotiskt utseende, och det otroliga överflödet av skulpturer. Även dess 55 fönster är spektakulära, och berättar om stadens konsthistoria inom glastillverkning. På taket står den guldfärgade statyn La Madonnina – kyrkans högsta punkt som invigdes år 1774 och ritades av skulptören Giuseppe Perego.

 

För att besöka Il Duomo di Milano, samt för att gå upp på taket, krävs en entrébiljett som du bland annat kan köra på kyrkans officiella hemsida.

 

Galleria Vittorio Emanuele II

 

Galleria Vittorio Emanuele II är Milanos äldsta, fortfarande aktiva, shoppingcenter, och är dessutom ett arkitektoniskt mästerverk samt symbol för Milano. Gallerian ligger granne med Il Duomo och förbinder Piazza del Duomo med Piazza della Scala (där operahuset med samma namn – La Scala – ligger). Gallerian är döpt efter Vittorio Emanuele II, den första kungen i den före detta monarkin Italien, och byggdes mellan 1865 och 1867.

 

Gallerian är främst känd för sitt vackra glastak och sina fashionabla butiker, vilka inkluderar några av Italiens mest kända modemärken. Mitt i gallerian, på golvet, finns en mosaik som föreställer en tjur. Sägnen säger, att om du sätter foten på tjurens högra, bakre häl, och snurrar tre gånger runt dig själv, så ska detta bringa tur i framtiden.

 

Parco Sempione, Castello Sforzesco & Arco della Pace

 

I centrala Milanos nordvästra del, ligger stadens största park och andningshål, Parco Sempione. Det är en plats dit milaneser och besökare beger sig för att rymma stadens buller för en stund, och istället slå sig ner bland träd och bäckar på de gröna gräsmattorna. Mitt i parken ligger den gamla sportarenan Arena Civica, som i mitten på 1900-talet var fotbollslaget Inters hemmaarena. Arenan påminner on gammal amfiteater från Romarriket, men faktum är att den invigdes så sent som år 1807.

 

På vardera sida om Parco Sempione finns sevärdheter att besöka. I dess sydöstra del ligger slottet Castello Sforzesco, som byggdes på 1400-talet av hertigen av Milano, Francesco Sforza. Slottet renoverades och byggdes ut på 1500- och 1600-talen, och kom till att bli ett av de största citadellen i Europa. Idag huserar slottet flera av Milanos museum och konstsamlingar.

 

På motsatt sida om parken, ligger Arco della Pace (Fredsbågen), Milanos svar på Paris triumfbåge. Arco della Pace byggdes på 1800-talet, under Napoleons styre, och den markerar platsen där den nya vägen Strada del Sempione gick in i Milano. Denna väg, som fortfarande används idag, kopplar samman Milano med Paris, via Simplonpasset genom Alperna.

 

Mat och dryck

 

Det italienska köket – la cucina italiana – är känt för att vara ett av de bästa i världen. Till skillnad från det franska köket, där rätterna är mer raffinerade och detaljrika, baseras det italienska köket på mor- och farmödrarnas recept som går i arv i generationer. Fokus ligger på bra råvaror och mycket kärlek och omtanke. I Milano kan du naturligtvis hitta restauranger som serverar de lokala specialiteterna för området, men med sin internationella prägel, har Milano också öppnat upp för andra smakbilder, och idag är det inga problem att hitta restauranger som serverar allt från trendiga pokébowls till kinesiska dumplings.

 

Vill du dock hålla dig till de klassiska milanesiska rätterna, finns det några du ska hålla utkik efter på menyerna.

 

Ossobuco con Risotto alla Milanese

 

Normalt sätt serveras risotto som primo piatto, det vill säga en rätt för sig själv, innan köttet kommer in som secondo. Men det finns ett undantag, och det är den ytterst populära milanesiska rätten Ossobuco con Risotto alla Milanese – på svenska: kalvlägg med saffransrisotto. Detta är rätten som satt Milano på mat-kartan, och ett besök i staden är inte fulländat utan att ha testat den. För vegetarianer, går det oftast ypperligt att beställa in endast risotton utan kalvlägg.

 

Cotoletta alla Milanese

 

Cotolettan är ytterligare en av Milanos mest kända maträtter. För det otränade ögat ser den kanske ut som en wienerschnitzel, men stora skillnader går att finna. I den milanesiska versionen används alltid kalvkött som sitter kvar på benet, medan man i den österrikiska versionen använder nötkött utan ben. Vidare plattas den milanesiska versionen inte ut lika hårt, och den paneras i ströbröd, inte i mjöl. Så, även om du redan smakat på wienerschnitzel i ditt liv, ska du inte missa att också testa Cotolettan – du kanske hittar en ny favorit.

 

Panettone

 

Är du på besök i Milano runt juletid, får du inte missa att smaka på den milanesiska julkakan Panettone, som nu blivit så pass populär, att italienska familjer från norr till söder dukar fram den på julbordet. Det är en mjuk kaka med russin och smak av citrus och ceder, som serveras kall och ibland med en ackompanjerad av en mascarponekräm.

 

Boka en resa till Milano med Escapeaway

Med Escapeaway kan du lätt boka en bekymmersfri och säker resa till Milano med möjlighet till avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Hamburg. Den intelligenta sökmotorn dammsuger hela tiden nätet efter de bästa priserna på flygbiljetter med reguljärflyg till Malpensa, Linate eller Bergamo flygplats och kombinerar dem med våra utvalda hotell i Milano. Vi sätter samman det hela till en paketresa med Resegaranti, på så sätt får du det bästa av två världar. Komplettera paketet med en hyrbil för att få den bästa möjliga upplevelsen när du kommer fram. Trevlig resa!

>> Läs även om resor till Turin
>> Läs om storstadssemester i Italien här

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Milano

Populära hotell i Milano

Italien, Norra Italien, Lombardiet, Milano
8,6
Mycket bra
5565 omdömen
  • Närmaste flygplats: 5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Norra Italien, Lombardiet, Milano
8,4
Mycket bra
3375 omdömen
  • Närmaste flygplats: 4 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Italien, Norra Italien, Lombardiet, Milano
8,5
Mycket bra
1663 omdömen
  • Närmaste flygplats: 3 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Milano?

8,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 33 recensioner