Resor till Mantova

Denna vackra stad i Po-dalen har en historia som sträcker sig fyra tusen år tillbaka i tiden men är framför alt känd som ett enastående exempel på en välbevarad renässansstad. Boka en resa till stämningsfulla Mantova med Escapeaway och få en bra utgångspunkt för att utforska resten av Lombardiets sevärdheter.

Mantova ligger 30 kilometer söder om Gardasjön precis halvvägs mellan Milano och Venedig. Staden ligger idylliskt belägen, omgiven av sjöar på tre sidor. Dessa konstgjorda sjöar anlades som en del av stadens försvarsverk redan på 1100-talet och de får sitt vatten från floden Mincio.

Till skillnad mot den berömda modestaden åt väster och den romantiska kanalstaden åt öster så är det nog inte många svenskar som känner till Mantova. Det är synd för denna vackra renässansstad, som idag har drygt 48 000 invånare, har i kraft av sin rika historia mycket att bjuda på. Dessutom är Mantova ett bra resmål för dig som vill ha en bra utgångspunkt för spännande utflykter i resten av regionen, som erbjuder en del av Italiens mest intressanta sevärdheter.

Huvudstad för kultur och gastronomi

Mantova var 2016 italiensk kulturhuvudstad och blev året efter utnämnd till europeisk gastronomihuvudstad. Många av stadens besökare kommer också hit just för att se stadens vackra renässans arkitektur och för att utforska det lokala köket. Här kan många av de lokala rätterna, liksom stadens arkitektur, spåras ända tillbaka till 1300-talet, när furstesläkten Gonzaga hade tillkämpat sig herradömet över staden.

Det var under Gonzaga's styre, som Mantova utvecklades till ett kulturellt och politiskt maktcentrum för regionen. Furstesläkten låg dessutom bakom stadsplaneringen, vilken har givit Mantova en plats på UNESCO's världsarvslista. Denna storhetstid under furstesläkten Gonzaga varade ända fram till år 1707, då staden övertogs av Huset Habsburg, ett av Europas furstehus. Senare intog Napoleon staden som ett led i sin kampagne mot Österrike. Det var först 1866 som Mantova officiellt blev en del av det Italienska Kungariket.

I dag utgör Gonzaga familjens hem, Palazzo Ducale (Hertigpalatset), stadens huvudattraktion. Palatset som ligger vid stadens största torg, Piazza Sordello, rymmer inte mindre än 500 rum. Palatset, som under 300 år var furstesläktens hem, fungerar i dag som ett museum. Bland de omkring 40 rummen som är öppna för allmänheten, är det framför allt Camera degli Sposi som är anmärkningsvärt. Det är en närmast överväldigande upplevelse att stå i rummet och betrakta de många, fantastiska tak- och väggmålerierna utförda av Andrea Mantegna. Du bör även ta vägen förbi stadens domkyrka och Basilica di Sant'Andrea, där målaren ligger begravd.

Smala gator och öppna torg

Du kan även se fram emot att bara gå runt lite på må få i stadens trevliga medeltida centrum. Här hittar du smala, labyrintiska gator och inte minst underbara, öppna torg som omgärdas av vackra valvgångar och gamla byggnader. På Piazza delle Erbe, Piazza Brolleto och Piazza Sordello har du rikligt med möjligheter till att slå dig ner på en av de många trottoarrestaurangerna och njuta av stämningen samt betrakta stadens liv. Staden har även ett rikt affärsliv med alla de butiker och supermarkets som ska till för att täcka dina behov under semestern.

På stadens restauranger, trattorior och caféer får du möjlighet att dyka ner bland det italienska kökets härligheter. Något av det mest lokala du kan äta i Mantova är Tortelli di Zucca, pumpa-tortelli, och om du är lite mer äventyrslysten Stracotto d’Asino, en stuvning med åsnekött.

Det finns med andra ord mycket att se och uppleva i själva Mantova. Det kan dock även varmt rekommenderas att använda några dagar av semestern till att göra utflykter i det omkringliggande området. Det är nämligen som upplagt för att köra en tur norr över till Gardasjön för att besöka någon av de charmerande städerna som ligger där. Du kan eventuellt hyra en cykel och följa de natursköna cykellederna dit från Mantova. Dessutom ligger även operastaden Verona, med sina historiska sevärdheter, eleganta butiker och många restauranger, inom kort avstånd.

Så bokar du en resa till Mantova

Använd dig av sökmotorn högst upp på sidan för att söka bland våra handplockade och noga utvalda hotell i Mantova som fått bra recensioner. Kombinera hotellet med en billig flygbiljett med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, komplettera eventuellt med en hyrbil och få det hela satt samman till en paketresa som är säkrad av Resegaranti. Enkelt och flexibelt - sådan är en semester med Escapeaway.

>> Läs även om resor till Pozzolengo
>> Läs om resor till Norditalien

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Mantova