Resor till Livigno

Åk på skidsemester till en toppmodern skiddestination - välkommen till Livigno

Livigno ligger högt belägen och är en mycket snösäker stad som på kvällarna också erbjuder livlig afterski - och så lockas det med taxfree-butiker i hela staden.

En av Alpernas mest populära orter

Livigno hör till ett av de mest populära skidområden i Alperna. Staden ligger på 1.816 meters höjd och skidområdet når helt upp till 2.796 meters höjd. Området erbjuder 115 km pist som är fördelade på de två bergsidorna Mottolino och Carosello - detta ger därmed möjlighet för att alltid kunna åka skidor på en solsida. Nere i dalen finns det goda faciliteter för nybörjare med många korta liftar spridda längs med staden. Högre upp i terrängen hittar du ett bredare urval av pister för de mer vana skidåkarna. Utmaningarna i terrängen hör inte till de största, därför rekommenderar vi inte orten till de riktigt duktiga skidåkarna som söker större utmaningar.

Både för familjer och grupper

Livigno är en sann pärla för familjer och grupper med blandade nivåer av skidåkning. Här kan de flesta snabbt finns sig till rätta, antingen i skidskolan, eller i pisterna av olika svårighetsgrad. Det är lätt att ta sig runt i staden och liftarna nås med gratis skidbussar som kör från 08.00 på morgonen till 20.00 på kvällen. Skidskolorna är riktigt bra och känner till oss skandinaver bra. Vill man samlas till lunch, avtalar man blott ett ställe i dalen i närheten av t.ex. skidskolan.

Liftkortet gäller för Livigno, Val di Dentro, Bormio och Santa Catarina di Valfurva. Det tar ca. 40 minuter att köra till Bormio och passet är normalt öppet året runt! När vädret och vägarna tillåter det kan man använda liftkortet med 50% rabatt i St. Morritz. Det finns också 30 km. längdskidåkning på välgjorda skidspår i dalen, så om du hellre åker längdåkning, kan detta alltså kombineras med den alpina skidåkningen.

Mussolini och skattefrihet

I den stängda dalen rådde tidigare en dålig och svag ekonomi tills den förklarades skattefri av Mussolini under fascismen. Livigno består av 3 gamla landsbyar: Santa Maria, San Antonio och San Rocco som är förbundna av en 4 km lång väg nedåt dalen. Livigno stad har med sina gamla italienska hus och stall en otrolig charm. Då staden i många år har varit skattefri präglas priserna i butiker, barer och restauranger av detta. och det är därför lätt att låta sig frestas av både de italienska och utländska varorna till ett billigt pris.

Kultstatus

Staden bjuder på många trevliga restauranger, livlig afterskiing och ett festligt kvälls- och nattliv. De många taxfree-butikerna har ett stort urval av parfymer, cigaretter och alkohol, varifrån byn har sin kultstatus i Nordeuropeiska och lokala skidsportskretsar.

Snösäkert i 'Det lilla Tibet'

Här är vintern väldigt kall och man ska vara förberedd på mycket låga temperaturer, speciellt under vinterns mörkaste månader, varför dalen lokalt kallas ”Det Lilla Tibet”. Men å andra sidan håller snön normalt helt fram till maj, då här fortfarande är praktfullt att åka skidor. För att få mest glädje av solen är det en fördel att åka på Costacia och Carosello sidan på morgonen och på eftermiddagen ta över på Mottolino sidan.

Livigno om sommaren

Det är absolut värt att besöka Livigno på sommaren när vinterns jäkt ersätts av fred och ro, naturskön stämning och möjlighet för olika trekkingturer uppe på bergen eller t.ex. Gallosjön.

Ankomst i bil

För att komma till Livigno med bil är det lättast att fortsätta från Innsbruck till Landeck, härifrån kör man till Zernes i Schweiz och vidare genom Munt-La-Schera tunneln upp till Livigno. 

Öppningstider för tunneln Munt La Schera: Under tunnelns öpettider reguleras in- och utkörning av trafikljus. Det kan tyvärr förekomma en del väntetid. Vi rekommenderar att man alltid kontrollerar ändringar (och priser) på www.livigno.eu under punkten "How to reach Livigno". Som alternativ kan man komma till Livigno via Bormio, passet Foscagno är öppet året runt men snökedjor är obligatoriska!

Ankomst med tåg

Du kan ta dig från Milano till Livigno med tåg; Milano - Tirano (2 1/2 timme), därefter buss från Tirano till Bormio och därifrån med en annan buss till Livigno (ca. 1 1/2 timme). Livigno ligger alltså långt borta från flygplatser i Italien (minst 5 timmar), men på förhållandevis kort avstånd från Innsbruck i Österrike (3½ timme).

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Livigno