Resor till Limone sul Garda

Det råder ingen tvekan om att Limone sul Garda är en av de mest klassiska och välbesökta städerna vid Gardasjön. Många vandrare kommer varje år hit för att njuta av vyerna, atmosfären, dofter av citron och den behagliga brisen från sjön. Upplev den även du och boka din resa till Limone sul Garda med Escapeaway i dag!

Limone sul Garda har endast drygt 1000 invånare, men på en bra sommardag sjuder staden av liv, när flera resenärer kommer hit för att njuta av atmosfären i en av de idylliska städerna vid Gardasjöns västra bredd. Den före detta fiskebyn, som ligger inklämd på en smal stripa land mellan branta berg och vattnet i sjön, är som namnet antyder känd för sin citronodling. Trots detta sammanträffande, har stadens namn dock sitt ursprung i det latinska ordet för gräns, limes. Kanske för att det fram till 1932 endast var möjligt att komma till byn med båt. Först då en väg, Gardesana Occidentale, från Riva del Garda etablerades, började Limone sin förvandling från sömningt fiskesamhälle till en av Gardasjöns mest populära och älskade  resmål.

Citroner, fisk, sjöliv och strand

Hur det än må vara, så kallar många guideböcker Limone för "Citronstaden", och en av de mest populära sevärdheterna i Limone sul Garda, är också det restaurerade citronväxthuset Limonaia del Castel, som sprider ut sig över hela sju terrasser. Här kan du se hur man traditionellt sätt odlar citrusfrukter i Limone. Citrusfrukter växer annars normalt längre söderut, men Gardasjöns milda klimat säkrar rätt förutsättningar. De höga murarna, som du ser i citronlunden, är dock byggda för att skydda träden mot de kalla vintervindarna från nordöst, liksom de tär möjligt för att lägga på ett glastak om det skulle behövas. Därutöver utnyttjade också en traditionell Limonaia även ett imponerande bevattningssystem, och jord från den södra delen av Gardasjön importerades för att förbättra den näringsfattiga marken vid Limone.

Idag använder man Limonaia del Castel även till konserter på sommaren, under namnet Limonaia sotto le Stelle. Därutöver är där konserter - mest klassiska - i den gamla hamnen och längs med sjöpromenaden.

Det är ganska intressant att uppleva gamla Limonaia, men en av de största nöjena med att hålla semester i Limone, är dock att bara njuta av stämningen i den gamla hamnen, Porto Vecchio, där småbåtar ligger och vaggar. Eller ta en promenad längs sjöpromenaden där det finns flera restauranger och barer att slå sig ner på. Inte överraskande finns det gott om fiskrestauranger i Limone, där du självklart måste prova en av de lokala insjöfiskarna, grillad med citron.

Det är också nästan ett måste att trotsa stigningen nere från hamnen, för att ta en tur upp i den gamla stadsdelens labyrint av smala gator och gränder, där doftande blommor täcker många av husfasaderna. Häruppe hittar du dessutom många små butiker, som säljer allt vad hjärtat kan begära.

Har du rest till Limone i de varma sommarmånaderna, rekommenderar vi att fortsätta mot norr från hamnen. Här finner du flera bra småstränder (sten), där du kan bada i sjöns klara vatten. I söder ligger en större och ganska populär stenstrand, Spiaggia del Tifù, med bättre plats (men oftast också fler människor). Vill du inte nöja dig med att slappa på stranden, är det på sjön också möjligt att testa på vattensporter, t.ex. vindsurfing.

Hotell i Limone sul Garda

Utflykter från Limone

Till skillnad från förr i tiden, är det idag enkelt att resa till Limone. Vill du besöka några av de andra städerna runt Gardasjön, eller t.ex. åka på en utflykt till Verona eller Venedig, kan du därför göra så. Vi kan också rekommendera att ta en tur med färjan tvärs över sjön till Malcesine. De små båtarna som erbjuder sightseeing på Gardasjön lägger också till vid Limone - en utflykt som kan rekommenderas, då många av sjöns småstäder är vackrast från sjösidan.

Limone sul Garda är också en bra utgångspunkt för att åka iväg på vandringsturer i inlandet, där det finns flera rutter i olika svårighetsgrad upp genom bergsklyftan i Parce dell' Alto Garda Bresciano. Det är en möjlighet att få lite svett på pannan, och dina ansträngningar belönas med vackra utsikter över Gardasjön. Vill du utmana dig mer än bara med vandring, är det också möjligt att prova rafting, paragliding och klättring med en kunnig guide som vägleder.

Så bokar du en resa till Limone sul Garda

Med Escapeaway bokar du lätt en problemfri och säker resa till Limone sul Garda med möjlighet till avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Den smarta sökmotorn dammsuger hela tiden nätet efter de bästa priserna på flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med våra noga utvalda hotell i Limone sul Garda. Vi sätter samman det hela till en paketresa med Resegaranti, på så sätt får du det bästa av två världar. Komplettera paketet med en hyrbil för bästa möjliga upplevelse när du kommer fram. Trevlig resa!

>> Läs även om resor till Salò vid Gardasjön
>> Hitta övernattning på ett Agriturismo vid Gardasjön

Vad tycker gästerna om i Limone sul Garda?

9,1
Samlade gästomdömen
Baserat på 93 recensioner