Resor till Lecco

Lecco är en okänd pärla i sydöstra änden av Comosjön, här hittar du majestätisk arkitektur, trevliga stränder, underbara torg och en vacker miljö som inbjuder till utomhusupplevelser och aktiviteter. Boka din resa till Lecco med Escapeaway i dag!

Como och den fashionabla lilla byn mitt i sjön, Bellagio, må vara Comosjöns mest kända städer - men detta betyder inte att här inte finns massor av andra mysiga platser att upptäcka. Ta Lecco till exempel, en liten kommun vid sjöns östra gren, vid foten av Bergamo-alperna och endast en timme från Milano. Lecco är mindre känd än Como i väst, men erbjuder charmig arkitektur som reser sig mot en dramatisk alpin bakgrund, ett rikt kök med många lokala specialiteter samt en fantastisk utsikt över sjön - och allt detta får du uppleva utan alla folkmassor och kryssningsfartyg som besöker de mer populära städerna runt sjön. 

 

Välkommen till Italien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Lecco och andra städer i området där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

 

>> Läs även om kör-själv-semester till Comosjön

 

Upplevelser ute i det fria

 

Leccos del, är en av tre sektioner som bildar Comosjön – tittar du på en karta är det det högra ”benet” av sjön. Utsikten över sjön från Lecco är fantastisk – här kan du beundra allt från små båtar i hamnen till snötäckta bergstoppar vars reflektion fångas på sjöns blanka yta. Under sommaren är en av de mest populära aktiviteterna att ta sig till en av sjöns alla stränder för att njuta av en stund i solen och bada i det kristallklara vattnet. En del av dessa stränder erbjuder vattensporter såsom kitesurfing och kajakpaddling, vilka är annorlunda och spännande sätt att uppleva sjön på. Stränderna nära Lecco erbjuder inte alltid samma faciliteter som vid t.ex. Como, men på vissa platser kan du hyra en solstol och beställa något gott att äta på en närliggande bar. Men en rekommendation är ändå att ta med en pick-nick.

 

Lecco är också en utmärkt utgångspunkt för promenader och cykelturer i de omkringliggande kullarna och bergen. Entusiastiska cyklister och vandrare kan hitta utmanande stigningar i bergen, men det finns också massor av enklare rutter för dig som bara vill njuta av landskapet. Under vintern kan du till och med åka skidor i bergen nära Lecco – resorterna är små, men fullt dugliga för nybörjare och medelduktiga skidåkare.

 

Sevärdheter i Lecco

 

Lecco är nog mest känd som hemstad till författaren Alessandro Manzoni som föddes här år 1827. Manzoni skrev boken De trolovade (I promessi sposi) vilken anses ha haft en stor betydelse för utvecklingen av det italienska språket. I Lecco kan du besöka Villa Manzoni, där författaren spenderade sin barndom och sina tonår, som också innehåller Manzoni-muséet och det kommunala konstgalleriet (la Galleria d’Arte Comunale) på översta våningen. (Observera att villan är stängd på måndagar)

 

I närheten av Villa Manzino, kan du också besöka Palazzo Belgiojoso, en byggnad från sent 1700-tal som idag rymmer hela tre muséer: det arkeologiska muséet (Museo Archeologico), Muséet för Naturhistoria (Museo di Storia Naturale) samt Historiska muséet (Museo Storico). Här finns också ett planetarium (il Planetario) där du kan lära dig mer om stjärnor och planeter.

 

Du får naturligtvis inte missa att besöka Leccos Centro Storico, det vill säga den gamla stadskärnan, som är full av mysiga gator och torg vilka kantas av barer, restauranger och caféer. Här och där stöter du också på olika monument och statyer av personer som haft betydelse för staden – och om du inte lider av höjdskräck, kan du ta dig upp de 96 meterna i stadens klocktorn, Il campanile della Basilica di San Nicolò, för att beundra Lecco från ovan.

 

Mat och dryck

 

Lecco tillhör provinsen Lombardiet, som har ett rikt kulinariskt arv baserat på ingredienser från bergen och sjöarna. Njut av olika ostar med ursprungsbemärkningen DOP samt av fint kött som Brianza-salami och Bresaola.  Traditionella restauranger erbjuder både mustiga köttgrytor med polenta och friska fiskrätter – med lokalt fångad fisk, naturligtvis. Och även om det inte är unikt för Lecco, så hittar du i staden också fenomenal pasta, pizza och gelato!

 

Transport

 

Flyg

Den närmsta flygplatsen är Bergamo Orio al Serio som ligger knappt en timme från Lecco med bil. Hit flyger främst lågprisbolaget Ryanair. Även Milan Malpensa, som ligger cirka 1 timmes bilfärd från Lecco, är ett bra alternativ. Detta är Milanos största flygplats, och antalet flygrutter hit är stort.

 

Tåg

Tågbolaget Trenord förbinder Lecco med Milano, varifrån du kan ta dig vidare till större delen av Italien med både snabbtåg och regionala tåg.

 

Bil och buss

Det är smidigt att hyra en bil på flygplatsen, om du vill ha frihet att ta dig runt Comosjön på din semester. Det finns också lokala bussar som förbinder Lecco med övriga städer runt sjön, fråga på det lokala turistkontoret efter tidtabeller.

 

Så bokar du en resa till Lecco med Escapeaway

Använd sökmotorn för att söka bland våra handplockade hotell i Lecco och runt resten av Comosjön. Kombinera med flygbiljett med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, komplettera eventuellt med en hyrbil och få det hela samlat i en paketresa som är säkrad av Resegaranti. Så fungerar en semester med Escapeaway.

>> Läs även om resor till Gardasjön
>> Läs även om storstadssemester i Milano

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Lecco