Åk på vingårdssemester på en Agriturismo vid Iseosjön

Semester på en agriturismo vid Italiens hemliga juvel: Iseosjön

Iseosjön är för dig som längtar efter både en vacker plats och en autentisk, italiensk upplevelse. Med sitt klara, djupblå vatten, omgivet av frodiga, gröna berg och den lilla ön Monte Isola som ligger mitt i sjön, är Iseosjön kanske den charmigaste av alla sjöar i hela Italien.

Den bjuder inte på samma dramatiska kontraster som till exempel semesterfavoriten Gardasjön, utan utstrålar istället en mildare och blidare form av skönhet. Här fångas din blick av såväl fina vinfält och medeltida slott och gamla kloster. En sjö och ett område, som både bjuder in till total avslappning och livsnjuteri som till utforskning av historien och naturen.

Du får massor av goda upplevelser vid Iseosjön

Utanför de italienska gränserna, är Iseosjön inte lika känd som sina större syskon, Comosjön och Gardasjön. Därför besöks inte Iseosjön, inte ens under sommarmånaderna, av så många utländska turister, vilket ger en lugn och fridfull stämning som ger de perfekta förutsättningarna för att verkligen njuta av den vidunderliga naturen i området. Den kan du naturligtvis njuta av till fots, men det är också ett sant nöje att hoppa upp på en hyrd cykel (om du inte tagit med din egen hemifrån såklart). På det viset, kan du ta dig längre bort och hinna nå de charmiga småstäderna, stränderna och picknick-platserna som ligger utspridda runt sjön. Iseo, Lovere och Pisogne är exempel på småstäder som du inte bör missa.

Missa inte heller att äta lunch på en av fiskrestaurangerna på Monte Isola, som du lätt kan ta dig till med en färja.

Simma, fiska, dyka eller segla är andra exempel på aktiviteter Iseosjön bjuder in till, och om det blir alt för vanligt att åka iväg på äventyr i landskapet i bil, till fots eller på cykel, kan du också njuta av utsikterna över sjön, bergen och vinfälten från en hästrygg...

Håll en fridfull semester mitt i landskapet på en agriturismo

Om du tilltalas av lugn och ro på din semester, och du dessutom är en naturälskare, är den en bra idé att bo på en agriturismo medan du är i Italien. När din resa går till ett så vackert område som det som omger Iseosjön, finns det inget bättre än att slå sig ner i en liggstol och bara njuta av utsikten över det gröna, varierande landskapet som ligger framför dina fötter - kanske till och med med ett glas lokalproducerat vin i handen. Samtidigt kan barnen nyttja all plats på egendomen till att springa runt och leka - och när det blir för varmt kan ni alla hoppa ner i poolen, utan att ni nödvändigtvis behöver kompromissa med utsikten. Precis så är livet, när du håller semester på en agriturismo, och i området runt Iseosjön, som t.ex. i vindistriktet Franciacorta, finns det många sådana att välja emellan. 

Njut av rika traditioner, vänlighet och lokalkännedom

Du kommer ofta nära dina värdar när du bor på en agriturismo, och på det viset får du en bättre inblick i den lokala kulturen, än du normalt sätt får på ett vanligt hotell. Många värdar sätter en ära i att vara experter på de lokala händelserna och sevärdheterna, och kommer ofta kunna bistå med information om var och en av de sevärdheter som intresserar dig. Italienska agriturismi är ofta familjeägda, och de stolta traditionerna för matlagning och gästfrihet går i arv från generation till generation - till glädje för dig och din familj som kan njuta av den goda, personliga servicen och läckerheterna på de agriturismi som har en restaurang.

Tre härliga agriturismi vid Iseosjön

Om du vill bo hela vägen nere vid Iseosjön, är det inte möjligt att bo på en agriturismo. Du hittar däremot härliga agriturismo i behagligt köravstånd från dess lockande bredder. De har också ofta ett bra läge i förhållande till andra sevärdheter i regionen och grannregionerna.

Här nedan hittar du tre exempel på agriturismi som ligger bra, om du vill inkludera ett eller flera besök vid Iseosjön på din resa till Italien:

Agriturismo Alberelle
På detta romantiska och bekväma agriturismo i det populära vindistriktet Franciacorta, kan du boka din egen suite med privat terrass. Här finns också en pol och restaurang och det är helt enkelt en härlig plats att befinna sig på. Hög kvalitet till förnuftigt pris - även under högsäsongen.

Agriturismo Cascina Clarabella
Läckert agriturismo som är beläget endast 1 km från själva Iseosjön. Här ligger fokuset på etisk och hållbar turism, och du har möjlighet att boka antingen en lägenhet eller rum som på hotell. Stället har dessutom sin egen restaurang där de naturligtvis serverar rätter baserade på lokala råvaror.

Agriturismo Villa Gradoni
Familjevänligt lantställe i Franciacorta vindistrikt. Här kan du hyra en eller flera lägenheter med egen terrass. Här finns en härlig pool till de varma dagarna.

>>> Läs mer om en resor till Iseosjön och vindisriktet Franciacorta här

>> Läs mer om agriturismo

Karta över Iseosjön och Franciacorta vindistrikt