Resor till Iseosjön och Franciacorta vindistrikt

Förbered dig till en unik naturupplevelse

Iseosjön är verkligen annorlunda i förhållande till andra sjöar i Alperna: enkel och mycket pittoresk, mjuk och mild. Sjöns vatten kommer från Oglio-floden och i centrum av sjön ligger förutom småöarna Loreto och San Paolo - Monteisola som är den största ön i en europeisk sjö.

Iseosjön

Iseosjön - eller Sebino som den också kallas ligger norr om det frodiga och böljande vindistriktet Franciacorta. Sjön betraktas landskapsmässigt som en stängd sjö när man kommer från söder, även om man är nordbo förstått på det vis att man ska via Brenner-Verona-Brescia för att komma upp till Iseo.

Områdets turistväsen rekommenderar en biltur runt om sjön, och den börjar bäst på den södra bredden vid Paratico och slutar 60 km senare i den södra änden i en av sjöns andra huvudorter, Sarnico. Rutten bjuder på medeltidsstäder med historiska byggnader, utsikt över de böljande landskapet inne i landet, Alpernas tåspetsar och naturen som flätar sig samman med sjöns lugna vatten, ruiner från medeltida borgar, vackra vyer, klippformationer och till sist flera tunnlar som gör körturen ännu roligare. Men detta är inte allt. Ta själv på upptäcktsfärd och upptäck resten av Iseosjön och Franciacortas hemligheter.

Iseosjön betraktas som lillasyster till Gardasjön men den är betydligt mindre präglad av turismen, och det till trots av att man finner många vackra och sevärda städer längs bredden och in vindistriktet Franciacorta söder om sjön. Bland de vackraste städerna kan vi nämna Iseo vid sjöns södra bredd, men även Lovere och Pisogne i den norra delen är sevärda städer. Men den största juvelen finner man i själva sjön. Här ligger ön Monte Isola som figurerar på listan över de vackraste medeltidsstäder i Italien (I Borghi più Belli d’Italia) med sina små fiskerläge. Ön är inte bara en attraktiv juvel, den är också de omkringliggande samhällenas stolthet.

Monte Isola

Berget på ön i sjön: Med sina 5 kmq och 600 meter ö.h. är Monte Isola den största bebodda ön i en sjö i Europa, i den sjätte största sjön i Italien.

Man ankommer från Sulzano, Iseo eller Sale Marasino med en överfart på några få minuter innan man befinner sig i Peschiera Maraglio eller Carzano, som båda är bildsköna fiskeläge som de övriga byarna på ön - Sensole, Siviano, Cure och Menzino - har bevarat hela den ursprungliga sfär som vi alla lever och andas för att njuta av en behövlig semester. Här finner man fiskenät som hänger dekorativt längs bredden av sjön och små trevliga gator och gränder och framför allt ingen störande biltrafik.

Ön är bilfri zone förutom de motorer som ombesörjer den offentliga transporten. Men det betyder inte att det inte finns något att se på Monte Isola. Ön bjuder på förträffliga restauranger som erbjuder öns specialiteter på menyn. En av de många specialiteter är grillade sardiner som bl.a. ligger i en kryddig olja innan den grillas.

Ön inbjuder inte bara till matupplevelser men även till energiska vandringsturer genom det vackra landskapet. Så behöver man få lite frisk sjöluft och ljuva dofter från växterna på ön kan man finna rutter som bjuder på stora kastanjeskogar och odlade marker tillsammans under en skön promenad. Man kan även också välja att uppleva ön på en cykel eller från bussen - bussarna utgår från Peschiera Maraglio. Men ön utforskas bäst till fots och njuts bäst uppe från öns dominerande bergstopp varifrån man har den mest fantastiska utsikt till det omkringliggande landskapet.

Av sevärdheter på ön kan nämnas kapellet Santuario della Madonna della Ceriola och renässansborgen Rocca Oldofredi-Martinengo.

Förutom ön Monte Isola finner man i Iseosjön småöarna Loreto och San Paolo.

På Monte Isola har det genom två århundade vuxit fram en hel hantverksindustri som till stora delar är flyttad till fastlandet. Denna produktion har haft stor betydelse för ekonomin på ön och är således fortfarande kännetecken för ön. Här är det tal om produktionen av handgjorda fiskenät och ’naét’ – som är namnet på de särpräglade båtar som man finner guppande på Iseosjön. Ursprunligen var det kvinnorna som flätade fiskenäten och idag kan man fortfarande finna lokala hantverkare som använder sig av de århundragamla traditionerna och med hjälp av gamla instrument och naturtråd skapar fina fiskenät. Om de fortfarande är kvinnor får var och en själv ta reda på.

Vindistriktet Franciacorta

Vindistriktet Franciacorta ligger väster om Brescia och söder om Iseosjön och gränsar helt upp till sjöns sydöstkust. Kanske därför som områdena omskrivs under samma paraply, vilket vi också valt att göra. Franciacorta inbjuder till böljande kullar som präglas av vinmarker med vinstockar där man frestas till att stanna länge för att njuta av den fantastiska dropparna på flaskor i nyanserna vit, grön, rosa och röd, ett förstklassigt kök, fascinerande byggnader från en svunnen storhetstid, medeltida slott, borgar och torn men även kyrkor och kloster och till sist naturens små oaser. Det finns en 80 kilometer lång vinrutt som det är upplagt att göra till häst, på cykel, motorcykel, i bil eller i husbil eller buss. För mer information se: www.stradadelfranciacorta.it

I Franciacorta har man alltid producerat vin tack vare de fina jordförhållande och det alldeles milda klimatet. Men från 1967 fick vinproduktionen nya proportioner då området Franciacorta uppnådde kvalitetsstämpel DOC (denominazione origine controllata – garanti för produktionsstället) bland de första 11 i Italien. År 1990 tog man dessutom intiativ till att sätta igång en frivillig sammanslutning för bevarandet av vinerna från Franciacorta vilket blev startskottet för att registrera märket Franciacorta. Detta har man ihärdigt arbetat vidare på både bland små och stora vingårdar, så att man den 1:a september 1995 uppnådde den viktiga klappen på ryggen: DOCG (denominazione origine controllata e garantita – garanti för produktionsstället och kvalitet). Efterföljande har man arbetat för att förbättra och kvalitetssäkra det vin som fortfarande vinner stort anseende både på nationell och internationell nivå. Regionen har ca. 100 vinproducenter och bland de mer kända vinerna kan vi nämna den muosserande Brut.

Sevärdheter

Palazzo Torri i Nigolino utanför Corte Franca. Här finns möjlighet att besöka en gammal villa från 1600-talet och se hur en sådan fungerade för flera hundra år sedan.
Castello di Bornato representerar en utstrålning bland renässansvillor, byggt innanför murarna av en medeltidsborg. Villan var samlingspunkt för dåtidens konstnärer och poeter från hela Italien, bland annat den store Dante Alighieri (Den Guddomliga komedi). I parken som omger villan finner man sällsynta planter som ginco biloba, libanon-cederträd och pagodträd som är 200 år gamla. En annan sevärd lokalitet - men mer av geologisk art - är Zone-pyramiderna på Iseosjöns östbredd upp bakom staden Iseo på vägen upp till Monte Guglielmo på 1948 meters höjd. Dessa särpräglade stenformationer är ett geologiskt fenomen. Pyramiderna står som tuppkammar mitt på bergsryggen och har formats genom tiden av regnvatten. Den högsta pyramid är ca. 30 meter hög. Det finns en rastplats med parkering för picnic, varifrån man kan gå ner till pyramiderna och njuta av dem från olika utsiktplatser.

Dessa är endast några små förslag. Området är fullt av sevärda byar och städer och historiska lämningar.

Naturupplevelser

Sydväst om Iseo kommer man till den förtrollande mossen Torbiere del Sebino som idag är ett skyddat naturområde som främst för ornitologer har en eftertraktad status. Här är verkligen en imponerande utsikt. Under 1800-talet, när industrialiseringen gjorde sitt intåg hade man en växande efterfrågan på torv för förbränningsmotorer och på denna tid blev dessa bisarra geometriska områden skapade. Det var därför bland annat torv från Iseo som användes för att få tågen att köra mellan Brescia och Edolo under Världskrigen. Men på 50-talet slutar man att gräva torv och år 1983 var ca 360 hektar mark övergivet och mossen blev omdöpt till Riserva Naturale delle Torbiere del Sebino (naturreservat), en perfekt plats för en omfattande vandring - den rutt som går genom träsket är 4 km och leder ner för stigar och små träbroar tillbaka till utgångspunkten. Det är fri tillgång för upp till 5 personer i mossen, medan större grupper måste slå följe med en guide.

Gastronomi

Gastronomiskt finner man en färgrik palett i Franciacorta och Iseo. Området är i själva verket typiskt med den rustika köket som genom åren har varit förankrat kring kötträtter, men när Iseosjön ligger som en gyllene klick smör på kanten av tallriken uppstår det en uppsjö av specialiteter på menyn, som heter något med fisk.
Franciacorta är en av de få platser i Apenninerna där man kan hitta en bekväm och trevlig miljö för en att odla oliver. Särskilt beundrande är även olivoljan härifrån; Olio di Oliva extravergine del Sebino DOP: De primära färgerna är såldes gul från majspolenta och olivolja och guld från fylld pasta - undantaget är ravioli. Vit från ost som stracchino, Robiola Bresciana och Taleggio. Silverblå från fiskar som tonfisk och Pesce persico (abborre) och tinca (karpfiskar). Mörkröd från oxkött - man bör smaka rätten Manzo all'olio. Ljusbrun, mörkbrun och gyllene från skogens konungar bland svamparna, nämligen kantareller och karljohansvamp. Slutligen, nämns grå-lila från småfåglarnas kött tillsammans med grisar och andra av gårdens djur (fåglar ska enligt lag köpas frysta från utlandet).

Hitta rätt!

Med tåg kan man ta sig hit med tågförbindelsen Milano-Venedig, Milano-Bergamo-Brescia, eller lokalbanan Brescia-Iseo-Edolo. Det finns också en tågstation i Rovato i södra Franciacorta, och sedan finns det även bussförbindelser till Iseo och Clusane.

Infrastrukturen är så bra att det finns tre motorvägsavfarter att välja på om du reser i egen bil: Palazzolo, Rovato Ospitaletto från motorvägen A4 som förbinder Milano och Venedig.

De närmaste flygplatserna är Bergamo (38 km), Verona (75 km) Linate (80 km) och Milano-Malpensa (180 km).

Möjligheter till rekreation och aktiviteter i området


Golf
I hjärtat av Franciacorta ligger den vackra Franciacorta Golf Club 185 m.ö.h. Golfbanan är från 1986 och har kontinuerligt förbättrats under de senaste åren. Med sina 27 hål finns det gott om utmaningar då banan slingrar sig mellan skogar och vinodlingar och har en fantastisk utsikt över dalen. Eftersom Franciacorta Golf Club ligger i det ovannämnda vindistrikt har den fått smeknamnet The Wine Golf Course och de tre 9-hålsbanorna har alla fått namn efter druvsorter: Brut, Saten och Rosè.

Läs mer om Franciacorta Golf Club under fliken utflykter.

Cykling
Man har varit i Franciacorta och Iseosjön anlagt några cykelrutter som tar hänsyn till cyklisten, så att rutterna anpassas efter var det är vackrast att cykla, men även där det inte finns ett starkt behov för att orientera sig, dvs rutterna ger sig själv eller är tydligt markerade. Rutterna tar mellan 30 minuter till 4 timmar och är indelade i svårighetsgrader. Det finns alltså cykelrutter både för den entusiastiska och professionella cyklisten men även för fritidscyklisten. Franciacorta-distriktet erbjuder också assistans till cyklisterna i form av cykeluthyrning, verkstäder, guider, osv.

Läs mer på www.iseobike.com

Shopping
Franciacorta Outlet ligger mellan Bergamo och Brescia i staden Rodengo Saiano. Här finns det fantastiska möjligheter för den shoppingglade, som kan hitta många fynd i någon av de prestigefyllda designers kollektioner till äkta outletpriser med rabatter upp till 70%.

Läs mer om Franciacorta Outlet under fliken utflykter.

Arrangemang

Det mest nämnvärda festliga evenemang vid Iseosjön äger rum vart femte år på Monte Isola och bär namnet Festa di Santa Croce. Evenemanget som man kan kalla detta arrangemang äger rum i staden Carzano. Fönster, fönsterkarmar och dörrar är helt täckta med blommor - en uppsjö av färger, former och dofter som lämnar åskådarna mållösa under tyst iaktagelse. Förberedelserna tar omkring två månader så det handlar inte om lite blommor här, och lite där utan ett magiskt snöfall av blommor. Nästa gång du kan uppleva detta skådespel är under hösten 2015, 2020 osv.

De gastronomiska arrangemangen är bland de största i regionen och området. I Franciacorta kan vi nämna Festival del Franciacorte som en av de bättre arrangemang: bås med vinprovningar och smakslaboratorier som äger rum i vackra byggnader.

På den kommersiella sidan hittar man flera dagar med marknadsstånd, tivoli i miniatyr form och andra festliga upplevelser runt sjön och i Franciacorta. Titta efter affischer i enskilda städer eller lokala tidningar.

På den sportsliga fronten, bör det nämnas att under september arrangeras det Mountain Bike tävlingen Gimondi från Iseo genom Franciacorta-landskapet.Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell vid Iseosjön och Franciacorta vindistrikt

Populära hotell vid Iseosjön och Franciacorta vindistrikt

Italien, Norra Italien, Lombardiet, Iseo
8,6
Mycket bra
577 omdömen
  • Närmaste flygplats: 33 km
  • Närmaste golfklubb: ca. 6 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Norra Italien, Lombardiet, Predore
8,4
Mycket bra
1068 omdömen
  • Närmaste flygplats: 29 km
  • Närmaste golfklubb: ca. 15 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Norra Italien, Lombardiet, Erbusco
9,5
Fantastiskt
574 omdömen
  • Närmaste flygplats: 27 km
  • Närmaste golfklubb: ca. 5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om vid Iseosjön och Franciacorta vindistrikt?

7,6
Samlade gästomdömen
Baserat på 130 recensioner