Resor till Iseo

Iseo, som har omkring 9 000 invånare, ligger längs den sydöstra delen av Iseosjön i Brescia-provinsen i regionen Lombardiet. Staden har ett fantastiskt läge mellan Franciacorta, som är känt för sina mousserande viner, och Val Camonica, som har utsetts till världsarv av UNESCO.

Staden har en vacker sjöpromenad, Lungolago Marconi, längs vilken det ligger mängder av affärer med hemlagade specialiteter, klädbutiker, caféer och matställen. Det är extra mycket liv i stan på tisdagarna då det är matmarknad och på fredagarna då det är en lite större marknad med både mat och kläder.

Upplev denna del av Italien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Iseo och andra resmål i området där du bor på handplockade hotell under din resa.

Upplevelser och sevärdheter

Oldofredi Slottet

En av stadens stora historiska sevärdheter är Oldofredi Slottet som byggdes från slutet av 1000-talet till början av 1100-talet. 

Slottet, som är en av de bäst bevarade befästa byggnadsverken från den tidiga medeltids perioden, har fyrkantiga hörntorn och 2 meter tjocka murar.

Slottet uppkallades efter och ägdes av familjen Oldofredi från Iseo, men föll senare i händerna på den adliga familjen Scaliger från Verona och användes senare som kloster. I dag används byggnaden som museum, offentligt bibliotek och för bröllopsceremonier.

Sant´Andrea

En annan av stadens stora sevärdheter är kyrkan Sant' Andrea som grundlades på 600-talet, men som idag stå så som den såg ut på 1100-talet. Kyrkan har bevarat sitt romanska klocktorn och är vackert dekorerad med fresker och målningar, en av målningarna föreställer Sankt Mikael, som är i färd med att genomborra draken med sitt spjut – denna målning är gjord av den berömde målaren Francesco Hayez. 

Santuario Madonna della Neve

En tredje av stadens historiska sevärdheter är kyrkan Santuario Madonna della Neve, vilken byggdes på resterna av en antik kyrka när pesten härjade i staden. Legenden säger att kyrkan byggdes efter att en lokal krympling som tidigare krupit på alla fyra plötsligt blev helbrägdad och kunde gå efter att ha bett till en fresk som låg inbäddad i den antika kyrkan.

Lokal transport

Tåg

Järnvägsstationen i Iseo har regionala tågförbindelser till Brescia och Edolo varje timme (men var uppmärksam på att tåget inte alltid stannar vid alla stationer, men som regel stannar de alltid i Iseo, Brescia och Edolo)

Buss

Iseos huvudbusstation ligger på Via Gorzoni och har förbindelser till Orzinuovi, Chiari, Sarnico, Brescia, Edolo och Gardone Val Trompia.

Färja

Iseo är inte enbart förbunden med ön Monte Isola via färja utan även med andra städer vid Iseosjön, däribland Predore, Clusane, Monte Isola, Sulzano, Sale Marasino, Tavernola Bergamasca, Sarnico, Marone, Vello, Riva di Solto, Castro, Pisogne och Lovere.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Iseo