Resor till Gravedona

Gravedona som ligger på den norra delen av Comosjöns västra brädd, är ett trevligt före detta fiskeläge. Den huvudsakliga attraktionen i den lilla staden är den långa strandpromenaden med sina bakomliggande pastellfärgade hus, men det är även värt att lägga lite tid på att utforska den gamla stadsdelens gamla, smala gator och gränder samt små torg. 

Välkommen till Norra Italien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Comosjön där du bor på handplockade hotell på din resa.

Fridfull semester vid Comosjön

Det är inte Gravedona du ska resa till om du vill ha diskotek i långa banor, souvenirbutiker eller liknande former av underhållning som riktar sig till turister. Däremot är den lilla staden perfekt för dig som söker en semester i fridfulla, vackra omgivningar och som utan problem kan få dagen att gå med att bara njuta vid strandkanten på Spiaggia di Gravedona enbart avbrutet av besök på något av stadens gelaterior eller kaffebarer. Kvällarna i Gravedona tillbringas även de huvudsakligast med att njuta av solens sista strålar på promenaden (bilfri på sommaren) innan man slår sig till ro på någon av stadens fem-sex restauranger för att utforska goda, autentiska rätter ledsagade av något lämpligt lokalt vin.

Vill du hellre själv stå för matlagningen någon av dagarna så har Gravedona trots sin beskedliga storlek på omkring 4 200 invånare en riktigt bra supermarket, där kan du köpa både de vanligaste dagliga förnödenheterna samt italienska delikatesser att piffa till semestern med. 

Även om Gravedona huvudsakligen vänder sig till dig som inte har behov av en massa underhållning för att njuta av semestern så är det inte liktydigt med att det saknas liv och aktiviteter i stan. I den norra änden av Gravedona har man till exempel ofta gratiskonserter och utställningar på Palazzo Gallio. Palatset som stammar från 1500-talet är i sig själv en intressant sevärdhet. Det sjuder också av liv på stadens marknad som vanligtvis hålls den första och den tredje onsdagen i månaden.

Sjön inbjuder heller inte enbart till badande för liksom på många andra platser vid Comosjön finns det i Gravedona goda möjligheter att segla och windsurfa m.m. Det ligger ett segelsportcenter några få hundra meter från stranden. Är du en riktig vattensportsentusiast så bör du även bege dig till grannstaden Domasco, där du erbjuds ännu fler aktiviteter på vattnet.

Upplevelser omkring Gravedona

En del av nöjet med att tillbringa sin semester vid Comosjön är möjligheten att utforska de många charmiga städerna och naturen längs sjön. Gravedona är även en bra utgångspunkt för utflykter. Det går till exempel fina cykelrutter längs sjön om du känner för att vara lite aktiv. Det kan även varmt rekommenderas att bara gå en tur längs vattnet till grannstaden Dongo, till exempel när det är marknadsdag där. Känner du dig mogen för en lite längre tur och har kommit ihåg att ta med vandringskängorna på semestern så finns det även fantastiska möjligheter till vandring uppe bland de gröna bergen bakom staden. Där väntar dig mängder av vackra utsikter och små charmiga byar.

Men du behöver inte få svett i pannan för att bege dig på utflykt. Vill du inte köra själv så har Gravedona färjeförbindelse till många av de mest sevärda städerna runt sjön. Under sommaren är färjeavgångarna täta. Den långsträckta Comosjön är Italiens tredje största sjö och av naturliga själ tar det därför en stund att åka båt hela vägen runt. Med lite god planering hinner du emellertid besöka 2-3 städer på en dagsutflykt med färja eller privat båt från Gravedona.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Gravedona

Vad tycker gästerna om i Gravedona?

8,9
Samlade gästomdömen
Baserat på 18 recensioner