Resor till Gorgonzola

Uppkallad efter osten - eller tvärtom?

Osten Gorgonzola produceras inte här, men staden har gett namn till den, och du kan besöka Gorgonzola för att stilla din nyfikenhet om det kulinariska Italien och ostens historia är något som intresserar dig.

Staden

Staden Gorgonzola är belägen öster om storstaden Milano, och betraktas som en förort till metropolen. Den är inte det minsta sevärd, men tack vare sitt namn, känner alla till den likaväl. Staden är nämligen idag synonym med blåmögelosten med samma namn, som den då också har gett namn till, precis som att staden Roquefort i Frankrike har gett namn till Roquefort-osten.

Blåmögelosten

I motsats till situationen i Roquefort i Frankrike, föregår den primära produktionen av Gorgonzolaost inte längre i staden Gorgonzola, utan är spridd till andra städer både i regionen Lombardiet och i Piemonte. Faktiskt är det så, att Gorgonzolaosten som kommer från staden Novara (väster om Milano), är den absolut mest kända i Italien. Produktionen av Gorgonzola i Gorgonzola sker dock fortfarande, om dock i mindre skala, och säljs under en lokal markering som kallas DeCo (se förklaring nedan).

Tradition och kvalitetsmärkning

Traditionen att framställa blåmögelosten Gorgonzola här i området, går mer än 1000 år tillbaka. Här kallar man egentligen osten för Stracchino di Gorgonzola - efter det lokala ordet stracco som här betyder trött, och hänvisar till kornas tillstånd när de kom ner från fäbodarna till Po-slätten. De mjölkades under vägen, bland annat vid Gorgonzola. Denna "trötta" mjölk hade en särskild konsistens, som gjorde den perfekt till att framställa den ost, som sedermera blev känd som Gorgonzola. Mjölken gör dock inte hela jobbet, utan osten ska också lagras för att rätt mögelsvamp ska kunna börja växa - denna lagring sker i Valsassinadalen norr om Milano.

Osten har fått den europeiska DOP-märkningen, men den finns också i en utgåva kallad DeCo, som är en lokal märkning som ger producenterna lov att sälja osten utan DOP-reglerna (vilka ställer högre krav på framställningen).

Gorgonzola-osten kommer i två primära varianter; en söt (dolce) och en stark - eller naturlig (piccante eller naturale). Den söta är mer krämig, medan den naturligt starka har en mer fast konsistent och en mycket kraftigare smak. Det är dock också avgörande för ostens smak om möglet är blått eller grönt i tonerna. Vad som är bäst, bestämmer den som smakar Osten finns dessutom i olika lagringsstader, och man kan därför få en ost, som har lagrat i 300 dagar, och som inte längre är i närheten av att vara vit i färgen, utan mer gul och som naturligtvis också har utvecklat en skarpare smak.

Sagra Nazionale del Gorgonzola

Sedan 1999 har man i slutet av september hållit en Sagra Nazional del Gorgonzola, alltså en slags produkt-fest, till vilken man framställer ett parti Gorgonzola gjord på fårmjölk, och som uteslutande kan avsmakas här. Så reser du förbi staden, måste du komma ihåg att ha en liten appetit kvar, för det finns mycket att smaka på, bl.a. risotta med Gorgonzola - kallad Risottata.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Gorgonzola