Resor till Gargnano

Är du på jakt efter ett ställe vid Gardasjön där du kan tillbringa din semester utan att drunkna bland andra turister? Då är den lilla måleriska staden Gargnano på den västra brädden av sjön, mellan Gardone och Limone ett perfekt val! Boka din resa till Gargnano med Escapeaway i dag!

Gargnano som ligger i provinsen Brescia och enbart har lite över 3 000 invånare, är en av de mindre städerna vid Gardasjön och lever ett relativt anonymt liv i jämförelse med de mer kända städerna runt Gardasjön, vilket enbart är en fördel om du är på jakt efter avkoppling och lugn under din semester vid Italiens största sjö. 

Välkommen till Gardasjön med Escapeaway, vi är specialister på resor till Gargnano och andra resmål vid de tre stora sjöarna där du bor på handplockade hotell under din resa. Använd dig av sökmotorn högst upp på sidan för att söka bland utvalda hotell i Gargnano som fått fina recensioner. Kombinera hotellet med en billig flygbiljett exempelvis till Bergamo flygplats med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, komplettera eventuellt med en hyrbil och få det hela satt samman till en paketresa som är säkrad av Resegaranti. Enkelt och flexibelt - som alltid när du åker på semester med Escapeaway.

Medeltida gator

Till stadens fördel talar även dess smala, slingrande medeltida gator, en liten hamnfront med en charmig marina och en stor kyrka med en imponerande spira.

De flesta av butikerna och restaurangerna i stan ligger inom några få hundra meters avstånd från hamnfronten, men det finns butiker och hotell utspridda längs hela huvudvägen som ligger en aning tillbakadragen från hamnfronten.

Center för sport

Om du är sportintresserad så är Gargnano absolut något för dig, staden är känd som ett center för olika sportaktiviteter, häribland friidrott, segling, bågskytte och lerduve-skytte. Staden är även värd för en årlig segelregatta sedan 1951.

Frodiga omgivningar och berömd villa

Om du är intresserad av fruktträdgårdar av autentiskt italiensk typ så kan du se fram emot din semester i Gargnano. Området omkring staden är nämligen fullt av fruktodlingar, olivlundar, trädgårdar och gamla citronlundar, av vilka de sistnämnda har använts vid produktionen av olika välsmakande produkter bestående av Gardasjöns berömda citroner.

Gargnanos mest berömda ställe är dock Mussolinis "Villa Feltrinelli", som idag utgör ett av de mest berömda hotellen i världen. Villan ligger helt avsides i en park vid sjön och kan inte besökas av andra än de som bor där.

Spännande historia

Gargnanos ursprung är osäkert men avsnitt i skrifter av den romerske historikern Titus Livius och inskriptioner på gravstenar i området vittnar om att den plats där staden idag ligger har varit känd redan under förhistorisk och antik tid. Det har med andra ord varit både etrusker, kelter, cenomanerens (en keltisk folkstam från Gallien, som utvandrade till Italien) och romare i området.

Stadens namn dyker först upp i ett dokument som stammar från år 937 och omnämndes då med namnet Garniano, som kanske kommer av latinets Garenius. 

Från1350 till 1426 utgjorde Gargnano en del av Huset Viscontis ägor (en adelsfamilj från Pisa-regionen, som hade stor makt i hög- och senmedeltidens Italien) och blev senare en del av Republiken Venedig (en mäktig stat som utvecklades från staden Venedig och existerade i nästan 1 000 år i Italien). 

1866 bombarderades Gargnano av den österrikiska flottan under striderna på Gardasjön, vilka var en del av det tredje italienska frihetskriget.

Upplevelser och utflyktsmöjligheter

Gargnano har inte några särskilt stora sevärdheter om man bortser från Villa Feltrinelli, vilken som tidigare nämnt enbart är tillgänglig för de som bor på det som idag är ett lyxhotell - och det är inte så många som har råd med det (med priser som startar från 1350 euro per natt). Men staden har något annat att bjuda på: Den är idealisk som utgångspunkt för dagsutflykter längs sjön och i de omkringliggande bergen. 

En av de platser som du kan uppleva är den uppdämda sjön Valvestino. Vägen till sjön startar precis utanför staden och om du fortsätter förbi Valvestino så kommer du över till Idro-sjön, som ligger på den motsatta sidan av bergen. Därifrån kan du fortsätta antingen mot norr via Ledrosjön till Riva, eller åt söder till Salò.

Om du känner behov av lite storstadsliv mitt i Gargnanos avkopplande och lugna atmosfär så kan du även överväga att göra en dagsutflykt till Norditaliens tredje största stad Verona. Staden som har utsetts till världsarv av UNESCO har fler lämningar från romartiden än någon annan stad i Italien, med undantag för den italienska huvudstaden Rom. Dessutom bjuder staden på en berömd romersk amfiteater som idag används som operascen (världens största för övrigt), och en lång rad andra kulturella och historiska sevärdheter i toppklass. Sist men inte minst så är Verona staden som utgör scenen för Shakespeares världsberömda drama om Romeo och Julia, vilket har bidragit till stadens romantiska renommé.

>> Läs även om resor till Lazise
>> Läs om kör-själv semester till Gardasjön här

 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Gargnano