Vittoriale degli italiani

Den imponerande byggnaden ”Il Vittoriale degli italiani” ligger i Gardone Riviera på Gardasjöns västliga bredd. Här bodde poeten, politikern och militären Gabriele D’Annunzio som under sin levnadstid från 1863 till 1938 berikade den italienska litteraturen med många verk. Innan sin död hann Gabriele D’Annunzio donera sitt hus till det italienska folket och det blev senare ett nationellt monument.

Byggnaden ligger på ett 9 hektar stort område var man finner små plater, vägar, fontäner och en vacker trädgård. Utöver byggnaden med författarens hus som kallas La Prioria finns här även ett krigsmuseum, ett mansoleum och en utomhusteater med plats för 1500 personer som varje år under sommaren ger plats åt olika typer av konserter. På området kan man även beundra den såkallade MAS byggnaden (memento audere semper – kom ihåg att alltid våga!) som innehar D’Annunzios motorbåt, som användes bl.a till en militär aktion och för flera turer på Gardasjön.

Il Vittoriale degli italianis vackra trädgård är något för sig. Den täcker hela 50% av området och här finns bl.a fru Maria D’Annunzios grav. I Trädgården kan man även finna ett gammalt krigsskepp vid namn Puglia, vars inre inretts till ett museum för olika små modellskepp.

Gabriele D’Annunzios hus La Prioria, består av många pompöst indredda rum som präglas av att Gabriele D’Annunzio led av ångest för starkt ljus, alla rummen är nämligen mörka. Vid hustes ingång finns två rum, ett för önskade gäster och ett för oönskade. I huset finner man en bra bit över 33.000 böcker samt poetens kontor var han dog i Mars 1938. På skrivbordet ligger fortfarande hans glasögon!

Il Vittoriale degli italiani är öppet året runt med undantag för den 24e och 25e December samt 1 januari, och mottar årligen omkring 180.000 gäster.