Eremo di Santa Catarina del Sasso

Eremo di Santa Catarina del Sasso är ett vackert kloster beläget i den lilla kommunen Leggiuno vid Maggioresjön. Vackert placerat på en klippa 18 meter upp över sjön, tronar detta fascinerande kloster. Uppe från klostret är det den mest fantastiska utsikt över sjön och Borromeo öarna. Det består av tre byggningar; det södra klostret, det lilla klostret och kyrkan.

Legenden säger att en rik lokal handelsman i år 1170 förliste med sitt skepp i en storm och bad Santa Catarina om hjälp. Det hjälpte eftersom han räddade sig i land där var klostret nu är placerat. För att råda bot till helgonet, lät han bygga klostret. Innan dess hade handelsmannen dock isolerat sig själv på stället i en grotta i 35 år. Byggandet av klostret varade från 1100 och flera århundraden fram, vilket gott kan ses på de olika arkitektoniska stilarterna man har använt genom åren. Klostret är nu i händerna på provinsen Varese som har finansierat de sista restaureringarna av byggningen fram till år 1986 var det blev öppnat för offentligheten.

Det finns två möjligheter att besöka klostret. Den ena vägen är via en liten gångstig, var man ska gå de inte mindre än 268 trappsteg från den närliggande parkeringsplatsen högre upp och ner till klostret. Den andra möjligheten är att besöka det med båt.