Curtatone återupplever Italiens frihetskrig

Rievocazione della battaglia di Montanara e Curtatone - lördagens om ligger närmast de 29 maj

Lördagen som ligger närmast den 29 maj återskapar man varje år slaget vid Montanara och Curtatone, som man minns som ett av de mest heroiska då det kallas det första italienska frihetskriget. Hela 6000 frivilliga försökte i slaget att stoppa en välutrustad österrikisk här på 32000 personer. De frivilliga, i huvudsak unga studerande från Toscana, lyckades hålla tillbaka österrikarna i cirka ett dygn, innan de tvingades börja sig för övermakten.

Slaget återupplevs

Varje år återskapar man nu detta slag i Curtatone, som ligger väster om Mantova. Slaget tar plats framför Palazzo Cavalcabó. Det är såklart inte tusentals av soldater, men de som möts upp bär dåtidens uniformer och dräkter, och gamla kanoner och musköter. Österrikarna är självklart flest och visar också upp sig mest med sina kanoner. Snart ekar platsen av skotten från musköterna och braken från de österrikiska kanonerna, och platsen sveps in av krutrök.

Man försöker att lägga dagen för slaget så nära det ursprungliga datumet som möjligt, den 29 maj.

* År 1848 utbröt flera revolutioner i många olika italienska städer. I norra Italien var revolterna riktade mot de dåvarande österrikiska makthavarna, och då Österrike slog tillbaka utvecklades revolutionen till en fråga om Italiens befrielse från österrikiskt överhuvud.