Villa del Balbianello

Villa del Balbianello ligger fem minuter med båt från den lilla byn Lenno vid Comosjön. Dess placering vid sjön gör att den har en av de vackraste utsikter över sjön och omgivningarna.

Villan byggdes i år 1787 av kardinalen Angelo Maria Durini. Han byggde den för att ha ett ställe för att läsa, studera och diskutera texter och konst med ett mindre urval av nära vänner.

Villan var under de efterkommande år igenom många andra inflytelserika personers händer och till sist tillhörde den Greve Monzino under 1970-talet som också totalrenoverade den. Det är just precis Greve Monzino som har satt sitt prägel på villan idag. Här kan man se hans stora och värdefulla samling av kinesisk, afrikansk och colombiansk konst samt franska och engelska möbler från 1700-talet. Grevens stora hobby var expeditioner i Alperna, Polar-områden med mera och i villan finns det också ett museum med hans fynd från dessa expeditioner.

Efter grevens död blev villan donerad till F.A.I ( Den Italienska Miljö Fonden), som är en fond vars föremål är att bevara det italienska kulturarvet. Han efterlämnade även en summa pengar för underhållandet av villan och trädgården. Villan har också använts till kända filmer som ”Te med Mussolini”, ”Star Wars II & III” samt James Bond filmen ”Casino Royal”.

Den tillhörande trädgården har sin helt egna stil med statyer, magnoliaträd och cypresser. Dess placering på den klippiga sjöstranden med sparsam jord att odla, gjorde att man på den tiden inte kunde anlägga den italienska trädgårdskonst som var modern på 1700-talet och inte heller de populära engelska trädgårdarna. Villa del Balbianellos trädgård har därför sin helt egna unika och säregna stil.