Bilsemester till Comosjön

Kör på bilsemester till magnifika Comosjön

En bilsemester är det perfekta sättet att utforska den spektakulärt vackra Comosjön på. Ta god tid på dig att njuta de många magnifika panoramautsikter som sjön stoltserar med.

Här ligger den ena charmiga sjöstaden efter den andra utmed sjöns bredd, och här kombineras en bakgrund av det vilda bergslandskapet med ett romantiskt överflöd av doftande blommor. Du kommer få svårt att köra hem igen.

Bilsemester med Escapeaway vid Comosjön

Comosjön var i en period på allas läppar då kändisparet George Clooney och hans fru Amal skaffade en lyxvilla här i detta undersköna område, som länge varit ett favoritresmål bland de rika och berömda. Comosjön är verkligen vacker, fridfull och med en rad fantastiska restauranger och smakfulla hotell skulle man nästa tro att man ska vara oligark eller filmstjärna för att hålla semester här.

De många ståtliga villor som ligger längs sjön vittnar också om att Comosjön hör till bland de resmål som i århundrade varit exklusivt och utvalt av dem som har de ekonomiska förutsättningar att hålla semester precis var de vill. Det säger kanske lite om hur vackra och attraktiva sjöns omgivningar är.

Du behöver dock varken vara rik eller berömd för att få det bästa ut av en resa till Comosjön. Här vid foten av de snöklädda norditalienska Alperna finns det massor av semestergäster som inte har en budget liknande George Clooneys, vilket du heller inte behöver. På en bilresa vid Comosjön kan du få en både avslappnade och rolig familjesemester i vackra omgivningar, med god mat och spännande aktiviteter.

Kom ihåg att sätta av god tid till att köra på vägarna runt sjön. I flera tillfälle finns det inte mycket plats och i högsäsongen kör man relativt långsamt på de centrala kuststräckorna. Dock har man löpande uppgraderat med tunnel-sträckor där man kompromissar med utsikten för att istället komma snabbare fram.

Se charmfulla Bellagio

När du besöker lilla staden Bellagio som ligger omgiven av vatten i mitten av det Y som Comosjön är format till, är det så gott som omöjligt att inte bli förälskad i denna pittoreska stads charm. Du kommer falla för de många småbåtar som ligger och guppar i vattenbrynet, stadens ringlande gator och gränder med branta stentrappor och inte minst de pittoreska husen med röda tak och gröna fönsterluckor. För att inte tala om Bellagios frodiga trädgårdar som ofta är fulla av cypresser.

När du har gått uppför de branta trapporna som leder från sjön upp till Bellagios centrala gator kan en måltid smaka bra till ett rimligt pris. I så fall kan du exempelvis äta lunch på Ristorante Bilacus. Det är en familjedriven restaurang som serverar lokala specialiteter på en skön terrass omgiven av blommor. Efter lunchen vill du kanske uppleva Comosjöns överdådiga blommor, som du kan njuta av via en en promenad i Villa Melzis storslagna trädgårdar.

Ta också en vandringstur från Bellagios historiska centrum ut till Punta Spartivento och låt din blick glida uppför Comosjöns "tredje arm", som räcker helt upp mot Alperna.

Du ska vara förberedd på att Bellagios skönhet bestämt inte är någon hemlighet, och här kan till tider vara riktigt många besökande. Speciellt om helgerna under sommaren då det vimlar av resenärer, så önskar du lugn och ro kan det rekommenderas att lägga besöket i Bellagio på en vardag.

Bellagio är inte bara värd ett besök i sig själv, men fungerar även riktigt bra som utgångspunkt för en båttur till andra städer runt omkring Comosjön. Här kan vi framför allt framhäva Varenna på östra sidan.

>> Läs mer om bilsemester

Karta över Comosjön

Ta en tur till vackra Varenna

I staden Varenna på Comosjöns östra bredd syns de pastellfärgade husen närmast motbevisa fysikens lagar på det vis de klamrar sig fast på de branta sluttningarna. Här mitt i det dramatiska bergslandskapet tävlar doften av exotiska parfymer från det frodiga växtlivet med ljudet av fågelsång. Varenna är en sann pärla bland städerna, och den är Bellagios största rival när det gäller genuin skönhet. I Varenna finns det flera intressanta sevärdheter, bland annat Villa Monastero som tidigare fungerade som nunnekloster.

Denna funktion upphörde under 1500-talet då det visade sig att en stor del av nunnorna hade blivit gravida med de lokala prästerna! Även präster och nunnor har tydligen svårt att motstå Comosjöns romantiska stämning. I dag är Villa Monastero ägd av ett forskningscenter och du kan njuta av en vandringstur längs terrassen som präglas av palmer, cypresser, rosor och andra vackra växter. Du kan också besöka det drivhus där man odlar citrusträd. På samma biljett som ger dig tillgång till Villa Monastero kan du besöka Villa Cipressi som har en magnifik och frodig trädgård.

Du kan lätt köra till Varenna i bil och parkeringsmöjligheterna är helt okey. Det går under dagen färjor till både Bellagio och Comosjöns västra bredd, och du kan även ta bilen med på färjan. Då Comosjön är mycket lång och vägen ringlande kan du spara timmar av bilkörning, och även om bilfärjorna inte är billiga är det ett mycket bra och tidssparande alternativ.

Varför inte unna dig en seglingstur på Comosjön med dig själv som skipper?

Det finns flera möjligheter för att komma ut och segla på Comosjön, och ett hav av sällskap som erbjuder guidade turer i olika längd med båtar i varierande storlekar. Några sällskap är bra och ger en service som svarar till priset, och andra tillfälle kan du uppleva att du känner dig lurad.

En möjlighet som både är rolig och snäll till din plånbok är att hyra en liten speedbåt till ett rimligt timpris. Den möjligheten finns exempelvis på stranden i Lenno, Comosjöns näststörsta stad (Como är naturligtvis huvudstad). Du ska dock räkna med en kort instruktion i att styra båten och vara uppmärksam på att säkerheten ska vara på plats. Men så är du också klar till att utforska Comosjöns hemligheter.

En bilsemester vid Comosjön med Escapeaway är den ultimata familjesemestern där ni kan njuta av sjön, bergen, städerna och varandra under precis de former och i det tempo som passar er.

>>> Läs om hotell vid Comosjön
>>> Läs om bilsemester i Italien
>>> Läs om bilsemester till Gardasjön