Resor till Comosjön

Några av Italiens mest storslagna utsikter väntar dig vid Comosjön - en förtrollande destination där höga, snöklädda berg möter det kristallklara vattnet. Boka din resa till Comosjön med Escapeaway i dag!

I norra Italien ligger denna pärla till sjö, som i århundraden har lockat till sig jetsetare och andra som önskar uppleva något av de bästa från De Stora Sjöarna. Nu kan du resa till Comosjön med Escapeaway, inkl. flyg, hyrbil och en läcker semesterbostad - säkert med utsikt över sjön.

Comosjöns storslagna herskapsvillor och parker berättar en historia för dig om en självmedveten ö. De stämningsfulla städerna och dramatiska sluttningarna lockar folk med sans för atmosfär och stämning. Sjön ligger dessutom endast ca. 50 km från Milanos flygplats Malpensa.

Av alla Italiens sjöar är nog Comosjön en av de högst belägna. Den engelska diktaren Wordsworth blev så överväldigad när han kom hit att han kallade den ”a treasure which the earth keeps to itself”.

Det kan mycket väl vara så att den store poeten hade blivit något omskakad om han hade sett Comosjön idag för den är långt ifrån öde eller obemärkt med sitt stora utbud av hotell och semesterhus. Icke desto mindre omges sjön fortfarande av en frodig vegetation och trots att den är en populär semesterdestination så är dess bredder romantiska med sina många hus från la belle époque och de många små städerna som ligger som ett pärlband mellan det djupblå vattnet och bergen.

Använd sökmotorn högst upp på sidan för att söka bland våra handplockade vid Comosjön, samtliga med fina recensioner. Kombinera hotellet med en billig flygbiljett med reguljärflyg till Bergamo eller Milano från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Komplettera eventuellt med en hyrbil och få det hela satt samman till en paketresa som är säkrad av Resegaranti. Enkelt och flexibelt - så fungerar en semester med Escapeaway.

>> Läs även om resor till Gardasjön
>> Läs om kör-själv semester vid Comosjön

Hotell vid Comosjön

Populära hotell vid Comosjön

Italien, Norra Italien, Lombardiet, Como
8,8
Mycket bra
105 omdömen
  • Närmaste flygplats: 50 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Norra Italien, Lombardiet, Vercana
9,6
Fantastiskt
142 omdömen
  • Närmaste flygplats: 96 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Norra Italien, Lombardiet, Cernobbio
8,7
Mycket bra
767 omdömen
  • Närmaste flygplats: 53 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Mat och dryck

Det är inte svårt att hitta en bra restaurang vid Comosjön och på många av dem kan du även njuta av en fantastisk utsikt över sjön tillsammans med din mat. På de mest populära ställena måste man boka bord i förväg, även till lunch. 

Har du rest i Italien tidigare så vet du att italienarna har lite andra traditioner i förhållande till dagens första måltid. Frukosten består ofta bara av en snabb espresso och eventuellt lite frukostbröd, ofta av det lite sötare slaget. En italienare betraktar knappast frukosten som en riktig måltid. Där har det emellertid på de populära resmålen (lyckligtvis) skett en viss utveckling mot en frukost som även kan tillfredsställa dig som har lite större aptit i början på dagen.

Vill du följa den lokala rytmen så är lunchen ofta dagens största måltid. När man inte behöver skynda sig tillbaka till arbetet kan den mycket väl bestå av tre rätter och ofta blir det ytterligare en espresso som avslutning på måltiden. Ska det gå lite fortare eller vill du spara lite aptit till kvällsmåltiden så kan du även på de flesta ställen få bara en panino (sandwich) eller titta förbi den lokala pizzerian.

När du mot slutet av dagen sätter dig till bords på en av de många restaurangerna vid Comosjön kan du förvänta dig matupplevelser som ligger klart över den vanliga turistnivån. Området är känt för sitt breda urval av matställen som spänner över allt från Michelin-restauranger till rustika bistros där du kan stifta bekantskap med regionens traditionella kök. Även om fisket har gått tillbaka i Comosjön så tar fortfarande fiskrätter en betydande plats på menyn på de flesta ställen. Ett par av de fiskrätter du ofta ser på menyerna vid Comosjön är Risotto con Filetti di Pesce Persico og Fritto misto di lago, som tillagas av den lokalt fångade fisken. Hör fisk inte till dina favoriter på middagsbordet så rekommenderar jag att du håller utkik efter en annan rätt tillagad av lokala råvaror, Brasato di Cinghiale Selvatico - vildsvin, som kommer från skogarna runt sjön, bräserad i vin och serverad med grönsaker och polenta.

Liksom i resten av Norditalien kommer du för övrigt nog att märka att det ofta serveras polenta istället för pasta vid Comosjön. Polenta tillagas av majsmjöl som kokas samman till en tjock gröt och därefter bakas, grillas eller steks med olika kryddor.

Tycker du att vin hör till maten under semestern kan du se fram emot att det runt Comosjön produceras många välkända viner - både röda och vita. Tycker du om sötsaker så har du även möjlighet att avsluta med någon hemlagad kaka eller glass. På en varm sommarkväll finns det nästan inget bättre än att avsluta måltiden med än fragole con gelato - glass med färska jordgubbar.

Information och fakta

Här får du lite nyttig information om Comosjön som förhoppningsvis kan fungera som inspiration till din semester vid denna vackra sjö. Informationen är enbart tänkt som inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Vill du ha ytterligare tips inför din resa så rekommenderar jag att du tar en titt på vår blogg, där hittar du många intressanta artiklar om Italien och våra övriga resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och historia

Comosjön, Lago di Como, ligger i det nordliga Italien omkring 40 kilometer norr om Milano nära gränsen mot Schweiz. Comosjön är landets tredje största sjö som enbart överträffas av Gardasjön och Maggioresjön. Den långsträckta sjön som är ända upp till 410 meter djup delar sig i söder i två armar som slutar vid Como respektive Lecco. Särskilt det västra "benet" som slutar vid staden Como, är otroligt vackert med skogsklädda bergssidor som reser sig dramatiskt upp från sjöns bredder. Kanske just för att den västra sjöbredden, som det påstås, får en aning mer sol så är det också denna del av sjön där turismen är mest utvecklad och har sin största koncentration av rikemansvillor och palats. Men det finns många vackra platser runt hela sjön som totalt har omkring 160 kilometer strandlinje. Mellan de två sydliga armarna ligger det idylliska Bellagio ute på spetsen av halvön. Flera av de trevliga städerna längs den upponervända Y-formade sjön är förbundna med färjeförbindelser. 

I den nordliga delen av Comosjön breddar sig sjön lite mer och en jämn bris skapar fina förutsättningar för framför allt segling och windsurfing. Här ligger även många vattensportcenter som kan hjälpa dig med att få en rolig dag på vattnet.

Det milda klimatet och de natursköna omgivningarna vid Comosjön lockade redan på romartiden till sig semestertörstande från hela Italien. I dag spelar turismen en långt större ekonomisk roll för städerna runt sjön än de traditionella yrkena som fiske, silkesframställning och träbearbetning. Det produceras fortfarande silke av hög kvalitet i Como, som sedan finner väg till stora modehus som Versace och Hermès. Ett besök på stadens silkes muséum, Museo Didattico della Seta, kan helt klart rekommenderas, där kan du se hur silket blir till. 

Väder och klimat

Även om Comosjön ligger i Norditalien så kan du här njuta av ett subtropiskt klimat som kännetecknas av varma och fuktiga somrar och milda vintrar. Med detta klimat innebär det att det vanligtvis är ett behagligt semesterväder vid Comosjön ända från april till oktober. 

Högsommaren är emellertid den mest populära tiden på året vid Comosjön då temperaturer på över 30 grader och massor av sol inbjuder till avkopplande stunder vid någon av sjöns små stränder eller kanske en tur ut på det varma vattnet för att ge sig i kast med windsurfing eller vattenskidor. Eftersom sommaren är den årstiden som har flest besökare så ligger priserna också lite högre då.

Lägre priser och mindre trängsel är inte den enda anledningen till att även våren och hösten är bra tidpunkter att resa till Comosjön på. Under yttersäsongerna är vädret lite mildare men fortfarande behagligt. De lite lägre temperaturerna kan bara vara en fördel om du vill använda en del av din semester till sightseeing eller vill vara aktiv till exempel med cykel- eller vandringsturer i det otroligt natursköna området. Det kan falla snö fram på vintern men som regel bara uppe i bergen som omger sjön. Den stora mängden vatten i sjön bevarar de varma sommartemperaturerna lite längre och ger lokalt ett mildare vinterklimat än i resten av regionen. 

När det regnar vid Comosjön, är det på sommaren som regel först fram på kvällen och då ofta ledsagat av åska. Den nederbördsrikaste månaden på året är maj som trots detta ändå har nästan lika många solskenstimmar som september. 

Transport

Det är omkring 130 - 140 mil i bil från södra Sverige till Comosjön så med en övernattning längs vägen är det inte oöverkomligt. Vill du helst hoppa över den långa bilturen så finns det till exempel bra flygförbindelser till Milano. Från Milano går det tåg till både Como i sjöns sydvästra hörn och till Lecco i det sydöstra hörnet. Om du hyr en bil kan du köra från Milano till Comosjön på under en timme.

Bor du i en av städerna dit det går färjeförbindelse eller regelbundna bussturer kan du faktiskt klara dig utan bil vid Comosjön. En tur med buss C10 som kör ända från Como via Menaggio upp till Colico, erbjuder otaliga vackra utsikter längs vägen och det kan faktiskt vara en fördel att sita lite höge med tanke på utsikten. Men faktum kvarstår att en semester vid Comosjön med egen bil eller hyrbil ger dig en större flexibilitet. Inte minst eftersom både färjor och bussar som regel slutar gå omkring kl. 20.00.  

Väljer du att hyra bil kan det vara en fördel med en något mindre modell eftersom det då blir lättare att ta sig runt på de tidvis smala gatorna och dessutom blir det lättare att hitta en parkeringsplats. Tänker du huvudsakligen använda dig av offentlig transport så är det perfekt att köpa ett resekort som gäller på både bussar och tåg i området. Det så kallade IO VIAGGIO kortet kan fås med olika dagars giltighetstid och kan köpas vid stationerna. 

Oavsett vilken form av transportmedel du väljer så bör du minst en gång ta en båttur på sjön. Det är en enastående upplevelse att se de måleriska städerna och de bakomliggande bergen från sjösidan. 

Bra att veta

Pengar: Euro. De flesta hotell, restauranger och butiker accepterar de flesta av de vanliga kreditkorten son Visa och Mastercard. Skulle du ändå få behov av kontanter så finns det uttagsautomater, bancomats, i de flesta städerna. Du kan även växla pengar på banker eller växlingskontor. Precis som här hemma är det kutym att ge omkring 10 procent i dricks på restauranger. Det finns emellertid ställen där dricksen läggs på automatiskt på räkningen. På hotellen ger man på samma sätt ett par euro per natt till städerskan eller för roomservice. Det är normalt att pruta på priset på marknader, men där utöver betalar man vanligtvis det utsatta priset.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Vad tycker gästerna om vid Comosjön?

9,1
Samlade gästomdömen
Baserat på 148 recensioner