Palio di Baradello

Palio di Baradello hålls i staden Como den första och andra helgen i september.

Denna tillställning härstammar från 1159 då kejsar Fredrik I av Schwaben (även kallad Barbarossa) besökte Como efter att ha besegrat Milano med hjälp av soldater från Como. Han besökta Como för att tacka för hjälpen. Till hans ära höll man en fest med parader och tävlingar på sjön.

Den har fått namn efter det slott som byggdes av Barbarossa och som fortfarande står på ett backkrön med utsikt över staden. Invånarna och de religösa myndigheterna organiserar denna fest med imponerande turneringar och tävlingar b.la. på sjön. Tävlingarna hålls på mellan 10 lag från landsbyarna och provinsbyarna i och runt Como. Deltagarna är med i tre olika tävlingar ”La Giostra del Saraceno” – som är ridning, ”La Cariolana” – ett kapplöp i par var man ska springa med en skottkärra med en av delatagarna i och till sist är de med i en dragkamp som är en typsik medeltidstävling. De tävlande är med om att vinna en handmålad silkesscarf gjord av konstnärer från staden. Den första lördagen är dagen för öppningscermonin var de medtävlande bär facklor och är klädda i tyupiska medeltida kläder bärandes på flaggor.

Dagen efter håller man ett hästkapplöp i grannstaden Cernobbio medans den efterkommande lördagen även står kapplöpetstecken på Piazza Cavour i Como. Under dessa festligeheter hålls även andra tävlingar som en regatta på sjön var man seglar i båtar typsika från Como. Man håller även parader i kostym och det finns bodar med mat och dryck.