Resor till Como

Silkesstaden vid Comosjön väntar på att förföra dig.

Staden Como ligger i den södra delen av Comosjön, vid foten av berget Monte Brunate, och är omgiven av vackra kullar med mycket grönska.

En gång i tiden utgjorde Como en viktig knutpunkt i förbindelsen mellan centrala Europa och Medelhavet. Staden låg ursprungligen längre upp i backarna, men på order från Julius Caesar, flyttades den till sin nuvarande placering. Den romerska fältherren såg samtidigt till, att få dränerat ett sumpområde nära sjöns södra spets. Staden som på den tiden kallades Novum Comum etablerades med de karaktäristiska romerska vinkelräta gatorna, och en stadsmur.

Como är idag en större stad, där det finns en del verksamheter och fabriker. Staden ligger nära gränsen till Schweiz, och är på väg att växa ihop med den Schweiziska staden Chiasso, nästan så att de två framstår som en och samma stad. 

Como har sedan 1500-talet varit känd för sina små silkesproduktioner. De har senare samlats i större verksamheter, som ännu idag präglar staden. Industriområdet ligger dock söderut, och bort från Comosjön, så det finns lyckligtvis en charmig sjöbredd, med en vacker sjöpromenad och en gamma stadsdel runt Piazza Cavour.

Karta över Como

Klicka på kartan här nedan för att få en överblick över semesterbostäder i staden, samt en översikt över de flygplatser som ligger närmast och köravstånd till andra städer i Europa.Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Hos Escapeaway kan vi erbjuda dig mer än 1500 semesterbostäder i Italien - däribland ett brett urval av handplockade hotell och semesterlägenheter i Lombardiet.

Oavsett om du gärna vill bo nära Comosjöns sjöbredd, vid stora sevärdheter och bra restauranger, eller kanske i lugnare omgivningar ute på landet, kan du snabbt få en översikt över tillgängliga semesterbostäder genom att använda sökmaskinen här ovan.

Låter en lantlig idyll med gott om plats som receptet på en vällyckad semester för dig? Då kan vi rekommendera dig att bo på en agriturismo i norra Italien - här får du bo på ett charmigt lantställe, där goda matupplevelser står i centrum.

Har du frågor, eller vill gärna ha hjälp med att hitta det perfekta valet av bostad för dig till din semester, är du alltid välkommen att kontakta oss för att få våra tips och råd.

Vill du gärna uppleva flera olika delar av Italien, kan du naturligtvis också välja att bo på olika platser under din semester - så får du se fler delar av det fascinerande stövellandet.

Transport

Ska du spendera semestern i Como, är den flygplats som ligger närmast Milano Malpensa, men även Milano Linate och Bergamo flygplats ligger nära. På dessa flygplatser hittar du många flygbolag, som t.ex. SAS, Ryanair, Norwegian och easyJet, så det är enkelt att hitta en flygresa till och från Skandinavien. 

Läs mer om flygförbindelser till Italien här

Det finns flera tågstationer i Como. Från de två största, Como S. Giovanni och Como Lago, finns det förbindelser med övriga städer i Lombardiet, däribland Milano. Kommer du i bil, är det också lätt att komma till och från staden, inte minst på grund av motorvägen som går några kilometer från staden. Det är att rekommendera att ha en hyrbil under semestern, om du vill ha möjligheten att i eget tempo utforska mer än bara närområdet. Med en bil är det dessutom lättare att vara mer spontan, utan att behöva tänka på att passa tidtabeller.

Läs mer om att hyra bil i Italien här

Vill du köra hela vägen från Sverige, är det en tur på cirka 1500 km från mellersta Sverige till Como. Med en övernattning längs vägen, är det en resa som de flesta klarar av.

Restauranger och shopping

Stadens storlek i betraktning, finns det ett fint urval av restauranger i Como - framförallt i den gamla, trevliga stadsdelen. Likaså behöver du endast köra några få kilometer för att hitta ännu fler bra restauranger i grannstäderna. 

Det finns utmärkta möjligheter att handla in mat om du vill laga dina egna måltider under semestern. Söker du spännande butiker till en dag full av shopping, är urvalet lite begränsat, då är det bättre att ta en tur till Menaggio eller Bellagio - eller varför inte en heldag i Milano, som ligger 30 minuter bort med snabbtåget (alternativt 1 timme med lokaltåget).

Utflykter och sevärdheter

En trevlig upplevelse är att besöka parken Giardini Pubblici, varifrån du har en enastående utsikt över sjön. En annan upplevelse är att kika närmre på den imponerande katedralen Santa Maria Maggiore, från 1100-talet, som är dekorerad i marmor. Inne i katedralen finns målningar från 1500- och 1600-talen.

Besök också silkesmuseet, Museo della Seta, där du kan lära dig mer om tygerna och den lokala silkesproduktionens historia. När du är i detta område, där huvudparten av Europas silkesproduktion föregår, är det också perfekt att nyttja tillfället att shoppa silke. Det finns flera outlets nära Como.

Det går inte att undvika det faktum att staden primärt är attraktiv som bas för att utforska resten av den vackra naturen, och de andra charmiga städerna runt Comosjön, samt i regionen. Kör till exempel också en tur till Luganosjön, som har mer oförstörd natur, och färre turister.

Festival Como Cittá della Musica

Como musikfestival går av stapeln i de eleganta villor, teatrar och parker längs Comosjön. Festivalen arrangeras varje år i juli och kombinerar jazz med balett och musikaler, som framförs av både lokalbefolkningen som utländska musiker.

Jazz, ballet och musikaler
Du kan komma att se världsberömda föreställningar från bland annat Teatro alla Scala i Milano. Balletten Pink Floyd, Madame Butterfly av Puccini samt musikalen "Hair" hör också till några av föreställningarna. Innan festivalen börjar har man valt att hålla en galakväll till ära för dem berömde och avlidne modemogulen Gianni Versace.

För mer information

Se följande länk för mer information om festivalen här

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Como

Populära hotell i Como

Italien, Norra Italien, Lombardiet, Como
9,0
Fantastiskt
2079 omdömen
  • Närmaste flygplats: 50 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Norra Italien, Lombardiet, Como
8,8
Mycket bra
91 omdömen
  • Närmaste flygplats: 50 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Norra Italien, Lombardiet, Como
9,7
Fantastiskt
253 omdömen
  • Närmaste flygplats: 50 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang