Certosa di Pavia

Staden Pavia ligger ca. 45 kilometer från Milano och huserar ett av Europas äldsta och mest ansedda universitet (år 1361). En av universitets mest berömda elever var Alessandro Volta, fysikern som upptäckte och lade sitt namn till måttenheten volt.

Staden i sig själv har mycket som är värt att se men det mest sevärdiga ligger ca. 5 km från staden – Certosa di Pavia (Kartusianklostret i Pavia). Bland lokalborna är klostret så viktigt att det kort och gott kallas för ”Monumentet”.

Klostret påbörjades år 1398 av Gian Galeazzo Visconti som på den tiden var greve av Milano. Klostrets placering blev strategiskt valt då det ligger mellan Milano (grevesätets huvudstad) och Pavia (som var Lombardiets näst viktigaste stad på den tiden och stället var greven växte upp). Kyrkan och klostret är ett praktfullt exempel på lombardisk renässansarkitektur, även om den invändiga del av kyrkan också bär prägel av gotik.

Redan när man närmar sig klostret och ser byggnadsverkets storlek, får man känslan av storhet. Det första man ser av kyrkan är renässansfasaden dekorerad med statyer och sniderier som visar romerska kejsare, helgon, apostlar och profeter. Innanför finns en av de intressantaste ting, en altartavla av Pietro Perugino (1450 – 1523) i sex delar. Ännu idag är det endast den altartavlan som är original – den som avbildar Gud. På var sida av altartavlorna finns en bild av Bergognone (1481-1522), som också har gjort flera freskomålningar runt om i kyrkan bl.a. ett vackert porträtt av Jesus.

Till byggnadsverket hör, förutom kyrkan, den lilla och den stora klostergården. Den lilla klostergården består av en liten trädgård omringad av valvgångar med fina terrakotta-ornamenter. Den stora klostergården är ca. 125 meter lång och 100 meter bred. På tre av gårdens sidor finns de celler var kartusianmunkarna bodde. Varje ”cell” består av två etager med en trädgård bakom. Måltiderna fick munkarna leverade genom en liten lucka då de levde ett isolerat liv i deras celler.

Förutom de många besökande som varje år kommer till klostret, tjänar klostret pengar genom att sälja souvenirer och inte minst de lokala specialiteter. De två mest intressanta av dessa är en likör som heter Gracar (från klostrets latinska namn Gratiarum Cartusia) och Le Gocce di Certosa (Munkdroppar) som är en speciell form av nästan ren sprit. Det är möjligt att besöka Certosa di Pavia från kl. 09 – 11.30 och 14.30 – till en timme innan solnedgång (det är stängt på måndagar) - kontrollera dock öppningstiderna på det lokala turistkontor.