Resor till Bormio

Åk med Escapeaway på skidsemester till kurorten Bormio i härliga Lombardiet

Nära den schweiziska gränsen hittar vi en liten skidpärla i form av Bormio, som är ett härligt skidområde med plats till alla typer av skidåkare.

Bormio, som ligger i den storslagna Stelvio Nationalpark, utvecklade sig ursprungligen omkring sina kurbad som staden varit berömd för sedan romersk tid. Staden blev världskänd under VM i Alpint 1985 och har sedan det levt upp till sin berömmelse för sina goda och välpreparerade alpina pister och många kilometer vidunderliga längdskidåkningsspår. Det finns ca 50 km markerade alpina pister, varav den längsta är på 6 km. Du har 14 skidliftar till ditt förfogande, och här ligger åtskilliga skidskolor.

Karta över Bormio i Lombardiet

Klicka på kartan härunder och se vilka semesterbostäder vi kan erbjuda till din skidsemester i Bormio. Du står själv för transporten, så hittar vi inkvarteringen i en semesterlägenhet eller på hotell.

Bormio är en "större" by med ca. 4500 invånare. Byn ligger i Lombardiet, helt uppe vid den Schweitziska gränsen, inte långt från den mer kända skidorten Livigno. Vill du besöka Livigno kan orten nås med bil under sommaren, men om vintern nås den endast via en både in över Schweiz. Med sin storlek garanterar Bormio att det finns liv och rörelse både under låg och högsäsong, och att priserna ännu inte nått skyhöga höjder på grund av lokalbefolkningen. Här finns det gott om restauranger, pizzerior, barer och caféer samt affärer.

Bormio har för de flesta nordeuropéer, av outgrundliga skäl, alltid levt i skuggan av den närliggande orten Livigno. När du åker på skidresa till Bormio, kommer du nästan helt säkert vara lika förbryllad över varför Bormio överskuggas av någonting överhuvudtaget. Klimatet är exceptionellt skönt, och du kommer att glädjas att höra snön knastra under fötterna samtidigt som du känner den starka solen i ansiktet. Den charm och historia som kännetecknar Bormio, gör orten till en mycket speciell plats att åka skidor på - och det finns inte mycket som är vackrare än utsikent över Bormios tak och gamla torn och spiror i rungande solsken, med berg och tallar som bakgrund.

Historiska Bormio bjuder på mer än skidor

När du har lust att ta en paus från skidåkningen, kan du nyttja möjligheten att studera byn och områdets historia på museet i Palazzo de Simoni, eller strosa längs med den historiska och centrala gatan Via Roma. Du kan också känna historiens vingslag när du badar i termalbaden Bagni Vecchi ("de gamla baden"), som första gången beskrevs av den romerska kejsaren Plinius den Äldre i hans "Naturhistoria" under det första århundrade efter Kristus. Att gå runt på Bormios gator är helt enkelt en fröjd för den kulturellt och historiskt intresserade skidgästen, för du kan inte undvika att titta på historiska trähus, och vackert utsmyckade dörrar. Naturligtvis bör du också ta dig tid till att kasta en blick på historiska minnesmärken som Time-tornet och Sankt Gervasio-kyrkan. Önskar du bara att slappna ab och skämma bort dig själv i romantiska omgivningar, kan en tur till Bagni Nuovi ("de nya baden") rekommenderas. Och ska barnen ha möjlighet att göra av med energi på andra ställen än i pisterna, så ta med hela familjen till Baths of Bormio. De termiska baden är fortfarande ett av stadens stora dragplåster, och på goda grunder.

Ät gott efter en dag på skidor

När dagen är på väg att ta slut, och hungern anmäler sig, är det bara att sätta sig inomhus i varma omgivningar och njuta av en läcker, traditionell middag på en av stadens trevliga restauranger. Prova till exempel en smakfull, traditionell rätt från Lombardiet, som risotto, eller en riktig vinterrätt som Ossobucco eller Cassoeula - självklart med ett gott glas rött vin till. En drink eller två efter middagen på en av barerna eller nattklubbarna är ett härligt sätt att sätta punkt för en vällyckad semesterdag. Också på sommarhalvåret finns det mycket utomhusaktiviteter att kasta sig ut i, i det natursköna området omkring Bormio - t.ex. cykling eller vandring i vidunderliga omgivningar.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Bormio