Resor till Bellano

Med sitt läge vid Comosjöns strand och bara en halvtimmes körning från storstaden Milano, sin vackra och naturliga canyon samt sin lugna atmosfär är Bellano en idealisk utgångspunkt vid en resa till Norditalien. Boka din resa till Bellano med Escapeaway i dag!

Bellano ligger på Comosjöns östra bredd i provinsen Lecco i den norditalienska regionen Lombardiet. Den lilla, charmerande staden med enbart 3 300 invånare är mest känd för sin "Orrido", vilket är en liten, naturlig canyon, som har bildats genom erosion vid floden Pioverna för 15 miljoner år sedan, och som födelseort för 1600-talets berömde italienske författare, filosof och läkare Sigismondo Boldoni.

Idealiskt beläget 

Men den kanske största attraktionen vid en resa till Bellano är stadens läge. Staden ligger inte bara vackert placerad ner mot Comosjön på den ena sidan och omgiven av vackra gröna berg på den andra sidan: staden ligger även centralt placerad i Norditalien med enbart en och en halv timmes körning till storstaden Milano, två och en halv timmes körning till Italiens största sjö Gardasjön, ett par timmars körning från den mindre turistiga Iseosjön, ett par timmars körning från skinkstaden Parma och bara lite mer än en timmes körning från underbara Bergamo.

Bellano kan även vara utgångspunkt för dagsutflykter till Alperna och de tre naturparkerna Parco Nazionale dello Stelvio, Parco delle Orobie Bergamasche och Parco Naturale Adamello Brenta Geopark. Eller så kan du göra en dagsutflykt till historiska Bologna, som ligger omkring 3 timmars körning från staden i sydöstlig riktning eller romantiska Venedig i öster som kan nås på 3 timmar och 20 minuter längs den snabbaste rutten.

Det finns kort sagt oändliga möjligheter till att uppleva några av Norditaliens största sevärdheter på en resa till Bellano!

Upplevelser och utflyktsmöjligheter

Orrido di Bellano

Grovt sagt har Bellano två stora sevärdheter: Comosjön, som är stadens huvudsakliga attraktion och den lilla, naturliga canyonen som kallas Orrido di Bellano på italienska.

Orrido-klyftan är en naturlig canyon som har bildats för över 15 miljoner år sedan av Pioverna-floden, som genom erosion har skurit ut en djup klyfta mellan Taceno i Valsassina-dalen och Bellano. Man kan gå på upptäcktsfärd in i klyftan via en gångbro och se klyftans vattenfall, vegetation och grottorna som huggits in i klipporna och som tillsammans utgör en föreställning av stor skönhet, framför allt under de regniga perioderna på året då strömmen i klyftans flodfåra är stark. 

Kraften från det strömmande vattnet i klyftan har genom århundraden utnyttjats av den lokala industrin för bearbetning av mineraler, läder och senast av lokala spinnerier. 

Comosjön

Även om Bellano är känd för sin vackra canyon, kommer man inte ifrån att den största attraktionen med staden är dess läge vid Comosjön, som med sin yta på 145,9 km² är Italiens tredje största sjö, enbart överträffad av Gardasjön och Maggioresjön

Av alla Italiens sjöar är den vidt förgrenade Comosjön, som är 410 meter djup på sitt djupaste ställe, vilket gör den till en av Europas djupaste sjöar nog den högst besjungna av alla. Den engelske diktaren Wordsworth var så betagen av dess skönhet att han kallade den ”a treasure which the earth keeps to itself”

Det kan gott tänkas att den store diktaren hade blivit något skakad om han hade sett Comosjön idag, för den är långt ifrån öde eller obesökt med sitt stora utbud av hotell och semesterbostäder. Inte desto mindre är sjön fortfarande omgiven av en frodig vegetation. Och fast sjön nu för tiden är ett eftertraktat semesterresmål, är dess bredder romantiska med sina många hus från "la belle époque" och de åtskilliga små, vackra städerna som ligger som pärlor på ett snöre mellan det djupt blåa vattnet och de höga bergen.

Se alla resor till Comosjön med Escapeaway här.

Milano

Även om Milano inte är Italiens huvudstad är staden på många sätt Italiens huvudsakliga stad. Den är inte enbart landets största stad om man räknar med alla dess förstäder utan även Italiens ekonomiska och modemässiga centrum med sina kända modehus och catwalks, som är på nivå med dem i Paris och New York, sina berömda fotbollsklubbar Milan och Inter samt sina stora kulturella sevärdheter, så som det legendariska operahuset La Scala, den monumentala Il Duomo (domkyrkan) som i storlek enbart överträffas av Peterskyrkan i Rom, det täckta shoppingstråket vid domkyrkoplatsen, Galleria Vittorio Emanuele II, där en del av de mest mondäna affärerna håller till och så Castello Sforzesco; stadens borgliknande slott från 1300-talet.

Boka din resa online

Välkommen till Italien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Bellano och andra orter i Norditalien där du bor på noga utvalda hotell på din resa. Boka din resa online som en komplett paketresa inklusive flygresa, hotellvistelse och transfer eller bilhyra, eller boka enbart ditt hotell genom Hideawys om du själv vill arrangera din resa till Bellano

>> Läs även om resor till Varenna

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Bellano