Res med Escapeaway på en Aktiv semester i Lombardiet

Lombardiets natur är mycket varierande och bjuder in till en aktiv semester

Stora delar av Lombardiet är präglat av den stora, platta Po-slätten. Men mot norr och nordöst är bergen många, och de stora sjöarna som Como och Garda ger den tillresta en massa av möjligheter att uppleva olika former av en aktiv semester och en lång rad härliga naturupplevelser.

Aktiv semester med massor av upplevelser

En aktiv semester i Lombardiet kan ta flera riktningar. De många sjöarnas vatten roar vattendjur i alla åldrar, och här finns en rik möjlighet att bada, surfa och segla. Upptäck de vackra bergen till fots, på mountainbike eller var en våghals och kasta dig ut för topparna tillsammans med andra paragliders. På vintern är alla skiddestinationer naturligtvis värda sina besök.

Den bergiga regionen Lombardiet lockar med glittrande, vita pister, storslående sjöar, och en av Italiens största och mest pulserande städer: modestaden Milano.

Tycker du om dramatisk och vacker natur, vandringsturer, skidsemestrar eller att mysa vid den bildsköna och exklusiva Comosjöns bredder - eller kanske en storstadssemester i majestätiska Milano - så bör du överväga en resa till Lombardiet i norra Italien. Här är naturen din lekplats året runt, och att utforska regionen på nära håll, till exempel till fots eller på cykel, är en stor upplevelse.

Den norra delen av Italiens största sjö, Gardasjön, ligger också i Lombardiet och bjuder in, liksom resten av regionen, till ett otal av former för en aktiv semester kombinerat med avslappnande livsnjuteri.

Skidsemester i Lombardiet

Lombardiet är en av de regioner i Italien, där du kan åka skidor i omgivningar så fantastiska, att du tappar andan på vägen ner för pisten. Inte för att det är fysiskt tungt, utan för att Lombardiets berg kan imponera även den mest beresta Italien-resenären. Det finns ett stort urval av olika områden i Alp-regionen som bjuder in till en aktiv semester på skidor. Ett av dessa område är Livigno.

Livigno tillhör ett av de mest populära skidområdena i Alperna. Livigno ligger på 1.816 meters höjs och skidområdet når ända upp till 2.796 meter över havet. Området erbjuder 115 km pister, fördelade på de två bergssidorna Mottolino och Carosello, som därmed ger möjlighet att alltid välja en solsida att åka nerför. Nere i dalen finns bra faciliteter för nybörjaren, med alla de korta liftarna utspridda längs med staden. Högre upp i terrängen hittar du ett större urval av pister för de mer vana skidåkarna.

>>> Klicka här för att hitta resor till Livigno.

Utmaningarna i terrängen tillhör inte de svåraste, och vi rekommenderar inte Livigno till de mest begåvade skidåkarna. Söker du lite större utmaningar, kan du t.ex åka till skidsportstället Aprico, som ligger i Valtellina i Sondrio-provinsen. Här finns någor för alla niver, både inom skidåkning och snowboard. SKidsäsongen i Lombardiet löper typiskt från januari till april.

Vandringssemester i Lombardiet

En så vacker region som Lombardiet, ska naturligtvis inte endast upplevas genom ett bilfönster, utan också till fots. Här finns både utmanande och lättare vandringsrutter, varifrån du kan uppleva regionens stora variation. Den alpina norra delen skiljer sig markant från den något mer böljande, backiga södra delen - och slätterna ner mot Po-floden är en historia i sig själv. Ett av de mest populära resmålen att vandra på i Lombardiet är i nationalparken Stelvio i Brescia-provinsen, som är Italiens största och mest berömda nationalpark.

Här kan du vandra många spännande turer medan du njuter av utsikten över alperna och utforskar parkens djur- och växtliv. I Stelvio finns det många botaniska trädgårdar som du kan beöka. Stelvio-passet är känt som en spännande utmaning för mountainbike-entusiaster som är i god form. De professionella cyklisterna i Giro d'Italia kör vissa år genom passet i förbindelse med det hårda loppet. Det är dock inte de enda som antar utmaningen att försöka nå toppen av Stelvioberget på två hjul: många motorcyklister och cyklister kämpar med detsamma. Varje år är passet stängt för motorcyklister en hel dag i slutet av augusti, då cirka 8000 cyklister istället fyller vägen som går genom storslagna utsikter.

Ett annat imponerande område, som du kan spendera många fina timmars vandring i, är längs Maggioresjöns bredder. En del av sjön ligger i Schweiz, och såväl den schweiziska som den italienska sidan, är kända för sina frodiga berg som pryder landskapet. På vissa platser finns badstränder, så att du kan kombinera din vandringssemester med ett dopp i det lockande vattnet. Det ligger dessutom flera pittoreska städer runt sjön, som är värda att besöka.

Comosjön ska naturligtvis också nämnas i detta sammanhang. Den är hem för en otrolig naturskönhet, som har varit oförändrad genom åren. Från bergen till Brianza-regionen, är detta nästan magiska område, fyllt med spännande vandringsleder som kan svara till många behov: både behovet hos dig som vill utmanas och uppleva naturen i dess mest autentiska form, och behöver hos dig som bara vill njuta av en avslappnande promenad. När du går i området omkring Como-sjön, kommer du ofta att få uppleva den historiska utvecklingen i området genom gamla stigar och lantliga bebyggelser.

>>> Hitta och boka ett hotell vid Comosjön här.

Om du vill ha tips inför din vandringssemester i Lombardiet, är du alltid välkommen att kontakta oss på Escapeaway.

Cykelsemester i Lombardiet

Om du inte är väldigt ambitiös och vill köra tunga sträckor på mountainbike, så är det oftast de mer platta delarna av Lombardiet du kommer att söka dig till om din resa ska innehålla några dagar på cykeln. Po-slätten och speciellt Cremona-provinsen är ett intressant och behagligt ställe att utforksa från cykelsadeln, oavsett om du åker iväg med familjen eller med vännerna - och oavsett om du är mycket tränad som cyklist eller endast cyklar i vardagen.

Denna gröna och frodiga provins är en lisa för själen, och har du varit i Lombardiets alpina norra del, kommer du imponeras över hur kraftigt naturen skiljer sig här i söder. När du cyklar på Po-slättens rutter kommer du åka förbi marker, anrika villor och kulturlandskap där det odlas råvaror som som typiska för Lombardiet. Allt i perfekt harmoni med naturen. En mycket spännande rutt i Po-slätten för dig genom hela Cremona-provinsen från söder till norr. Du kör genom Pizzighettone och Soncino, längs med Serio Morto-dalen. Både Pizzighettone och Soncino är städer som är särskilt rika på historia. De är fortfarande omgivna av välbevarade fästningar, med andra ord är det städer som är omgivna av murar. Rutten är 38 km lång, och utöver de nämnda städerna, cyklar du förbi andra historiska sevärdheter och kan njuta av alla vackra utsikter under vägen.

>>> Läs mer om en cykelsemester i Italien här.

Om du gärna vill uppleva bergen från en mountainbike, ska du inte misströsta, även om du inte är en van mountainbiker. Även om Alp-provinsen Bormio, som är en av Lombardiets mest besökta provinser, präglas mycket att svårare rutter, dinns det också dem som är lättare och mer tillgängliga. Utsikterna från din cykelsadel kommer dessutom att göra varenda svettpärla på pannan resan värd. Ett exempel på en överskådlig rutt, där svårighetsgraden inte är orimlig, är den 15 km långa Bormio - Madonna dei Monti - Niblogo - Baita del Pastore. Du startar i den vackra, gamla bergsorten Bormio och slutar vid Baita del Pastore i den paradisaktiga Zebu-dalen.

>> Läs mer om aktiv semester