Resor till Vernazza

Vernazzas enastående läge, dess liguriska pastellfärger och tornet Castello dei Doria har genom tiderna lockat många konstnärer. Byn har en fin mörksands strand som ligger skyddat bakom byns lilla hamn.

Vernazza är en av de fem små byarna i Le Cinque Terre naturreservat och som bidrar med sin charm och och värde till de människor som för länge sedan byggde de vinterrasser och hus med sina bara händer. Byarna ligger på rad längst den liguriska kusten och förbinds med tåg, vandringsstigar och i gott väder även med båt.

Vernazza är känd som konstnärernas by, läget, ljuset, byns vinkel i förhåll till världen och arkitekturen skiljer så pass mycket åt från de andra byarna i Le Cinque Terre att många konstnärer valt att slå sig ner här. Vernazza har under alla år haft en kreativ image som konstnärskoloni.

En av fördelarna med Vernazza är att tågstationen inte går rakt igenom byn, men den ligger lite tillbakadraget så man slipper se tåget från byns centrala torg vid havet, men kan ändå lätt ta sig hit. Även om byn är liten så finns ett bra utbud med affärer, en matbutik eller två och många restauranger som frestar med allt från havet till pizzor.

Till vänster om hamnen kan man via branta och smala trappor komma upp till tornet som kallas Castello dei Doria varifrån man har en bländande utsikt, och inte bara över kusten men också över byn. Vi kan även rekommendera att ta med badkläder till Vernazza då byn har en riktigt fin mörksandad strand som ligger skyddad bakom den lilla hamnen, den är även barnvänlig då det är långgrunt. Gillar man öppet hav så kan man från hamnpiren hoppa direkt ner i det klarblåa vattnet eller simma till de närliggande klipporna och hoppa i därifrån. Det finns duschar så man efter badet kan skölja av sig och många använder piren till att sola på.

Man kan och får inte köra i byn, man parkerar en bit från byn, avgiften är hutlös men det kan det vara värt. Man ska dock vara tidigat ute, det finns inte många parkeringsplatser och byn befolkas rätt tidigt. Från parkeringsområdet går det en buss till den övre delen av byn om man inte vill gå.

För barnfamiljer kan det vara värt att veta att det finns en liten men god lekplats vid tågstationen var de minsta kan springa av sig.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Vernazza