Stranden Punta Corvo

En av Italiens 30 finaste stränder

Den fint dolda sandbukten Punta Corvo är verkligen inte lättillgänglig - och kanske just därför är stranden så naturskön och outforskad. Men den är turen värd, då du kommer ner till en bit strandparadis, där Medelhavet presenterar sig så fint.

Punta Corvo stranden ligger under den lilla staden Montemarcello - och är den enda sandstranden vid staden. Andra stränder i närheten av Montemarcello (som är både namnet på staden och bergstoppen) finner du vid Lerici och Bocca di Magra, på vardera sida av berget. Punta Corvo är korad till en av Italiens 30 vackraste stränder - och det är inkluderat Sardinien som är speciellt känd för sina vackra stränder.

Hur tar jag mig dit?

Det finns två sätt att komma fram till Punta Corvo. Antingen via vattenvägen, men det krävs tillgång till båt - det finns ingen hamn eller turistbåtar som seglar hit. De flesta använder stigen uppe från Montemarcello, där det också är möjligt att parkera. Uppe från landsvägen i Montemarcello (vid den lilla stadens två kaféer) leder en stig mot havet. Efter en stund svänger den åt höger och vägen börjar bli mer ojämn. Därifrån går det slag i slag med mer än 700 steg (!) ner till stranden. Även tränade motionärer kommer märka av den kuperade terrängen - men det känns bra för kropp och själ.

Panoramisk men ansträngande

Svårighetsgraden är medium, men det mesta av turen ner går i skogen, så det finns skugga mot solen. Dessutom finns det också en bänk eller två på vägen som ger välbehövlig vila. Beroende på takten och uthållighet det tar ca. 30 minuter till fots, eftersom vägen tillbaka är mer ansträngande, medan uppgången kan ta något längre tid. Turen rekommenderas ej för gångbesvärade - men det finns räcken på stora delar av vägen. Turen är ganska fint skyltad och det är gratis tillgång till stranden.

En bit av paradiset

Belöningen efter alla strapatser är den vackraste sandlagun med nästan svart sand. Lagunen är ett par hundra meter lång - och det finns möjlighet att antingen sola på sanden eller på klipporna. Utsikten är mot havet och Portovenere som ligger på andra sidan till höger när du vänder blicken utåt. Till sidorna är lagunen fint skyddad av klippor och sluttningar som reser sig mot himlen. Kom ihåg att ta med mycket vatten och ev. en huvudbonad som skyddar huvudet mot solen.