Resor till San Lorenzo al Mare

San Lorenzo al Mare är en liten pärla till kuststad på Italienska Rivieran, även känd som Riviera dei Fiori, Blomster Rivieran, omkring 100 kilometer sydväst om Genua. Staden har en förhållandevis stor lustbåtshamn från vilken bebyggelsen breder ut sig inåt landet och upp längs de grönskande kullarna. Även om San Lorenzo al Mare fortfarande är en av de mindre städerna i Imperia-provinsen så har den en lång historia. Den charmerande kuststaden som sägs vara uppkallad efter floden Rio San Lorenzo som löper ut här grundlades faktiskt redan på 1200-talet.

Badort med själ

Att detta inte bara är en nymodig badort kommer du tydligt märka den gamla stadsdelens gator och gränder som enbart är för fotgängare och kallas "caruggi." Ta även vägen förbi Santa Maria Maddalena kyrkan som härrör från 1200-talet. Kyrkan ligger nära vattnet och framför allt klocktornet måste därför renoveras med jämna mellanrum på grund av den salta och fuktiga miljön. Kyrkan fick sin barockstil vid en ombyggnad 1766. Ursprungligen bestod San Lorenzo al Mare av två mindre städer som skildes åt av Rio San Lorenzo. I dag märker man som besökare nästan inget av den gamla uppdelningen mellan de två stadsdelarna men enligt lokalbefolkningen har de var sin egen identitet.

På den västra sidan om flodens utlopp hittar du den mest populära sandstranden, Spiaggia libera. Här kan du njuta en avkopplande dag på den gyllene sanden vid det azurblåa havet. Det ligger även en mindre strand på den motsatta sidan av floden som består av grovkornig sand och småsten. Lite längre bort omkring de två hamnarna finns ytterligare ett par fina sandstränder som skyddas av stenpirar.

En resa till San Lorenzo al Mare ger dig med andra ord rikliga möjligheter att uppleva allt det som Blomster Rivieran är känd för genom stadens avslappnade atmosfär, inbjudande stränder och inte minst mysiga restauranger.  Dessa restauranger hittar du många av ner längs vattnet vid den långa promenaden. Här kan du verkligen skämma bort dina smaklökar med massor av härligheter från det traditionella medelhavsköket. Efter en läcker middag kan du avsluta dagen med en promenad längs stadens kustlinje.

Utflykter och aktiviteter

Vill du inte tillbringa hela semestern i San Lorenzo al Mare så finns det många spännande utflyktsmål inom kort räckhåll. Det är till exempel bara omkring 15 kilometer upp längs kusten till provinshuvudstaden Imperia. Här i denna lite större stad finns det många shoppingmöjligheter men även många trevliga och imponerande torg med ett stort utbud av restauranger. I motsatt riktning ligger den charmerande medeltidsstaden Bussana Vecchia, även den värd ett besök. Den lilla staden som ligger lite tillbakadragen från kusten knappa 10 kilometer från San Lorenzo al Mare är idag känd som en konstnärskoloni. En resa till denna del av Rivieran är dessutom en given möjlighet att få uppleva stämningen i det eleganta Sanremo som ligger några få kilometer längre ner längs kusten.

Du behöver inte starta bilen för att göra utflykter, hyr du en cykel kan du längs kusten mellan Imperia och Sanremo följa en nyanlagd och fantastiskt vacker cykelled ända nere längs havet. Vill du ha lite större utmaningar kan du ta en tur på mountainbike mellan de små byarna uppe bland bergen.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i San Lorenzo al Mare

Vad tycker gästerna om i San Lorenzo al Mare?

7,7
Samlade gästomdömen
Baserat på 7 recensioner