Resor till Portofino

Det finns så många vackra städer på den Italienska medelhavskusten, att det är svårt att framhäva just en. Ändå är det något speciellt över Portofino, "den vackra hamnen", som ligger på den Italienska rivieran i Ligurien. Det som en gång var ett litet, trött fiskeläge, är idag en av Italiens mest exklusiva semesterorter, som under en lång tid har lockat berömdheter och jetsetare från hela världen. Hit har bland annat Winston Churchill, Grace Kelly och Liz Taylor rest för att slappna av i idylliska omgivningar. Stadens skönhet och dragningskraft har inte ändrat sig sedan dess och tar du en promenad vid stadens naturhamn, kan du därför även idag se stora lyxyachter som ligger sida vid sida om varandra.

Det exklusiva fiskeläget

Turism har tagit över fisket som största inkomstkälla för de lokala invånarna i Portofino, men fiskets historiska betydelse för staden är fortfarande närvarande. Läget vid havet präglar till exempel restaurangerna, som är kända för sina fiskrätter av hög kvalitet. Men trots att priserna är höga på både restauranger och i butiker, är Portofino inte ett resmål som endast är reserverat till de rika och berömda. Det finns också plats till oss mer vanliga turister, som endast önskar njuta av de vackra omgivningarna och stämningen i staden, utan att spendera hela semesterbudgeten på en och samma gång. Framförallt om du reser till Portofino utanför den absoluta högsäsongen, kommer du dessutom kunna uppleva att staden trots sin popularitet inte endast är en turistort. På dessa tidpunkter, lever de cirka 400 bofasta ett mer allmänt italienskt vardagsliv, där du bättre kan känna av stadens historia som fiskeläge.

Om du vill starta din semester i Portofino, med att få en överblick över den lilla staden, rekommenderas att ta en tur upp till kyrkan Chiesa San Giorgio. Från den lilla kyrkan har du den bästa utsikten över staden och här är oftast lugnare än nere vid hamnen. Fortsätter du lite längre bort, mot spetsen av halvön, kommer du först till Castello Marrone från 1400-talet, som idag huserar ett museum. Längre ut kommer du till fyren, där du kan njuta av en förfriskning och inte minst av utsikten över bukten.

Nära den berömda nationalparken

Oavsett när på året du väljer att resa till Portofino, har du en bra utgångspunkt för att utforska de vackra kustlandskapen. Staden är faktiskt närapå ideal för dig, som vill kombinera aktiva upplevelser med ren avslappning. På halvön Portofino, kan du således kasta dig loss på över 80 kilometer vandringsleder, vilka inkluderar rutter i många olika svårighetsgrader för både familjer och dig som söker utmaningar. Packa ner kameran, för när du vandrar här, kommer du garanterat att passera massor av utsikter som ska förevigas. Farvattnet runt halvön är fredat och är känt för att rymma ett rikt liv med färgglada koraller och fiskar. Det finns lokala bolag som erbjuder kajakturer och dykning i området.

Om du vill åka på en dagsutflykt, ligger bland annat den berömda nationalparken Cinque Terre inom räckvidd. Här väntar också kilometerlånga vandringsleder, och inte minst fem otroligt charmiga små fiskebyar. Packar du med badkläderna kan du till och med lapa sol från strand och göra sköna dopp i havet.

Det finns endast en liten minimarknad i Portofino, där du kan handla lite mat. Vill du ha ett större utbud kan du ta dig till Santa Margherita, som är din närmaste granne,  där du hittar gott om butiker, restauranger och caféer. Här finns även den närmaste tågstationen varifrån du kan ta dig vidare längs med kusten. Vill du shoppa märkeskläder, har Portofino - trots sin modesta storlek - gott om butiker där du kan botanisera bland t.ex. Louis Vuitton, Dior och Guccis utbud.

Så bokar du en resa till Portofino

Med Escapeaway kan du enkelt boka en säker resa till Portofino. Du kan flyga till Milano, Florens eller Nice, med möjlighet med avresa från flygplatser som Köpenhamn och Stockholm, för att nämna några. Vår smarta sökmotor söker hela tiden efter bästa pris på flygbiljetter samt tider och paketerar dem med ditt valda boende i Portofino. När du bokar en paketresa hos Escapeaway, är du dessutom skyddad av resegaranti. Tillför sedan en hyrbil och få den bästa upplevelsen. Trevlig resa! 

>>Läs även om resor till Manarola

>>Läs även om resor till Riomaggiore

>>Läs även om lyxsemester i Ligurien

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Portofino