Resor till Levanto

En av de mest inbjudande och trevliga kuststäderna i Ligurien är Levanto. Den lilla staden med sitt tilltalande centrum och fina sandstränder ligger dessutom nära det unika Cinque Terre. Boka din resa till Levanto med Escapeaway i dag!

Levanto är med sin placering på den mest ofördärvade delen av den Italienska Rivieran perfekt för en semester med avkoppling på stranden som kryddas med upplevelserika utflykter in i naturparken Le Cinque Terre. Parkens fem berömda byar ligger alla inom räckhåll, oavsett om du tar tåget eller vill vandra. 

Själva Levanto är även en charmerande liten badort inte minst tack vare dess läge vid det azurblå havet och omgivet av frodiga berg, olivlundar och vingårdar. I jämförelse med många av de andra, mer kända semesterorterna i regionen så känns Levanto mindre överbefolkat och mer äkta italienskt. Detta är en del av stadens charm vilket gör den till ett bra resmål om du föredrar en semester i lite lugnare omgivningar och med intressanta utflyktsmål i närheten.

Du kan lätt använda det mesta av semestern till att bara slappa på den långa sandstranden som är en av de bästa på Riviera di Levante (den östra delen av Rivieran från Genua till La Spezia). De flesta som väljer att tillbringa sin semester i Levanto använder emellertid staden som utgångspunkt för att utforska de idylliska medeltida städerna och den vackra naturen i området. Efter en upplevelserik dag kan du återvända till Levanto för att koppla av på ett av caféerna nere vid vattnet med ett gott glas vin, gå en tur längs strandpromenaden eller kanske ta ett dopp innan du slår dig till ro på någon av stadens restauranger.

Välkommen till Italien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Levanto och andra resmål i Ligurien där du bor på handplockade hotell under din semester.

>> Läs även om resor till Portofino
>> Läs även om kör-själv semester till Ligurien

Hotell i Levanto

Sevärdheter och utflykter

Här nedan beskriver jag kort några av de många upplevelser som väntar dig på en resa till Levanto. Om du vill läsa om några av de många andra sevärdheterna i regionen så rekommenderar jag att du besöker vår reseblogg, där hittar du intressanta artiklar om Ligurien och andra delar av Italien. Stort nöje och trevlig resa!

Vandringsturer från Levanto

Eftersom Levanto ligger precis norr om den berömda naturparken Cinque Terre så är det självklart som gjort för att göra utflykter till de fem måleriska byarna som parken har uppkallats efter, eller kanske bara utforska någon av de många övriga stigarna i området.

Är du i någorlunda god form kan du till exempel vandra från Levanto till den närmaste av de fem byarna, Monterosso, på omkring 3 timmar. Starta gärna tidigt så du undviker att vandra under middagshettan. Det ska forceras en del höjdmeter och trappsteg längs vägen, men det är värt varenda ansträngning om du uppskattar vackra utsikter. Från spetsen av Punta Mesco kan du till exempel se fyra av de fem byarna. Leden från Levanto är väl utmärkt och vanligtvis mindre "trafikerad" än lederna mellan de fem populära byarna i parken. Väl framme i Monterosso kan du ta ett svalkande dopp i havet innan du sätter dig till rätta på ett av stans bra caféer för att få en välförtjänt lunch.

Har du mod nog för en tuff utmaning finns det även vandringsleder in i landet från Levanto till exempel till Portovenere, ca 32 kilometer. Du kan göra avstickare längs vägen ner till kusten och de fem byarna. 

Levanto är för övrigt inte bara en bra utgångspunkt för vandringsturer i området. Det finns även utmärkta möjligheter att bege sig ut på cykelturer. Det har bland annat på senare år anlagts en bra cykelstig till Bonassola och Framura längs vilken du både passerar spektakulära kustutsikter och långa mörka tunnlar. 

Genua - Liguriens centrum

Det finns en bra anledning till att många som reser till Levanto håller sig i närområdet under större delen av semestern. Här finns mycket att se och uppleva. Men har du gott om tid kan du med fördel ta en tur till regionhuvudstaden Genua, som ligger en dryg timmes tågresa bort. 

Genua är en storstad och har bland annat Italiens största hamn. Det är därför naturligtvis en helt annan upplevelse som väntar dig här än i Levanto. Samtidig är Genua ett mindre känt turistmål än till exempel Verona, men har trots det mycket att bjuda på i form av både sevärdheter, shopping och kulturliv. Faktiskt är en tur i stadens medeltida kvarter på många sätt mer intressant än i andra, mer turistiga städer. Det ger en märkbart annorlunda atmosfär att där bara finns ett fåtal butiker som uteslutande vänder sig till turister och där det huvudsakligast är lokalbefolkningen som skapar livet på caféer, vinbarer och restauranger på stadsdelens labyrintiska gator och torg. 

Det är även alltid massor av liv nere i den bilfria delen av hamnområdet, Porto Antico. Här finns trottoarcaféer i mängder att välja mellan, men det är även en fascinerande upplevelse att göra en hamnrundtur för att få se hur landets största och mest hektiska hamn fungerar. Är du på semester med barn är det närmast ett måste att besöka det stora akvariet Acquario di Genova, Italiens största som har byggt ute på en stor pir i hamnen. Är du mer intresserad av historia bör du även ta vägen förbi Genuas sjöfartsmuseum som ligger precis i närheten. Här finns många vackra modellfartyg som tillsammans med många andra utställningsföremål berättar historien om Genua som sjöfartsnation.

Information och fakta

Här har jag sammanställt lite nyttig information om Levanto, som förhoppningsvis kan ge dig lite inspiration inför din semester på denna trevliga badort. Informationen är enbart tänkt som inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare tips inför din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där kan du läsa många intressanta artiklar om Italien och våra andra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Ingången till Cinque Terre

Även om de flesta av byggnaderna i stan är av nyare datum så märker man tydligt att Levanto är en stad med en lång historia. Ända tillbaka på romartiden har det funnits bosättningar i området och redan under Medeltiden blev den lilla staden en strategiskt viktig knutpunkt för trafik både till lands och till havs. Den gamla pilgrimsrutten Via Francigena, som går ända från Canterbury i England till Rom, går bland annat förbi Levanto. Än idag kan du se en del spår från stadens förtid som till exempel den gamla borgen från 1200-talet, de medeltida stadsmurarna, klocktornet, rådhuset samt några gamla kyrkor. Det ligger även åtskilliga villor från 1600- och 1700-talet i området. Öppnandet av två nya vägförbindelser, Corso Italia och Corso Roma, gav förnyad tillväxt i Levanto på 1800- och 1900-talet.

I dag har Levanto emellertid fortfarande bara omkring 6 000 invånare och utbudet av hotell och andra semesterbostäder är därför av naturliga skäl begränsat. Tycker du det är för mycket trängsel av turister i de fem berömda byarna i Cinque Terre, då är Levanto ett mycket bra alternativ. 

Mat och dryck

Levanto ingår i "Cittaslow", som är en rörelse som startades av en tidigare borgmästare i den toskanska staden Greve in Chianti. Ändamålet är att främja en enklare livsstil vilket bland annat inkluderar att lyfta fram regionala råvaror, producenter och matställen.

Bland stadens många restauranger har du även möjlighet att stifta bekantskap med regionens traditionella kök. Till de mest kända specialiteterna i dessa trakter hör gattafin, som är en stor ravioli med stekta grönsaker och lök samt torciglione som är en kaka gjord på mandel och formad som en orm. Prova även den fantastiska peston till exempel tillsammans med den klassiska trofie pasta och ett par potatisar. Reser du till Levanto under de varmaste sommarmånaderna så kommer du nog snabbt lära dig att hitta till stadens glassbarer. Den hemlagade glassen är mycket vanebildande! 

Av alla stadens affärer så kan det rekommenderas att titta efter dem där du kan köpa delikatesser - särskilt den färska pastan är helt formidabel. Det finns även en täckt marknad där du alla dagar i veckan, förutom söndagar, kan köpa färsk frukt, grönsaker och fisk. På onsdagen hålls det dessutom en marknad där du huvudsakligen kan köpa kläder och skor. 

I jämförelse med byarna i Cinque Terre så är restaurangpriserna i Levanto generellt lägre. Dessutom är här som regel lite mer liv på kvällen eftersom staden är lite större. 

Väder och klimat

Levanto har liksom resten av Rivieran ett varmt och milt klimat. Det är varmare här - framför allt på våren och hösten - än på Italiens Adriatiska havskust. Mitt på sommaren är möjligheten till en uppfriskande simtur i det kristallklara havet ofta mycket efterlängtad. Reser du hit under våren, i april och maj kan du också ta dig ett (snabbt) dopp och den vackra blomsterprakten är helt unik på denna årstid.

Transport

De närmsta flygplatserna ligger i Genua, Pisa och Florens. Det går tåg från Genua till La Spezia, som stannar i Levanto.

Reser du till Riviera di Levante under högsäsongen kommer du snabbt märka att kustvägen är tätt trafikerad. Vill du ta dig runt lite lättare är det vanligtvis bäst att ta tåget. Särskilt till de populära byarna i Cinque Terre kan det vara en utmaning att köra bil. Lyckligtvis ligger järnvägsstationen i Levanto inom gångavstånd så du har bra förutsättningar för att kunna utforska Rivieran.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Vad tycker gästerna om i Levanto?

8,7
Samlade gästomdömen
Baserat på 63 recensioner