Le Strade Nuove og Palazzo dei Rolli

Le Strade Nuove är i dag mer känt som ”Via Garibaldi” och ligger i Genova. Den är en av de viktigaste gatorna i det historiska centrum, inte minst p.g.a. dess storslagna gamla palats som pryder gatubilden. Gatan dateras till år 1550 då den kallades för ”Strada Maggiore” och efterföljande kallades den ”Strada Nuova”.

Det var först år 1882 som gatan blev omdöpt till ”Via Garibaldi” i ära för Giuseppe Garibaldi, den italienska gerillaledaren och nationalisten. Denna historiska gata är idag en gågata och är 250 meter lång och 7,5 meter bred. Det är uteslutande för den historiska och kulturella delen man ska ta en tur ner för gatan, urvalet av butiker och kaféer är ytterst begränsat.

Palazzo dei Rolli är det samlade namnet på en samling av 150 prestigefyllda palats i Genova som ligger på Via Garibaldi. Det första palatset byggdes år 1576 och fler tillkom under 1588, 1599, 1614 och 1664. De användes främst av framträdande Genovesiska familjer som var värdar för de många viktiga gäster som besökte staden. Palatsen var uppdelade i tre olika kategorier, allt efter storlek, skönhet och betydelse. Utifrån dessa kriterier valde man var de prominenta besökarna skulle bo, beroende på hur viktiga de var.

Palatsen var som i regel byggda i olika nivåer med atrium gårdar, trädgårdar, stora stentrappor och var rikligt utsmyckade även invändigt. De var ett uttryck för starten av den moderna arkitekturen i Europa. Många av de gamla palatsen används i dag som privata bostäder eller av offentliga verksamheter samt internationella banker. I juli 2006 blev Le Strade Nuove och Palazzo dei Rolli upptagna på UNESCO’s lista över kulturarv.