Hotell i Ligurien

Ligurien har en del av Italiens mest orörda kuststräckor och erbjuder den resande den optimala flykten till en av Italiens mest fantastiska kustregioner. Hos Escapeaway är vi specialister på att handplocka hotell som fått bra kundrecensioner i Ligurien. Boka idag!

Många av hotellen i Liguriens erbjuder en betagande utsikt över den italienska rivieran som är vida känd för sitt omväxlande landskap med många sandstränder, vackra vandringsleder, gamla städer, dramatiska berg och höga klippor som allt bidrar till att göra hotellen i Ligurien till några av de mest efterfrågade i Italien. Utforska de gamla och idylliska små städerna Cinque Terre eller gå vilse i det snirklande "caruggi" i Liguriens huvudstad Genova.

Jag har här sammanställt lite fakta och information om Ligurien bland annat gällande regionens geografi, befolkning, historia och klimat som inspiration till när du ska boka hotell i Ligurien. Informationen är enbart tänkt som inspiration varför vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare inspiration till din resa till Ligurien så rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Ligurien ligger vid det liguriska havet och gränsar mot Frankrike i väster, Piemonte mot norr samt Toscana och Emilia-Romagna i öster. Det är ett mycket bergigt område så utav regionens totala yta på 5 422 km2 utgörs 65% av berg medan de resterande 35% utgörs av kullar.

Regionen har stora naturområden vilka utgör 12% av dess totala yta. Dessa naturområden inkluderar bland annat en stor nationalpark, sex stora parker, två mindre parker och tre naturreservat.

Det bor omkring 1,6 miljoner människor varav 590 000 av dem bor i regionhuvudstaden Genua. De flesta av Escapeaways hotell i Ligurien ligger längs den eftertraktade kustlinjen.

Klimat och väder

Klimatet i Ligurien varierar beroende på var i regionen du befinner dig. Om du till exempel befinner dig vid kusten så varierar temperaturen under året mindre än om du befinner dig i de inre delarna av regionen eller i bergsområdena där temperaturerna är lite extremare. Regionen som helhet har emellertid ett övervägande mediterrant klimat med milda vintrar och varma, torra somrar.

De följande genomsnittstemperaturerna tar utgångspunkt i mätningar som är gjorda i kuststaden San Remo och kan därför inte antas gälla för hela regionen och då särskilt inte de inre delarna men de ger en idé om hur vädret är vid den nordliguriska kusten.

De två varmaste månaderna i San Remo är juli och augusti med genomsnittliga 24 grader följda av september med en genomsnittstemperatur på 22 grader. De svalaste månaderna på året är januari och februari med en genomsnittstemperatur på 10 grader.
 
Om du vill undvika regn under din semester i Ligurien så ska du undvika att åka dit i november som med sitt genomsnitt på 148 mm regn i genomsnitt är den suveränt mest blöta månaden följd av december med genomsnittliga 95 mm. Minst nederbörd i Ligurien är det i juli månad med enbart 20 mm regn i genomsnitt.

Historia

Ligurer kännetecknade som ett folk eller en stam omnämns redan i antika romerska och grekiska källor. Man antar att de bodde i området omkring genuabukten men att de fördrevs från detta område av kelterna omkring 400 – 500 före Kristus. Detta gjorde att de tvingades flytta till andra områden däribland våra dagars Marseille (dåtidens Massalia) i Frankrike där de registrerades av dåtidens grekiska kolonister i Massalia. I andra delar av Gallien kallades de inträngande  ligurerna för “keltligurer”.

Under kejsare Augustus (Octavius) utnämndes Ligurien till en italiensk region (Regio IX Liguria) och viktiga romerska vägar bidrog till att förstärka regionens handel och position. 300- till 900-talet dominerades regionen av bysantiner, lombarder, franker samt härjades av och till av normander och saracener.
 
Mellan åren 1005 och 1797 utgjorde regionen en del av republiken Genua som särskilt under perioden fram till 1500-talet upplevde stora handelsmässiga och politiska framgångar och var den mäktigaste maritima republiken mellan 1100- och 1300-talet. Republiken blev bland annat rik på handeln med kryddor från Fjärran Östen, dominerade det Tyrrenskahavet och hade kolonier vid Svartahavet.

Republiken Genua upphörde när Ligurien invaderades av Napoleons revolutionära franska armé. Den maritima republiken följdes senare av den liguriska republiken som existerade fram tills den annekterades av Frankrike 1805. Den liguriska republiken återupprättades efter  Napoleons nederlag 1814 men blev kort därefter annekterad av kungadömet Sardinien som senare kom att bli kungariket Italien 1815. En rad av de vackra och historiska byggnaderna i Ligurien har genom årens lopp gjorts om till mindre hotell.

Hotell vid de största sevärdheterna i Ligurien

I Ligurien är städerna de största sevärdheterna och det ger dig stora möjligheter att bo på hotell som ligger "inne i sevärdheterna". Jag har här valt ut några få av de många sevärdheter du kan se och uppleva under din semester i Ligurien. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter i Ligurien så rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål i Italien. Stort nöje och trevlig resa!

Portovenere

Portovenere är liksom det nordligare belägna Cinque Terre ett av de mest spektakulära kust- och kulturlandskapen i Ligurien. Som ett erkännande av historiska, landslagsmässiga och kulturella betydelse upptogs både Portovenere och Cinque Terre på UNESCOs världsarvslista 1997.

Portovenere är namnet på både en stad och en kommun. På samma sätt som Cinque Terre består av fem olika byar förutom en nationalpark och ett kustområde så består Porto Venere av tre olika byar Fezzano, Le Grazie och Portovenere (som har gett namn åt kommunen). Därutöver inräknas som regel de tre öarna Palmaria, Tino och Tinetto som ligger utanför Portoveneres kust i namnet.

Bland områdets många sevärdheter ingår Portoveneres regionala naturpark som består av ett unikt kustlandskap med klippor och förhistoriska grottor. Den mest kända av grottorna är (den nu sammanstörtade) Byrons Grotta som är uppkallad efter den berömde engelske diktaren George Gordon Byron som besökte området för att koppla av och för att få inspiration.

Andra sevärdheter som är värda att nämna är medeltidsgatorna i Le Grazie och Fezzano, St. Peters Kyrka i Portovenere samt Doriaslottet även det i Portovenere.

>> Läs mer om resor till Portovenere

Genua

Genua är inte bara Liguriens huvudstad och Italiens sjätte största stad med knappa 600 000 invånare utan även Italiens ekonomiska centrum. Här finns en av Medelhavets största hamnar, välrenommerade skeppsvarv, stålverk och en av världens äldsta banker. Dessutom är staden rik på konst, arkitektur, gastronomi och historia.
 
Delar av stadens historiska centrum hamnade på UNESCOs lista över världsarv 2006 och genom sin långa historia har staden bland annat fostrat storheter som Christopher Columbus och Niccolo Paganini vilka båda är födda i staden.

Bland stadens största sevärdheter kan nämnas den av Dominikanerorden administrerade och i romansk stil byggda kyrkan Santa Maria di Castello, stadens katedral Duomo di Genoa (även kallad Cattedrale di San Lorenzo), den gamla och 117 meter höga fyren “La Lanterna”, det centrala torget Piazza De Ferrari, det imponerande palatset Palazzo Ducale (numera museum och kulturcenter), Teatro Carlo Felice (det ledande operahuset i Genua), Via Garibaldi i den historiska delen av stadens centrum (som utsågs till världsarv 2006) samt det legendariska sjömanskvarteret Boccadasse.

>> Läs mer om resor till Genua

Portofino

Den lilla fiskebyn Portofino belägen i bukten Golfo de Tigullio ca 36 kilometer från Genua har blivit berömd för sin måleriska skönhet vilket har gjort den till ett favoritställe för påvar, kungar och konstnärer. Dessutom har många resemagasin utsett den till en av Medelhavets vackraste byar. Här i Portofino har bland andra kung Richard Lejonhjärta, kejsare Wilhelm II, påve Gregor XI, diktaren Guy de Maupassant och filosofen Friedrich Nietzsche uppehållit sig.

Bland stadens största sevärdheter kan nämnas den romanska kyrkan San Giorgio från 1100-talet (återuppbyggd 1950 efter att ha ödelagts under andra världskriget), fästningen Castello Brown (vars tidigare namn var Castello di San Giorgio) från 1300-talet som idag fungerar som museum samt kyrkan San Martino som anses härröra från 1100-talet men som blev officiellt invigd 1548.

Staden har även en vacker naturhamn och en rad stränder längs kusten inte långt från stan bland dessa kan förutom den egendomliga Paraggistranden (inklämd mellan bergen och bukten med samma namn) nämnas stränderna Camogli, Chiavari, Lavagna och Sestri Levante.

>> Läs mer om resor till Portofino

Cinque Terre

Cinque Terre (italienska för de fem landen) består av de fem byarna Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia , Manarola och Riomaggiore är nog den mest kända delen av Ligurien om man bortser från regionhuvudstaden Genua.

Tillsammans med kustlinjen som utgör en del av den italienska Rivieran och de omgivande bergslandskapen utgör de fem byarna en del av Cinque Terre Nationalpark som utsågs till världsarv av UNESCO 1997 (se motsvarande under Portovenere).

Utöver byarnas intressanta historia som sträcker sig ända tillbaka till tiden för republiken Genua så bjuder Cinque Terre på massor av god mat och vin och ett av Italiens mest fascinerande kulturlandskap. Här kan du göra härliga vandringsturer längs kusten  mellan de fem byarna, bada vid kustens stränder och bukter, besöka unika kyrkor, kloster, fästningar och palats.

>> Läs mer om resor till Cinque Terre

>> Läs mer om hotell

Karta över Ligurien

Populära hotell i Ligurien

Italien, Norra Italien, Ligurien, Lerici
  • Närmaste flygplats: 72 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Italien, Norra Italien, Ligurien, Sestri Levante
  • Närmaste flygplats: 62 km
  • Pool
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Norra Italien, Ligurien, Loano
  • Närmaste flygplats: 75 km
  • Närmaste strand: ca. 1.7 km
  • Pool