Resor till Dolceacqua

Dolceacqua är en liten pittoresk Medeltidsby med ca. 2000 invånare som ligger ca. 7 km. inne i bergsdalen Val Nervia var ån Nervia löper. Denna mynnar sedan ut i havet ett par kilometer från Ventimiglia nära gränsen till Frankrike.

Historia: La Terra är den äldsta delen av byn som är högst beläget och domineras av Castello dei Doria, uppkallad efter den mäktiga Doria-familjen som ursprunglien kom från Genova och som hade stort inflytande i Dolceacqua (samt större delar av Ligurien) sedan 1300-talet. Bydelens gator följer naturligt landskapets nivåer uppifrån borgen och mer mot ån, så det är ganska brant och kan ibland påminna lite om en labyrint. Idag ligger här bl.a. små verkstäder för konstverk, matställen och vinaffärer var man kan köpa det lokala rödvinet Rossese.

De två bydelarna "La Terra" och " Il Borgo" ligger på varsin sida av Nervia ån blev under 1400-talet sammanbundna med en elegant bro på 33 meter och som den kända franska konstnären Claude Monet har återskapat i ett av hans verk från 1884.

Castello di Doria blev först byggt i slutet av 1100-talet för att under 1300-talet bli utbyggt med en ringmur. Under Renässansen inreddes den till ett herrskapsbostad som blev rikligt utsmyckad med fresker och fina möbler. Borgen blev delvist ödelagd 1744 till följd av ett Österrikiskt angrepp och det led även stora skador under ett jordskalv 1887. Den ägs nu av Dolceacquas kommun som även har planer på att restaurera borgen och använda den till kulturella arrangemang.

Kyrkor: Vid infarten till byn finner man kyrkan San Giorgio som byggdes på 1100-talet i romansk stil som ännu kan ses på fasaden och den nederesta delen av klocktornet. Det har dock gjorts förändringar under den gotiska tiden och under barocken.

Barock kyrkan Sant’Antonio-Abate (uppkallad efter Dolceacquas skyddshelgon) med dess imponerande klocktorn från 1600-talet är även värt ett besök. Inne i kyrkan finner man fina stukatur och marmorverk samt en målning av renässsans konstnären Lodovivo Brea år 1515, som föreställer Santa Devota- Korsikas och Monacos skyddshelgon.

Lokala byfester: Dolceacqua firar "La festa della Michetta" på förmiddagen den 16 augusti. "Michetta" är ett litet ovalt och sött bröd som påminner lite om en croissant. Den har form av en kvinnlig könsdel och själva namnet är slang för just den del. Men numer betraktas det som en symbol för frihet (kvinnornas) och är en lokal speciallitet.
Festen är folkets hyllning till upphävningen av ”jus primae noctis” som betyder "rätten till den första natten" som t.ex. en godsägare hade till sina anställda kvinnor år 1364. Legenden berättar att innan man upphävde denna "lag" så utnyttjade den hatade tyrannen Imperiale Doria sig av denna rätt. Men en ung brud vägrade att ge honom det han ville ha den första natten så han sände henne i fängelse där hon dog. Efter hennes död fick folket tillsammans med hennes änkeman avskaffad denna regel. Under festligheterna går byns unga män runt på gatorna akompanjerat av musik och ber de unga kvinnorna om deras "michetta". Kvinnorna ger då männen de små bröden som teckn på deras sympati.

Lokalt vin: Byn är känd för sitt rubinröda, mjuka och aromatiska Rossese di Dolceacqua som är ett DOC-vin och som endast produceras i små mängder. Druvorna till detta vin odlas uteslutande på de terrasser som är byggda längst ån Nervia. Både amiralen Andrea Doria (1466 – 1560) och Napoleon Bonaparte älskade detta vin och Napoleon tog med sin en stor del hem till Paris.

Lokal marknad: Varje torsdag förmiddag är det marknad på Piazza Garibaldi.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Dolceacqua