Resor till den Italienska rivieran

Den Italienska rivieran lockar med sol, strand, klippor, otroliga städer och ett fantastiskt inland. Nu kan du boka din resa till den Italienska rivieran med flyg från Sverige eller Danmark och hyrbil vid ankomsten, direkt hos Escapeaway.

Tillbringa semestern på Den Italienska Rivieran och njut av det vackra vädret året runt. Escapeaway ger dig det bästa utbudet av semesterbostäder längs Den Italienska Rivieran. Njut av rivierans milda klimat, tillbakalutade liv och otroliga utsikter. Här får du ett härligt medelhavsklimat vid foten av de gröna bergen som nästan "lutar" rakt ner i Liguriska havet och det finns gott om hotell och semesterlägenheter att välja mellan då detta är ett klassiskt semestermål - oavsett om du väljer västra sidan (Riviera di Ponente) eller den del av den Italienska rivieran som ligger öster om regionshuvudstaden Genua: Riviera di Levante.

Den Italienska rivieran sträcker sig från gränsstaden Ventimiglia i väst (där den Franska Rivieran slutar) och följer den liguriska kusten fram till La Spezia och gränsen till Toscana. Hela rivieran ligger alltså i den smala, och mycket kuperade, kustregionen Ligurien. På grund av det milda klimatet kan du besöka den Italienska rivieran året runt, och även om det kanske inte blir så många strandbesök om vintern kan du fortfarande få en underbar semester med tvåsiffriga temperaturer, kvällspromenader och kanske en tidig vår? Få den ultimata friheten genom att åka på kör-själv semester till den Italienska Rivieran med möjlighet för avstickare till Nice och Monaco på den sydfranska sidan.

Den Italienska rivieran inspirerade Hemingway

Du kommer inte vara den första resenär som förälskar sig i den betagande Italienska rivieran som i århundraden har besökts av såväl stora konstnärer som semestergäster från när och fjärran. Liguriens kustlinje är full av historia och världsberömda litterära figurer som Byron och Shelly befann sig här i början av 1800-tlet. Författaren D.H. Lawrence bodde i fiskeläget Fiascherino och Hemingway spenderade mycket tid i Rapallo längre västerut.

Det är inte svårt att förstå varför dessa talangfulla personer haft en preferens för den Italienska rivieran. Området är på ett storslaget sätt omringat av Alperna och har en ett ovanligt mikroklimat året om. Det är verkligen den vackraste kusten i Italien och det speciella mikroklimatet skapar grunderna för en överväldigande rikedom av blommor. Mot väster kan du till och med hitta en del av kuststräckan som  fått sitt namn från blomindustrin: Riviera dei Fiori (Blomsterrivieran).

>> Läs mer om semesterbostäder på Den Italienska Rivieran här

Hotell på Den Italienska Rivieran

Populära hotell på Den Italienska Rivieran

Italien, Norra Italien, Ligurien, Loano
8,3
Mycket bra
1685 omdömen
  • Närmaste flygplats: 75 km
  • Närmaste strand: ca. 1.7 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Norra Italien, Ligurien, Lerici
9,3
Fantastiskt
1351 omdömen
  • Närmaste flygplats: 72 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Italien, Norra Italien, Ligurien, Moneglia
8,6
Mycket bra
1000 omdömen
  • Närmaste flygplats: 66 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Så bokar du en resa till Den Italienska Rivieran med Escapeaway

Med Escapeaway kan du lätt boka en bekymmersfri och trygg resa till Den Italienska Rivieran med möjlighet till avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Den intelligenta sökmotorn dammsuger hela tiden nätet efter de bästa priserna på flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med våra noga utvalda hotell på Den Italienska Rivieran. Vi sätter samman det hela till en paketresa med resegaranti, på så sätt får du det bästa av två världar. Komplettera paketet med en hyrbil för bästa upplevelse när du kommer fram.

Öst eller väst? Hela den Italienska rivieran är bäst!

Många är oeniga om huruvida det är den västra eller östra delen av den Italienska rivieran som är det mest perfekta semestermålet. Sanningen är att det helt och hållet beror på vad du är ute efter. Den östra delen har de mest spektakulära panoramautsikterna och det är hit du ska åka om du verkligen vill uppleva den glamorösa stämningen som fortfarande är knuten till Den Italienska Rivieran.

Om du däremot söker ett pulserande strandliv med massor av sol då ska du styra kosan mot de attraktiva ständerna länge Riviera di Ponente. Här finns alla möjligheter till den perfekta familjesemestern, och massor av italienare älskar själva att spendera sin semester här.

I den västra delen av Riviera di Ponente kan vi rekommendera att du besöker staden Ventimiglia där det om fredagarna hålls en livlig marknad, bland annat med diverse skinn- och lädervaror. Om du åker ännu längre västerut kommer du till vackra och väldoftande Riviera dei Fiori.

Utsökt italiensk mat på den Italienska rivieran

I Ligurien kommer maten troligtvis få det att vattnas i munnen på dig ännu mer än i övriga delar av Italien. Lokala specialiteter inkluderar olivolja från Imperia, ansjovis och torrt vitt vin från naturreservatet Cinque Terre - "De fem byarna", viner som är unika och välsmakande och som gjorda för att vara uppfriskande under varma sommardagar.

Den världsberömda och älskade Pesto Genovese härstammar likaså från Ligurien och mer himmelsk smakupplevelse än en lokal, hemproducerad version av denna pesto går inte att hitta. I hamnstaden Genua blev denna pesto en gång i tiden uppfunnen för att hindra skörbjugg bland sjömännen. Prova också en läcker take-away lasagne från en av de många lokala pasta-specialister i de mindre och större städerna på den Italienska rivieran - självklart med mängder av Pesto Genovese på toppen! Det kostar endast några få euro, men mättar och smakar fantastiskt! I Liguriens kök finner du ofta fisk, kanin, pasta med valnötssås, pastatypen trofie (goda med lokal pesto) och brödet focaccia, framför allt utgåvan med ost från Recco.

Transport

För många är den Italienska rivieran en perfekt destination för en kör-själv-semester till Italien. Från Sveriges södra gräns är det bara cirka 1400 kilometer till Genua, vilket är attraktivt för familjer som önskar en bilsemester med kanske endast ett stopp på vägen. Från Genua följer du motorvägen E80 antingen mot öst eller väst fram till ditt hotell eller din semesterlägenhet.

Närmaste flygplats finns i Genua men det är nog mer vanligt att flyga antingen till Milano Malpensa eller Milano Linate som endast ligger cirka 200 kilometer bort. Här kan du hyra en bil och köra resten av den vackra vägen ner till den Italienska rivieran på egen hand.

Mer information till din resa till den Italienska rivieran

Den Italienska rivieran är den smala kuststräckan, som ligger mellan det Liguriska havet och bergskedjorna Apenninerna och de Maritima Alperna. Kuststräckan sträcker sig från den Franska rivieran i Frankrike, hela vägen till Capo Corvo, nära gränsen till Toscana. Den Italienska rivierna omfattar således nästan hela kusten i Ligurien. Man skiljer normalt sätt mellan en östlig och västlig del av kuststräckan: den västra delen kallas Riviera di Ponente och sträcker till från Genua till den franska gränsen, medan den östra delen kallas Riviera di Levante och sträcker sig från Genua till Capo Corvo.

Rivieran bjuder på ett fantastiskt medelhavsklimat, många bra möjligheter för en bad- och solsemester, storslagen natur, intressanta kuststäder och en rik gastronomi. Men vilken del av kuststräckan ska du välja? Tja, om du vill uppleva den glamorösa stämningen, som fortfarande finns på stora delar av den Italienska rivieran, och de mest spektakulära utsiktsplatserna, då är det den östra delen av kuststräckan du ska välja. Om du däremot tycker bättre om det pulserande strandlivet med massor av sol och bad, så bör du ta riktning mot Riviera di Ponente, d.v.s. den västra delen, som bjuder på kuststräckans bästa stränder. 

Du bör naturligtvis inte missa en tur till Cinque Terre - det 12 kilometer långa kustområdet som består av en nationalpark och fem byar som har gett namn till området. Kustlinjen, de fem byarna och de omkringliggande bergssluttningarna räknas som några av de vackraste kulturlandskapen i Italien, och är alla officiellt en del av nationalparken som har utsetts till världsarv av UNESCO. Förutom dess unika kulturlandskap kan du här uppleva gamla, trevliga fiskelägen, ett nätverk av fina, gamla vandringsleder med panoramautsikter och en rik gastronomi.

Och om du har lust till lite storstadsliv mellan sol-, strand- och naturupplevelserna kan du åka på utflykt till regionhuvudstaden Genua - paradoxernas stad - som bjuder på en besynnerlig blandning av vackra gamla byggnader och nybyggen i betong och stål men som bland annat rymmer ett fascinerande historiskt centrum och en stolt historia som maritim republik.

>> Läs mer om semester i Ligurien här

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Vad tycker gästerna om på Den Italienska Rivieran?

8,5
Samlade gästomdömen
Baserat på 612 recensioner