Bilsemester och Kör-själv-semester till Cinque Terre

Möt det magiska Cinque Terre på en bilsemester i eget tempo

Ligurien, som också är känt som "Den italienska Rivieran" har en av de vackraste och mest karaktäristiska kuststräckorna i Italien. Här saknar du varken trevliga byar med medeltida stämning, badstränder, fantastisk natur eller läcker gastronomi.

Med andra ord, är Ligurien en resmål du bör överväga att besöka om du önskar att få uppleva "det hela" på din bilsemester i till Italien - och att uppleva den oförglömliga naturparken Cinque Terre är ett måste, när du befinner dig i denna delen av landet.

Vandring mellan klippor och medeltida städer

Cinque Terre är ett vidunderligt område, och om du älskar natut och hitsoria, har du kommer till rätt ställe. Naturparken består av, som namnet antyder, fem små pittoreska, historiska kuststäder: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore. När dessa städer, och det blomstrande, frodiga landskapet och de råa klippformationerna mellan dem ska utforskas, kan du nyttja vandringslederna som förbinder alla fem orter. Låt bilen stå på parkeringsplatsen vid din semeserbostad och bege dig ut för att upptäcka ett Italien du sent kommer att glömma. Området är inte så stort, och de flesta vandringsturer tar ett par timmar. Kom ihåg sköna skor, solkräm och massor av vatten!

Flyg eller bila till Cinque Terre

– och utforska området med hyrbil, till fots eller med tåg på din semester

När du har tagit dig till Cinque Terre med bil från Sverige, kanske det känns frestande att använda bilden inte bara för att komma fram till din semesterbostad, men också för att ta dig runt i naturparken. Det rekommenderas dock inte, då vägarna är smala och mycket snirkliga. Dessutom finns det ingen möjlighet att komma in till byarnas centrum med bil. Det finns dock parkeringsplatser i alla fem byar, så helt omöjligt är det inte att uppleva Cinque Terre med din egen bil - men som sagt, vi rekommenderar det inte. Om du inte har lust att vandra mellan byarna, så är det lätt och bekvämt att ta tåget från by till by. Det är det billigaste och snabbaste sättet att få uppleva hela Cinque Terre på.

Om du flyger, kommer du troligen landa i Pisa, Genoa eller Florens då målet är Cinque Terre. Från Pisa flygplats tar det ca 1 timme att köra, så det är en bra idé att använda dig av en hyrbil som du kan hämta upp på flygplatsen. Det är naturligtvis också möjligt att ta dig till Cinque Terre med bil från Rom eller Milano, men då ska du vara uppmärksam på att det tar väsentligt längre tid.

Det finns med andra ord, flera bra valmöjligheter när du ska besluta dig för hur din bilsemester ska planeras. Att åka med egen bil från Sverige ger maximal frihet och flexibilitet, och att hyra bil vid ankomsten är enkelt och bekvämt. Kom ihåg, att Italien har ett välutvecklat järnvägsnät, så att resa med tåg till Ligurien - till exempel från Rom eller Milano - kan också vara värt att överväga.

Andas in doften av blommorna och häpnas av utsikten

Bil, tåg, eller till och med mountainbike, är olika sätt Cinque Terre kan utforskas på, men inget slår dock vandrarens upplevelser av naturparken: det är fantastiskt att andas in doften av blommorna som Ligurien är så känt för, medans du beundrar de panoramiska utsikterna över havet och de karaktäristiska branta klipporna. Byarna klättrar sig upp för klippkanterna på ett sätt som verkar motverka tyngdkraften - och husen är färgrika och står tätt på var sida av de smala gatorna och gränderna. Här kommer du till det Italien du drömmer om, och när du vandrar kan du stanna upp och njuta av omgivningarna när det passar dig.

Escapeaways semesterbostäder i Cinque Terre
En semester i de vackraste naturomgivningarna du kan tänka dig, i promenadavstånd till stranden och med utsikt över havet och små, guppande fiskebåtar. Det finns det goda möjligheter att få uppleva i Cinque Terre, där du normalt också har kort avstånd till trevliga byar med bra restauranger. Escapeaway har naturligtvis flera härliga semesterbostäder i omedelbar närhet till Cinque Terre, och här nedan kan du läsa om några av dem. Vi har dock många fler än de som är nämnda här nedan, och vi vill uppmana dig att söka på vår hemsida, eller att ringa till oss om du gärna vill ha mer information om dina möjligheter till den perfekta bilsemestern till Italien.

Utvalda semesterbostäder

>>> Hotel Porto Roca i Monterosso
Ett av Cinque Terres bästa hotell, där bara den fantastiska havsutsikten är bättre än komforten.

>>> Terrazzo Diciannove i Riomaggiore
Denna trerumslägenhet i Riomaggiore har en egen terrass varifrån du kan njuta av stadens takåsar och det glittrande havet.

>>> Hotel Leopold i Moneglio
Detta ytterst populära och härliga hotell saknar ingenting, och ligger i trevliga Moneglia, varifrån du på en kvart med tåget är framme i Cinque Terre.

>>> Agriturismo Golfo dei Poeti i La Spezia
En äkta bondgårds-semester med havsutsikt i utkanten av La Spezia, som ligger mycket nära Cinque Terre. Barnen kommer att älska detta stället.

 

>> Läs mer om bilsemester

Karta över Cinque Terre