Bondgårdssemester på en charmig Agriturismo vid Cinque Terre

Semester på en agriturismo vid Cinque Terre

Cinque Terre är ett av de mest natursköna områdena i Italien - och som alla Italien-fans vet, säger det en hel del! Med sina dramatiska klippkuster, branta vinterrasser, charmiga olivlundar, färgrika blommor och små, historiska städer vid vattenbrynet, ett paradis för vandrare.

Det är ett perfekt ställe att spendera semestern på, för dig som älskar natur, kultur och historia. Området finns med på UNESCOs världsarvslista.

Historiska fiskelägen i Cinque Terre

Att vandra är den aktivitet som de flesta av Cinque Terres gäster föredrar, och rutten mellan de 5 aprikosfärgade fiskelägena - Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore - är världsberömd. Liksom byarna i sig själv, som är kända både för deras skönhet, men också för deras historia. Du behöver dock inte älska att vandra för att få ut det bästa från din semester i Cinque Terre. Det är möjigt att nå alla byarna med bil; dock kan du inte köra in i bykärnan, och parkering är svårt att finna samt oftast dyrt. Istället rekommenderar vi att ta tåget om du vill ta dig runt till alla byarna på ett skönare sätt. Det går både snabbt och behagligt, även om du självklart inte kommer lika nära naturen som om du skulle vandra. En kombination av tåg och vandring är kanske den bästa lösningen för dig?

På din utforskning av fiskelägena, kan du ta hur många pauser du vill, med färsklagad mat och ett glas kallt vitt vin på en av de lokala restaurangerna - och en simtur i Medelhavet, såklart, innan du vandrar vidare till nästa by på rutten.

Semester på landet och badsemester

Att på på en agriturismo nära Cinque Terre, ger dig den perfekta möjligheten att kombinera avslappning, vandring, utforskning och badsemester. De befinner dig ju på den Italienska Rivieran, så havet och stranden är aldrig långt bort. Även om de flesta agriturismi har pool - i några fall med en fantastisk utsikt över havet och det dramatiska kustlandskapet - kan det vara skönt att ha möjligheten för att växla om med ett dyk ner i det behagliga, friska, turkosgröna havsvattnet och spendera en dag med avkoppling på stranden.

En agriturismo vid Cinque Terre utgör de perfekta ramarna omkring en semester, där du kommer både långt ifrån vardagens stress, har massor av plats och frisk luft omkring dig, och samtidigt är nära kulturella sevärdheter. Det är ett härligt sätt att spendera semestern på, för både par och familjer, och vid de flesta tillfällen kan du välja att bo i en lägenhet på gården. Komforten och privatlivet är därmed garanterat.

När du har besökt de 5 landsorterna, kan du eventuellt vända näsan mot söder och spendera några timmar i den historiska hamnstaden Genova, där Columbus föddes och varifrån den härliga, gastronomiska uppfinningen Pesto härstammar från. Här kan du beundra intressante torg och kyrkor, samt arkitektur och målerier av hög historiskt och konstnärligt värde. 

Tre agriturismi vid Cinque Terre

Det finns ingen agriturismo direkt i själva Cinque Terre, som är en nationalpark. Du kan dock komma mycket nära inpå, och här nedan kan du läsa mer om tre agriturismo där du kan spendera en härlig semester med din familj eller din partner i närheten av oförglömliga Cinque Terre. Vi har självklart fler alternativ, och du är alltid välkommen att kontakta oss, om du vill ha ytterligare tips och råd inför din semester.

Agriturismo Olivium
En liten drömplats att spendera semestern på. Här föregår, som namnet antyder, produktion av läcker olivolja - och du kan arrangera provsmakning av dessa. Här bor du i La Spezia, varirån du kan rese till Cinque Terre med tåg på en kvart. Landstället bjuder på ren charm, med lägenheter och pool. Det finns två restauranger inom 1,5 km.

Agriturismo L’Amandola
Stämningen är magisk här, på detta mycket personliga och härliga semesterställe i utkanten av badorten Levanto. Efter endast 4 minuters tågtur befinner du dig i Cinque Terre. L'Amandola har både jacuzzi och pool, och producerar välsmakande råvaror som bland annat används till hemmalagad marmelad som serveras till frukosten. Möjlighet för matlagningskurser finns.

Agriturismo Golfo dei Poeti
Poetisk? Ja, åtminstone vad gäller den fantastiska utsikten från infinity-poolen. Och vid sidan om hittar du en mindre pool med jacuzzi. Den lilla poolen är endast 90 cm djup och passar bra till barn, men är inte en dedikerad barnpool. Men i det hela taget kommer dina barn att älska detta ställe, för här finns både höns, grisar, getter och andra lantbruksdjur, samt ponnys och hundar. Köp med mat från en närliggande restaurang och njut den på din egen terrass.

>> Läs mer om agriturismo

Karta över Cinque Terre