Resor till Cervo

Trots att Cervo är en kuststad, så är det inte stranden som är dess styrka. Här väljer man att bo för att man värdesätter en helt underbar medeltidsstad som erbjuder både trevliga matställen och en fantastisk havsutsikt.

Cervo betraktas som en av Liguriens vackraste städer. Av samma anledning har den hamnat på den prestigefyllda lista över de av Italiens medeltidsstäder som inte bara hör till de vackraste, men som även är k-märkta för att säkra dess kulturarv (I Borghi più Belli d’Italia).

Cervo reser sig som en kägla ur havet och ju högre upp mot toppen man kommer desto vackrare utsikt möter ögat. Det är varken möjligt eller tillåtet att köra bil i de smala gränderna, men vi kan varmt rekommendera att köra upp bakom staden för att parkera vid Cervos högsta punkt. Här (på Piazza Castello) ligger för övrigt en trevlig familjerestaurang som förmodligen kan skryta med att ha Cervos bästa utsikt från sin terass. Så om du behöver något att äta eller bara en kopp kaffe kan vi varmt rekommendera att njuta av havsutsikten och synen av den vackra stadsporten härifrån, varefter en stadsvandring kan börja.

Stadsbilden domineras av den mycket stora och vackra barockkyrkan Giovanni o dei Corallini - uppförd mellan åren 1686-1734, som är väl värd ett besök. Det sägs att kyrkan är byggd med de pengar som staden tjänade på korallfiske - därav den sista delen av namnet, Corallini. Dess läge, på torget med samma namn, är makalöst: här kan du sitta på den breda kyrktrappan eller på en av de omkringliggande små restaurangernas uteservering och njuta av den frontala havsutsikten. Om du har lust att besöka en kyrka som är något äldre (från 1200-talet), så är Oratori di Santa Caterina ett bra tips. Kyrkans lokaler används ofta vid kulturella evenemang, som t.ex. klassiska koncerter, vilket är i linje med stadens två musikfestivaler, som hålls i juli (kammarmusik) och i september (annan klassisk musik).

Trots att Cervo betraktas som en kuststad så är det inte stranden som är dess styrka. Man väljer att bo här för att man värdesätter en helt underbar medelstidsstad, som på samma gång erbjuder trevliga matställen och en fantastisk havsutsikt. Man kan sakta gå eller köra ner till stranden och ta sig ett dopp vid den utmärkta småstenstranden, men man ska vara beredd på att man kan höra tåget härifrån, då spåren går mellan stranden och kustvägen (Via Aurelia). Om man vill ha sandstrand, så kan man ta sig till grannstäderna Diano Marina eller San Bartolomeo al Mare. Man kan välja att ta tåget till Diano Marina, vilket endast tar 5 korta minuter, så slipper man samtidigt att leta parkeringsplats i sommarvärmen.

Om du gillar lokala marknader så finns det två av dess slag i Cervo. De är båda öppna torsdagar från ca. 8.00 - 14.00. Den ena ligger på Via N. Sauro, och den andra (som bara är öppen under sommarmånaderna) ligger på Piazzale Stazione.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Cervo