Resor till Bussana Vecchia

Från jordskalvsruiner till konstnärsstad

Här kommer du kunna se ruinerna av en gammal medeltida stad som förstördes efter ett kraftigt jordskalv, och en återuppbyggd charmig landsort som tack vare konst och arbetande verkstäder återigen har hittat liv och skönhet. Missa inte denna internationella konstnärsmiljö.

Ödelagt av ett jordskalv

Bussana är namnet på den ursprungliga staden, vackert placerad på väg upp för de gröna liguriska bergen, och endast cirka 8 km från Sanremo. År 1887 förstördes staden av ett kraftigt jordskalv, som krävde många offer och efterlämnade staden så härjad att de överlevande tvingades evakueras. Tre kilometer längre ner längs branten, blev Bussana Nuova till, och det som idag kallas Bussana Vecchia låg öde i årtionden.

Charmig och unik

I slutet av 1950-talet, såg konstnären och keramikern Clizia en möjlighet till inspiration i ruinerna och startade här en verkstad vilket blev starten till en konstnärskoloni som slutade med att cirka 30 konstnärer från både Italien och övriga Europa sökte sig hit. Idag hittar du här i staden, flera barer, restauranger och specialbutiker, och staden har återigen blivit en levande och unik plats med vacker utsikt över havet.

Från Ask-onsdagen...

Staden anlades ursprungligen under andra hälften av 900-talet, men de flesta av de nuvarande byggnaderna kommer från 1400-talet. Efter den hemska jordskalvsmorgonen i februari 1887 (också kallad Ask-onsdagen) fanns det inte mycket som gick att rädda, och myndigheterna deklarerade de återstående byggnaderna som farliga och obeboeliga. De beslutade därefter att återuppbygga staden längre ner mot havet (Bussana Nuova), även om större delen av de överlevande var emot detta och valde att slå läger i tält lite utanför staden. År 1894 "stängde" myndigheterna trots allt den gamla staden, och efter en ceremoni där de döda hedrades, marcherade invånarna motvilligt iväg mot den nyare stadsdelen.

...till den italienska konstnären Clizia...

År 1947 sökte syditalienska immigranter dock skydd i de byggnader som var minst skadade, vilket polisen försökte förhindra via flera insatser. Då de på 1950-talet fortfarande inte hade lyckats med detta, beordrade myndigheterna att diverse byggnader skulle sprängas för att säkra sig om att området förblev obeboeligt. Men... det stoppade inte den italienska konstnären Clizia att i början av 1960-talet se den ödelagda staden som ett perfekt ställe där han kunde slå sig ner och arbeta med sin konst och leva ett enkelt liv. Något som inspirerade fler konstnärer som sedermera anslöt sig till honom. Så, utan någon hjälp utifrån började dessa konstnärer att restaurera hus och laga kloaknätet - utan verktyg, vatten eller elektricitet till sitt förfogande.

...till stämningsfullt andningshål

Trots periodiska kraftmätningar mellan invånarna och myndigheterna, framstår Bussana Vecchia idag som ett ytterst stämningsfullt andningshål för både lokala konstälskare och turister. Du känner av stadens våldsamma historia, när du går runt i de smala gränderna, som är så ojämnt belagda med sten att både vagnar, rörelsehindrade och personer med dåliga skor har svårt att klara sig här. Men. Ta vägen förbi kyrkan, Chiesa di Sant'Egidio, som är en symbol för stadens återuppbyggnad och viljestyrka. För även om den står där utan tak, och aldrig blev restaurerad efter jordskalvet, kan du fortfarande utifrån njuta av kyrkans fina konstverk, samt klocktornet som på ett mirakulöst sätt undgick skador den där morgonen 1887.

Det är möjligt att köpa konstnärernas verk i de små intima butikerna, precis som det är möjligt att både äta och dricka på en av av stadens små restauranger. Prova till exempel de goda bakverken hos "Piazzetta Golosa", som ligger vid ingången till staden. Är du intresserad av vackra trädgårdar, kan du dessutom ta vägen förbi den botaniska trädgården, "Il Giardino tra i ruderi". När du besöker detta energiska konstnärssamfund, är det svårt att föreställa dig, att staden låg i ruiner för bara 60 år sedan, och att elektriciteten installerades på nytt först 1977!

Bussana Vecchia ligger lite tillbakalutat från kusten, i närheten av Sanremo. Du kan köra hit i bil och parkera på en av de få parkeringsplatserna vid ingången till staden. Alternativt avgår det bussar från Sanremo, fråga eventuellt på det lokala turistkontoret.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Bussana Vecchia