Resor till Borgomaro

Borgomaro är en god representant för det äkta Italien. En tvättäkta historisk by ca 15 km från kusten och staden Imperia. I Borgomaro lockar en risslande flod med badsjöar, lokala matställen och en oförglömlig ro.

Byn Borgomaro är en liten ligurisk sommardröm, som dock även håller måttet under vår och höst. Här är det lugnt... och mycket lokalt. Men Imperias kommersiella liv, stränder och ca 40000 invånare endast 15 km bort.

Floden Impero bildar ett vackert par med Borgomaro

Borgomaro kommun har totalt ca 800 invånare - några katter, en handfull gäss och annat gottfolk i djurriket. Byn ligger i Maro-dalen och genomskärs av floden Impero, som tillför både liv och ljud till området. Den allsidiga floden är utsmyckad med en stor mängd av grönt och slingrar sig bekvämt i det liguriska landskapet, där den bildar ett porlande vattenfall. På sommaren badar lokalbefolkningen i två av flodens sjöar. Historiskt sett spelar inte vattnet bara roll för floden. Bogomaro har också några välbevarade tvätt områden, som ligger mitt i byn och berättar om en svunnen tid.

Lokalliv och nödvändigheter

I den lilla medeltidsbyn är samlingspunkten på torget vid bron som går över floden Impero och framför 1700-tals kyrkan Sant'Antonio, där byns bageri och matbutik också ligger. Andra praktiska butiker kan hittas på de små gatorna, så kallade caruggi på lokal dialekt, den lokala kaffebaren, en kiosk, ett apotek och ett postkontor. Byn är alltså utrustad med det väsentliga - och om du är i behov av en stor praktisk shoppingrunda, så ligger det en stor supermarket och shopping center Bennett endast ca 9 km bort i riktning mot Imperia.

Matställen som man gärna återvänder till

I Lilla Boromaro hittar man hela två matställen: En pizzeria som är känd för att laga stora pizzor för två personer. Det är med andra ord tal om en slags romantisk pizzeria. Råvarorna är färska och pizzorna är enligt sägen värda att köra långt för (prova t.ex. Pizza San Bartolomeo!), men det måste man naturligtvis inte, när man bor i Borgomaro, eftersom allt är inom gångavstånd. Man kan också gå till den andra restaurangen (Censin da Bea), som lagar genuin ligurisk mat i autentiska lokaler till ljudet av en vattenkvarn. Utöver den klassiska liguriska pastan- och kötträtterna så servareas det här även sniglar och grodor. Slutligen ligger det ca 1 km från staden ett matställe på ett agriturismo, dessa lokala restauranger håller vanligtvis en eller flera dagar stängt under loppet av en vecka, t.ex. måndagar.

Lokala vandringsleder

Från Borgomaro utgår flera vandringsleder. En av de lättare rutterna är ca 3 km lång och utgår från Borgomaro, förbi Maro castello och åter till Borgomaro. Det tar ungefär en timma att gå. En av de mer krävande rutterna för den motionsglada är ca 12 km lång och går från Borgomaro till byn Aurigo. Den är ca 12 km lång, om man tar turen tillbaka till Borgomaro igen (tar ca 3½ timma beroende på gånghastighet.)

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Borgomaro

Vad tycker gästerna om i Borgomaro?

8,5
Samlade gästomdömen
Baserat på 8 recensioner