Resor till Albenga

Albenga har fått ett oförtjänt rykte om sig att vara en småtrist modern stad, men inget kan vara mer fel! Naturligtvis är ingen stad särskilt spännande, om man uteslutande rör sig i utkanten och industrikvarteren, inte heller Albenga. Men kommer man in till det historiska centrumet, så märker man snart att staden är en av Liguriens vackraste och mest fascinerande städer.

Man märker snart att Albenga är en stad med lång historia (den går ända tillbaks till 600-talet f.Kr.) och staden har under perioder varit mycket maktfull. Särskilt under 11-1200-talet som utgjorde Albengas glansperiod, och det är också från just denna tid som många torn, kyrkor och torn har sitt ursprung. Även om stora delar av det historiska centrum är renoverat så fortsätter arbetet. Vid detta arbete har man på enstaka platser synliggjort delar av den romerska staden, som fortfarande befinner sig under dagens Albenga.

Det är sällsynt att finna städer med så stora välbevarade centrum från Medeltiden i Ligurien, men Albengas centrum innanför de välbevarade stadsmurarna, utgör ett praktfullt undantag. Här finns utmärkta möjligheter för små promenader i det historiska centrumet, var man hittar pärlor som domkyrkan Cattedrale di San Michele, adelsslottet Torre della Paciotta och biskopspalatset med tillhörande museum som tillsammans gör Albenga till en lika stor upplevelse som de flesta toskanska städer. I staden finns många trevliga restauranger och caféer, samt butiker - både i det historiska centrum och i den nyare stadsdelen (utanför bymuren) som en antikmarknad den 3:e lördagen varje månad, samt en veckomarknad varje onsdag på gatan Via Dalmazia.

I staden finns det en fin sandstrand som blandas med småsten på vissa ställe. Det är möjligt att hyra solsolar och parasoller på de privata delarna av stranden, precis som det är möjligt att vistas kostnadsfritt på de offentliga delarna. Har man lust till att uppleva en av Liguriens allra bästa sandstränder ska man besöka grannstaden Alassio, endast 10 km bort. Man kan med stor fördel ta tåget dit från Albenga, vilket endast tar ca. 7 minuter, och så slipper man samtidigt leta efter parkeringsplats. Har man modet och fysiken till det, kan man även välja att gå (eller cykla) till Alassio via den vackra och antika vägen Via Julia Augusta. Här finner man välbevarade skatter från Romartiden, gamla olivträd samt en makalös utsikt till havet. Väljer man att gå turen om sommaren, är det en god idé att komma iväg innan det blir för varmt (räkna med att turen tar ca. 2,5 h) och hom ihåg vatten och solkräm. Denna La Strada Romana, går i övrigt helt från Piacenza i Toscana till Arles i Provence (Frankrike), så ifall man har mod och vill gå riktigt långt så...Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Albenga