Resor till Viterbo

Viterbo är med sitt sagolika medeltida centrum en förbisedd pärla i Italiens centrala region Lazio. Staden är med sina många restauranger och inte minst termiska bad perfekt för en riktig livsnjutarsemester. Boka din resa till Viterbo med Escapeaway i dag!

Viterbo hör till de större städerna i Lazio-regionen i centrala Italien, men står av naturliga skäl i skuggan av huvudstaden Rom. Det är därför mest italienarna själva som har fått upp ögonen för Viterbo som ett attraktivt semesterresmål. Sin ganska beskedliga storlek till trots har staden mycket att erbjuda. Bland annat hör Viterbos Medeltida stadskärna till de vackraste och bäst bevarade i hela regionen.

Välkommen till Italien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Viterbo och andra resmål i regionen där du bor på handplockade hotell under din resa. Använd den intelligenta sökmotorn för att lätt boka säker resa till Viterbo. Välj mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, antingen med direktflyg eller med en mellanlandning på vägen. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och sätter samman dem med utvalda hotell i Viterbo samt med möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt blir till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

Påvarnas stad

Stadens gamla Medeltida centrum vittnar om att Viterbo under en period var att betrakta som en av de mest betydelsefulla städerna i Europa med ett inflytande som sträckte sig långt utanför stadsmurarna. I slutet av 1200-talet när det rådde politisk oro i Rom, flyttade Den Heliga Stolen (Vatikanstaten) hit. Både medan huvudsätet för den katolska kyrkan låg i staden (1257 till 1281) och under flera efterföljande perioder bodde en rad påvar i Viterbo, och av den anledningen är Viterbo fortfarande känd som Påvarnas stad.

Det var just under ett påveval i Viterbo, som beteckningen "konklav" blev uppfunnen. När kardinalerna 1268 skulle enas om en efterföljare till Påve Clemens 4:e, men beslutet drog ut på tiden. Efter ett och ett halvt år tappade invånarna i Viterbo tålamodet och låste in kardinalerna med nyckel (cum clave) och ransonerade deras mat. Trots denna åtgärd tog det ändå kardinalerna ytterligare ett år att enas och att utnämna Gregorio X till påve. Denna konklav är det hittills längsta påvevalet.

I dag står det dominanta påvliga palatset från 1257-66, Palazzo dei Papi, som ett vittnesbörd om denna tid i stadens historia. Som bekant lämnade dock påvesätet staden igen, vilket medförde en nedgångstid. Det var emellertid inte enbart under Medeltiden som staden blomstrade. Även under renässansen på 14-1500-talet uppfördes många präktiga byggnadsverk i och omkring Viterbo, av vilka många står kvar än idag. I den gamla stadsdelen stammar till exempel det mesta av rådhuset, Palazzo dei Priori, från denna period och det 45 meter höga klocktornet på Piazza del Plebiscito härstammar från 1487.

Termiska bad

Det er dock inte enbart den gamla stadsdelens spännande labyrint av smala gator med vackra byggnader och mysiga torg som lockar besökare till Viterbo. Staden är även känd för sina termiska bad som har funnits här sedan antiken när romarna som de första använde dem för både ren avkoppling och som kur mot all sköns sjukdomar. Den varma vulkaniska marken i området är långtidsverkande så än idag finns det åtskilliga spa- och wellnesscenter i det natursköna landskapet omkring Viterbo, där kan du själv njuta i full utsträckning av värmen från underjorden.

De flesta italienare som reser till Viterbo till exempel på en förlängd weekend kommer huvudsakligen hit för att bara koppla av med spabad och inte minst gastronomiska upplevelser på stadens många restauranger. För dig som aldrig har varit på dessa breddgrader tidigare är Viterbo, som har omkring 60 000 invånare, dock även en bra utgångspunkt för utflykter till andra sevärdheter i de centrala delarna av Italien.

Reser du med barn är det till exempel som gjort för att köra en sväng (cirka 20 minuter) åt nordost till Parco dei Mostri (monsterparken), som även är känd som Bomarzo-parken. De många roliga skulpturerna som finns här ska nog få fart på barnens fantasi. Ta eventuellt med en pick-nick korg. Lite utanför Viterbo ligger Villa Lante, som även den har en vacker trädgård med åtskilliga fantasifulla skulpturer. Trädgården och villan är ännu ett bra exempel på renässansens överdådighet här vid Viterbo. Har du tillgång till bil kan du även använda många dagar av din semester till att besöka de små måleriska byarna i regionen. Omkring 30 kilometer norr om Viterbo ligger till exempel den lilla byn Civita di Bagnoregio, som har ett spektakulärt läge på toppen av en klippa och är känd som den döende staden.

>> Läs även om resor till Fondi
>> Läs mer om storstadssemester  Rom här

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Viterbo