Resor till Tuscania

De arkeologiska fynd i Tuscania vittnar om att detta var en av etruskernas viktigaste byar. Byn ligger mellan den vackra och översedda staden Viterbo och den tyrrhenska kustlinjen i området norr om Rom. Det finns ingen tågstation i byn men med lite god vilja kan man komma hit med offentlig buss - men bilen är dock att föredra om man önskar besöka de gamla etruskiska byarna i området.

Tuscanias historia når en tragisk milstolpe den 6:e februari 1971 kl. 19:09, då ett kraftigt jordskalv förstör den gamla byn, dess antika monument och palats. Från denna tidspunkt talar man om ”innan” och ”efter” jordskalvet i byns historia. En promenad genom det historiska centrum med intakta bymurar rekommenderas, precis som man absolut bör se Sankt Peter Basilika och Biskopsgården samt Santa Maria Maggiore Basilika. Ett besök till en eller flera utgrävningar (nekropolis) rekommenderas också (den vackra utgrävningen vid Drottningens grav rekommenderas).

Byns traditioner är förbundna med den katolska kalendern och byns helgon firas med en Långfredags-parad, medan det i maj månad är byfest med marknad, sport- och kulturella evenemang och inte minst en hästparad med tävlingar och föreställningar.

Historia

Byn blev en romersk by under 300-talet f.Kr. och förbunden med Rom genom den nya romerska konsulvägen Via Clodia. Byn blev år 574 erövrad av longobarderna som fick mycket inflytande. Sedan upplevde byn en uppblomstringsperiod med stabilitet och utveckling fram till 900-talet då bymurarna nådde en längd på knapp 5 km och byn en areal på 62 hektar. Under den tidiga medeltiden blev byn underkastad en biskop med utövande makt medan byn omkring 1200-talet upplevde kamper mellan rivaliserande familjer som samtidigt uppförde många slott i området och offentliga palats i byn. År 1300 och senare i år 1354 kom byn under kyrkans makt men under tiden hade byn blivit mindre och 1394, då den svarta pesten utbröt, föll invånarantalet drastiskt och bymuren blev förmindskad och kvarteret Civita blev avskärmat.

Från 1400-talet blev Tuscania en anspråkslös by inlemmad i den påvliga staten och först under 1500- och 1600-talet blomstrade byn upp igen tack vare lantbruks- och boskapsproduktionen, var många jordägare investerade i stora fina palats och man dekorerade byn med barockfontäner och gatubeläggning. Under 1700-talet upplevde byn inte någon betydlig växt medan 1800-talet igen bjöd på uppgångstider och det var i denna period att de arkeologiska utgrävningarna började att ta fart tack vare Vincenzo Campanari och hans tre söner. Den 12:e september 1870 blev byn en del av Italiens kungarike.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Tuscania