Villa d'Este

I staden Tivoli öster om Rom ligger Villa d’Este som är en villa med en imponerande trädgårdsanläggning. Såväl villan som trädgården är prakt eksempel på renässansens stilart. Villan blev ritad och byggd i mitten av 1500-talet på uppfordring av Kardinal Ippolito II d´Este som hade blivit utnämnd till statsöverhuvud i Tivoli av påve Julius den 3:e.

Efter utnämningen fick han till sitt stora missnöje tilldelat ett gammalt benediktinerkloster som bostad. Han valde därför att bygga en ny bostad i det gamla klostret och anlade en stor trädgård med ett imponerande antal av skulpturer, fontäner, grottor och vattenspel. Bostaden uppkallade han efter sig själv och denna är dekorerad med freskmålningar, relifer och inomhus fontäner.

Det mest fascinerande med Villa d´Este är utan tvivel den vackra trädgården. Här kan man låta det stora stigsystem leda en genom trädgården förbi vackra panoramautsikter och hundratals fontäner. I trädgårdsanläggningen kan man dessutom beundra en vattenskulptur byggd som hyllning till Rom som återskapat många av Rom monument. Många av trädgårdens fontäner och vattenfall aktiveras på olika tider om dagen(tiderna finner man vid ingången till trädgården).

Efter flera år med gradvis förfall blev Villa d’Este under Första Världskriget övertaget av den italienska staten. Under 1920-talet blev den renoverad och öppnade för att ta emot besökande. Efter Andra Världskriget var man tvungen att göra ytterliggare renoveringar på grund av bomber som villan hade blivit utsatt för. Idag arbetas det fortfarande på att hålla denna vackra plats välskött.

Trädgården är öppen för besökande från kl. 08.30 till en timme före solnedgången och biljetter kostar € 6,50 per person. När hungern gör sig påmind kan de besökande lägga vägen förbi det lilla café med utsikt ut över trädgården eller restaurangen vid ingången. Utöver att vara ett enastående eksempel på enässansens stilart är Villa d’Estes trädgård en av de första av sitt slag och har sedan dess fungerat som skabelon för europeisk trädgårdskonst. Villa d’Este blev år 2001 upptaget på UNESCOs Världsarvslista.