Resor till Sperlonga

Hög mysfaktor och härlig vy

Sperlonga är en charmig liten stad, med vackert läge och som ligger i den södra delen av regionen Lazio. Området är känt för sina långa och breda sandstränder samt sin härliga atmosfär som du hittar speciellt uppe i stadens gamla del.

Denna vackra medeltida stad tronar uppe på en klippa alldeles ut vid havet, mellan Rom (136 km) och Napoli (146 km). Staden är mycket pittoresk med sina vita hus, smala gränder och trappor, och är av samma orsak med på listan över de vackraste landsbyarna i Italien: I Borghi piú belli d'Italia. Runt omkring odlas det stora mängder av oliver som pressas till högklassig olivolja som bl.a. exporteras till Skandinavien.

En liten stad med mycket historia

Sperlonga fungerade i sin tid som fästning, konstruerad högt uppe på berget för att förhindra främmande makter att angripa från havet, vilket var mycket vanligt i Italien. Många av stadens monument är speciellt välbevarade: de gamla stadsportarna, Porta Portella och Porta Marina, de tre vakttornen Torre Truglia, Torre Capovento och Torre Nibbio samt medeltidsborgen.

Staden blev delvist ödelagd i 1534 men bara hundra år senare började återuppbyggningen berikat med palats och kyrkor. Den äldsta kyrkan i staden är Santa Maria della Spelonca (som betyder ”naturlig grotta” och har givit staden sitt namn) som går tillbaka till 1100-talet medan San Rocco-kyrkan blev byggd i 1400-talet. Det mest betydningsfulla palats är Palazzo Sabella, som i 1379 var tillfälligt residens för påven Clemens d. 7. De historiska vingslagen är påtagliga och bidrar till stadens sköna atmosfär.

Du har flera spännande utflyktsmål i din närhet

Sperlonga är en fin liten stad och trots att här finns en lite nyare del är utbudet begränsat. Du har strand på båda sidor av klippan och här finns trevliga uteserveringar och flera bra restauranger, men skulle detta inte räcka till kan du alltid bege dig till närliggande Terracina (ca 18 km norrut), där du har gott om liv och rörelse. Även i Gaeta, vid Formiabukten (ca 16 km söderut), hittar du bra restauranger som serverar goda fisk- och skaldjursrätter.
 

Inspirerad av Odysseus

L’ Antro di Tiberio eller Tiberios grotta finns i det man menar var Kejsaren Tiberios strandvilla. Villan har varit dekorerad med marmor, glasmosaiker och statyer, inspirerad av Odysseus’ hjältedåd. Delar av detta är nu utställda i det lokala arkeologiska museum.

Transport
Vi rekommenderar våra kunder att ankomma med bil till staden då det ger bättre möjligheter att utforska närområdet och sevärdheter. Väljer du däremot att ankomma med offentlig transport och föremålet med semestern är en avkopplande badsemester på stranden, så går det tåg från Rom (Roma Termini) till Fondi - resan tar ca. 1 timme. Fondi är en stationsstad som ligger ca. 10 kilometer från Sperlonga och du kan antingen ta en taxi eller buss (få gånger om dygnet).

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Sperlonga

Vad tycker gästerna om i Sperlonga?

9,1
Samlade gästomdömen
Baserat på 15 recensioner