Vandring på Via Appia Antica

En vandring genom historien

Via Appia ("Appiska vägen"), idag benämnd Via Appia Antica för att skilja den från den moderna Via Appia Nuova, var den viktigaste tillfartsvägen till Rom söderifrån. Vägen förband inte bara Rom med Syditalien och Sicilien, utan användes också för trafiken till hamnarna på ostkusten, som säkrade förbindelserna med Grekland, Asien och Nordafrika.

På Via Appia efter katakomberna

Vad guiderna ibland glömmer att berätta är att den verkligen vackra turen på Via Appia börjar först efter katakomberna. Efter katakomberna blir vägen fridfull och nästan helt bilfri. Du går först vid rikemansvillor på båda sidor. Genom gallergrindarna kan man kika in i de stora parker och ana bebyggelsen i den bortre änden. Snart kommer du till Caecilia Metella graven från den tidiga kristna eran, en gravplats i klass med Engelsborg i centrala Rom, men något mindre. Du har här också utsikt till en stadion från antiken, byggd av en romersk adelsman till minne av hans tidigt döde son.

Och längre ännu

Och så fortsätter det. Du går på en nästan 2000 år gammal (och ibland ganska ojämn) väg medan man ständigt passerar monument och gravplatser från romartiden som har varit där sedan dess. Efter ytterligare några kilometer blir det snart öde, och du möter eventuellt en och annan herde. Resan är lockande, och du kan nästan bara fortsätta på Appia. Men det finns ett men: Du måste tillbaka samma väg, då det varken finns taxi eller bussar här ute.

Ett gott råd

Om du inte vill gå fram och tillbaka finns det alternativ. Du kan låta en taxi köra dig ut genom stan och släppa av dig långt ute på via Appia. Taxi kör till rimliga priser i Rom. Eller hyr en cykel vid ovannämnda trevliga bar. Vid båda fallen får du en prisvärd upplevelse.