Transport till och från flygplatsen i Rom

Transportera dig på bästa sätt

Att transportera sig till och från flygplatsen i Rom kan vid första anblicken verka mycket besvärligt. Faktum är att situationen också ständigt förändras: priserna stiger och sjunker, bussbolag kommer och går och trafiken förändras. Men låt oss se om vi kan göra det lättare för dig.

Resor till Rom med flyg

Hos Escapeaway kan du enkelt och tryggt boka din resa till Rom med alla erkända flygbolag som flyger tll en av stadens två flygplatser. Sökmotorn här på hemsidan jämför automatiskt priser och avgångar, så du är alltid garanterad att få det lägsta priset på din paketresa. Har du redan köpt din resa till Rom, kan du här hitta information och goda tips och råd gällande transport i staden. 

>>> Sök och jämför priser på resor till Rom med flyg

Rom har två flygplatser

De flesta flygbolag flyger till Rom Fiumicino (även kallad Leonardo da Vinci), men med Ryanairs avgångar från Stockholm Skavsta, Landvetter och Kastrup till Rom Ciampino, är det fler och fler som ankommer till Rom via denna gamla militärflygplats. För att komma in till centrum har du i grunden tre möjligheter: taxi/privatchaufför, tåg (endast från Fiumicino) eller buss. Du kan naturligtvis också hyra en bil, men det rekommenderas inte om du ska bo i själva Rom, men däremot om du ska vidare till andra resmål i närheten.

Taxi

För några år sedan tecknades ett avtal om fasta kostnader från Fiumicino in till centrum (definierat som var som helst innanför Aurelianusmuren). Avtalet är enkelt och överkomligt: Resan kostar 48.00 euro för upp till fyra personer, inklusive bagage oavsett vilken veckodag eller tid på dygnet det är. Observera att detta avtal endast gäller taxibilar från Roms kommun. De är vita och har en skylt i A4- format på framdörrarna, där avgifterna tydligt står angivna. Skylten skall även ange taxins nummer så att du som kund vet vart du ska vända dig om taxichauffören skulle kräva mer än tariffen. Taxibilarna från Fiumicinos kommun ingår inte i detta avtal, så de kan ta ut vilken summa de vill. Detsamma gäller för privata förare i snygga kostymer med sina stora välskötta bilar som försöker sno åt sig kunder utanför ankomsthallen. De arbetar för en av de många privata företagen som erbjuder transfer (och all möjlig körning) och som kan vara aktuellt om ni är fler än fyra personer. Vi kommer inte att rekommendera ett företag mer än ett annat, men du kan lätt hitta dem genom att söka på nätet. Deras priser är ganska rimliga (se bara till att beställa i förväg). Landar du däremot i Ciampino, gäller allt det ovanstående, men då kostar resan bara 30, 00 euro. Det kan vara en bra idé att fastställa priset innan du hoppar in i bilen.

Tåg

I många år har de flesta turister tagit tåget direkt från Fiumicino till centralstationen Stazione Termini, det så kallade "Leonardo Express. Det finns fortfarande kvar och turen kostar 14,00 euro/person (eller 16,00 euro om du inte köper biljetten i biljettståndet utan i en av kioskerna). Resan tar ca 30-35 minuter. Idag lönar det sig inte att ta tåget, då bussarna kostar mycket mindre och bara tar lite längre tid.

Du kan också välja att ta det vanliga tåget, som dock inte går till Stazione Termini, men till Stazione Ostiense, varifrån du kan ta buss eller spårvagn in till centrum. Detta alternativ kostar 7, 50 euro för tågresan och 1, 50 euro för buss/ spårvagnsbiljetten. Detta rekommenderas särskilt om du ska till Trastevere, då du kan gå av vid Stazione Trastevere och sedan ta spårvagnslinje 8. Det är också en bra lösning om du bor nära Campo de' Fiori för då kan du bara åka lite längre med spårvagnen och gå av vid "Arenula/ Minis di Grazia & Giustizia" eller nästa stopp vid Largo Argentina. 

Det går inga tåg från Ciampino flygplats, men du kan ta bussen till tågstationen i Ciampino ( ca 1,20 euro per person) och därifrån ta tåget till Stazione Termini. Priset (Ciampino Airlink) ligger på ca 2,70 euro per person, enkel. Oavsett vilken flygplats du landar på, räkna gärna på kostnaderna för om ni reser mer än två personer kan det vara värt att ta taxi och komma direkt från A till B.

Buss

Under de senaste åren har flera bussbolag börjat konkurrera om att transportera människor till och från flygplatsen. Detta är bara positivt för dig som konsument då priserna blivit lägre och lägre. För närvarande kostar en biljett från Fiumicino till Stazione Termini eller Vatikanen ca 10- 14 euro och med tanke på att det finns fyra olika företag, är det aldrig långt mellan avgångarna.

När du kommer ut i ankomsthallen, går du bara ett par hundra meter till vänster och du kommer fram till busshållplatserna. Innan du kommit så långt, kommer du att passera några biljettbås som säljer bussbiljetter, men det finns ingen mening med att köpa biljetterna förens du är framme vid busshållplatserna, eftersom priserna är de samma och du kan lätt se vilken buss som kör först när du står där. Samma sak gäller möjligheten att boka biljetter via bolagets hemsidor: Du kommer bara att spara någon enstaka euro per person och dessutom går du miste om flexibiliteten. Vid hållplatserna finns även en tavla som visar de olika bussarnas avgångstider, men de tiderna ska du dock ta med en viss nypa salt. Resan till Stazione Termini tar ca 40- 50 minuter beroende på trafiken och förarens humör.

Bussbolaget Terravision kör direkt mellan Fiumicino och Stazione Termini, medan bolaget SIT, förutom Stazione Termini också kör från och till Via Crescenzio i Vatikanen. Bolaget TAM kör från Stazione Termini till Stazione Ostiense och slutligen kör även Schiaffini Travels bussar direkt från och till Stazione Termini.

Från Ciampino gäller detsamma, förutom att du bara kan välja mellan två olika bussbolag. Priserna är ungefär samma som för Fiumicino.
 Biluthyrning

Funderar du på att hyra en bil i Rom? Reser du till den italienska huvudstaden för att fördjupa dig i alla de historiska sevärdheterna, och njuta av stämningen på de smala, mysiga gatorna i stadskärnan, kan det endast vid ytterst få tillfälle rekommenderas att hyra en bil. I Roms centrum kan trafiken vara tät, och framstå något kaotisk när du inte är van vid den. För de flesta som besöker stadens centrum, är det därför enklast att ta sig runt till fots, eller med offentlig transport. Om du däremot ska vidare från Rom till andra resmål i Italien, är en hyrbil i gengäld att mycket bra alternativ.

Resmål att nå i hyrbil när du flyger till Rom

Vill du inte spendera semesterdagar på att köra hela vägen från Sverige, finns det mycket goda  möjligheter att flyga till Rom, och fortsätta härifrån med en hyrbil. På så vis får du mer tid över i Italien, och har friheten att åka iväg på spännande utflykter i ditt eget tempo. Med sitt centrala läge i Italien, och de fina vägarna, är Rom en bra utgångspunkt för resor till regioner som Toscana, Umbrien, Lazio och Campania.

Toscana: Det är enkelt att följa huvudvägen A1 från Rom mot nordväst till Toscana. Beroende på var din semesterbostad ligger, tar det runt 2,5 timmar att komma fram. Väl framme ska du inte bli överväldigad av alla de utflyktsmål som du kan besöka med en hyrbil - ta dig istället tid att njuta av Toscana i långsam takt. Vi rekommenderar därför våra gäster att koncentrera sig på ett mindre område i regionen, istället för att försöka hinna med allt under en semester. 

Umbrien: Det tar inte mer än cirka en timme att köra från Rom till den södra delen av regionen. I Umbrien bör du nyttja hyrbilens flexibilitet till att besöka några av alla de intressanta medeltida städerna som var och en har sin unika charm. Här finns massor av möjligheter att lämna alfavägarna, och upptäcka det autentiska Italien.

Lazio: En hyrbil är naturligtvis också en perfekt möjlighet att kombinera en storstadssemester i Rom med upplevelser i resterande delar av regionen Lazio. I sommarvärmen lockar t.ex. kusten i den södra delen av regionen med härliga sandstränder, som vid badorten Terracina och Sperlonga.

Amalfikusten och Sorrento: Det är också många som hyr en bil i Rom, för att fortsätta mot en av de vackraste kuststräckorna i världen: Amalfikusten och Sorrento. Hyrbilen ger dig inte bara möjlighet att stanna vid de fantastiska utsiktspunkterna och besöka de vackra städerna längs den populära kuststräckan - den ger dig också en möjlighet att söka dig lite längre in i landet, till andra, mer okända trevliga landsorter som inte är präglade av turism på samma sätt som städerna vid havet. Här kan du hitta små pärlor i form av lokala restauranger och caféer med lägre priser och stora gastronomiska upplevelser.

Bilhyra på Ciampino flygplats

Flygplatsen ligger cirka 12 kilometer sydöst från centrala Rom, och det är därför enkelt att köra vidare härifrån mot t.ex. Napoli eller Amalfikusten. Det är en relativt liten flygplats, som primärt är intressant för dem som reser med Ryanair till Rom. Här finns ett brett urval av biluthyrningsbolag representerade, t.ex. Avis, Hertz, Europecar, Thrifty och SIXT.

>>> Läs mer om bilhyra på Rom Ciampino flygplats

Bilhyra på Fiumicino flygplats

Roms främsta flygplats, Fiumicino, är Italiens största. Miljoner av resenärer nyttjar varje år flygplatsen, och tack vare ringvägen runt staden, Grande Raccordo Anulare, är det lätt att fortsätta i en hyrbil till semesterbostäder i Lazio eller i grannregionerna. På denna stora, moderna flygplats, har du ett stort urval av både internationella och lokala biluthyrningsbolag att välja emellan.

>>> Läs mer om bilhyra på Rom Fiumicino flygplats