Attraktioner & Sevärdheter i Rom

Få städer i världen kan presentera så många högklassiga sevärdheter och attraktioner som Rom

Roms sevärdheter hör till den helt tunga ligan. Läs om Colosseum, Trevifontänen, Den Spanska Trappan, Vatikanen och många andra attraktioner i Rom.

Vatikanen - Peterskyrkan

Något av det första du får syn på när du närmar dig Rom är Michelangelos imponerande kupol på Peterskyrkan. Den kan ses på långt håll och när den ligger badad i projektorljus mot en stjärnklar himmel så får den dig att häpna. Turister från hela världen köar gladeligen från morgon till kväll för att få komma in i de heliga salarna, och är du riktigt lyckosam kan du bli välsignad av Påven. Större blir det heller inte i Italien...
>>> Läs mer om Peterskyrkan här

Vatikanen - Vatikanmuseet/Musei Vaticani

Vatikanmuseet är ett av de mest besökta i hela världen. Det ligger i den lilla Vatikanstaten i omedelbar närhet av Peterskyrkan, men har egen ingång en bit bort. Vatikanmuseet rymmer skatter nog för en livstid av studier, men på ett par timmar kan du med lite god vilja nå det viktigaste, om tiden inte tillåter ett ännu längre besök. Bland museets huvudattraktioner finner du skulpturerna Apollo från Belvedere – även känd som Belvedere torson och den fantastiskt välbevarade skulpturgruppen Laokoon (från slaget om Troja). Du bör heller inte missa konstnären Rafaels rum, Stanze di Raffaello, men attraktionen över dem alla är naturligtvis Michelangelos världsberömda fresker i Sixtinska kapellet.
>>> Det rekommenderas att boka biljetter i förväg för att undvika den långa kön på plats.

Colosseum

50.000 romare strömmade genom stadens smala gator och upp till den imponerande Flaviska Amfiteatern. Trängseln var enorm, förväntningarna höga och det spelades och satsades på favoritgladiatorer på kors och tvärs innan dagens blodiga gladiatorspel. Genom de totalt 80 ingångarna blev publiken snabbt fördelad efter status och kön under det stora solskyddet på läktaren. Så småningom gjorde självaste Kejsaren sin entré och föreställningen kunde börja i Dödens Arena.
>>> Läs mer om Colosseum här

Forum Romanum

Det ska inte till mycket fantasi för att föreställa sig Romarrikets väldiga storhet när man står vid relingen upp på Capitol och tittar över vad som var världsrikets imperium, nämligen Forum Romanum. Ögat dras automatiskt till de imponerande triumfbågar och den stora paradgatan Via Sacra, som skapade ramen för de romerska härskarnas triumftåg när de segerrika återvände tillbaka efter ännu en erövring.
>>>Läs mer om Forum Romanum här

Spanska Trappan/Piazza Spagna

Den Spanska Trappan kräver ingen närmare presentation. Den heter i verkligheten Scalinata della Trinita dei Monti efter kyrkan som ligger ovanför den berömda trappan. Men i dag omtalas den alltid som Spanska Trappan – eller Piazza di Spagna – det vill säga det spanska torget på italienska. Namnet uppstod eftersom palatset som tidigare var residens för den spanska ambassadören, ligger på det stora torget vid foten av trappan, där du också hittar den berömda fontänen av Pietro Bernini. De spanska influenserna är det inte många som tänker över i dag då trappan mestadels används som <"uppehållsrum" av de många turister.

Trevifontänen/Fontana di Trevi

Vem minns inte de förföriska bilderna av Anita Ekberg som badar i Fontana di Trevi i Fellinis film "La Dolce Vita". Om fontänen inte redan var berömd då, så blev den det onekligen. Den magnifika barockfontänen med anor från mitten av 1700-talet är byggd på gaveln av Palazzo Poli. Vattnet kommer från den gamla akvedukten Acqua Vergine som byggdes av Agrippa år 19 e.Kr. Det är en tradition att du slänger ett mynt i fontänen, för att vara säker på att återvända till Rom. Men kom ihåg, det måste vara över vänster axel. Pengarna – över en miljon kronor per år – går till välgörenhet, och stödjer bland annat Caritas och Röda Korset. På tal om röd, kastade en okänd man för få år sedan röd färg i fontänens annars azurblå vatten, så det hela inom några minuter färgades rött. Det orsakade naturligtvis stor uppståndelse bland både romare och turister och historien blev en världsnyhet.

Piazza Navona

Piazza Navona som även går under namnet Roms vardagsrum är utan tvekan ett av de mest populära torgen i Rom. Förutom de många restauranger och vinbarer är torget också ett tillhåll för stadens konstnärer. Torget är dekorerat med tre fontäner, inklusive Berninis Fontana dei Quattro Fiumi (de fyra flodernas fontän) som är den mest kända. Piazza Navona har fått sin karaktäristiska ovala form eftersom det är byggt på toppen av Domitianus antika stadion, vars rester fortfarande kan ses på den norra sidan. För efterhand flera år sedan kunde torget fyllas med vatten så dåtidens herrskap kunde köra runt med häst och vagn och roa sig. År 1937 var det på väg att gå helt fel. Kommunfullmäktige hade beslutat att man skulle förbinda bron Ponte Umberto I med Roms huvudgata, Corso Vittorio Emanuele II genom att bygga en väg tvärs över Piazza Navona. Lyckligtvis ändrade man sig i sista minuten, och ledde den nu hårt trafikerade vägen Corso del Rinascimento runt om torget.

Pantheon

På Piazza della Rotonda i hjärtat av Roms historiska centrum finner du den bäst bevarade antika byggnad i Rom, det vill säga det runda templet Pantheon. Templet byggdes om till sin nuvarande form under kejsare Hadrianus (120-125 e.Kr.) och är helt enastående. Det är perfekt proportionerat och tekniskt sett helt unikt. Bland annat är den imponerande kupolen gjuten i romersk betong som är blandat med pimpsten, för att göra konstruktionen lättare och lättare ju högre upp man kom mot den nio meter bred öppningen i kupolens toppen som också utgör Pantheons enda ljuskälla. Det är en mycket speciell upplevelse att stå under kupolen och uppleva både solljuset som kastar en äventyrlig ljusstrimma ner genom oculus, den stora öppningen, men också att uppleva regn eller snö som lugnt och stilla dalar ner mot Pantheons golv, vilket naturligtvis är konstruerat med genial dränering. Man tror att orsaken till att Pantheon har överlevt under nästan 2000 år är på grund av att det från runt 600-talet har använts som en vanlig kyrka, och bl.a. innefattar några italienska kungagravar.

Änglaborgen/Castel Sant 'Angelo

Änglaborgen som vi lite försvenskat kallar Castel Sant' Angelo byggdes ursprungligen som ett mausoleum för den romerske kejsaren Hadrianus år 135 e.Kr. Den togs i bruk efter kejsarens död och var under många år den sista viloplatsen för Roms kejsare. Omkring år 400 blev Castel Sant' Angelo förvandlat till en verklig fästning, då staden under dessa år var under våldsamma angrepp. Efter Romarrikets fall blev Castel Sant' Angelo "en kastboll" mellan Påven och stadens mäktiga familjer – men det slutade med att Vatikanen tog över byggnaden omkring år 1300. I denna förbindelse fick Påven byggt en hemlig passage som förbinder Vatikanen och Castel Sant' Angelo. På så sätt kunde han fly om det fanns fara, och under dessa år blev borgen omgjord till ett lyxigt palats. Idag är det en populär turistattraktion, och utsikten över Rom från den stora terrassen på taket är fantastisk. Det finns förmodligen en del som förbinder Castel Sant' Angelo med operan Tosca, för det är här den sista akten i dramat utspelas. År 2011 bildade Castel Sant' Angelo en spännande kuliss då operan utfördes på plats i direkt TV med BBC. Vem minns inte när sångaren Floria Toscas älskare Mario Cavaradossi i skepnad av Placido Domingo blev skjuten och Tosca sjungs av Catherine Malfitano kastade sig sedan ner i floden Tibern. Det var ett drama som gick till historien.

Sanningens mun/Bocca Della Verità

Sanningens mun är en av Roms relativt okända, men ändå mycket fina sevärdheter. Den finns i den fina pelargången vid ingången till kyrkan Santa Maria in Cosmedin. Och vad är Sanningen mun så? I själva verket är det ett antikt brunnslock som är utformat till ett ansikte med en öppen mun. Under medeltiden användes den som en slags lögndetektor, och har faktiskt samma funktion i dag, även om konsekvenserna är nog så dramatiska. De flesta ser ändå lite oroliga ut strax innan de sticker in handen i munnen, då ryktet säger att handen blir avbiten om man talar osanning.

En gammal myt berättar att en romersk tjänsteman hade varit tveksam om sin unga hustrus trohet. Han krävde därför att hon skulle bevisa sin oskuld genom att sätta handen i Sanningens mun. Det hela utspelade sig inför en stor folkmassa och strax innan hon skulle sticka handen in i munnen bröt en ung man ut från mängden, tog henne i sina armar och kysste henne. Därefter säger han så "Hur kan någon misstänka en sådan vacker ung kvinna." När den unga frun därefter genomförde den skrämmande handlingen förklarar hon, att hon förutom den unge mannen och hennes egen man aldrig kysst andra..

S. Maria Della Concezione dei Capuccini

En av Roms mer ovanliga sevärdheter är kapucinerkyrkan S. Maria della Concezione. Den ligger på hörnet av Via Veneto och Piazza Barberini, som är prydd med Berninis vackra Tritonfontän – men lägg också märke till den fina lilla Bifontän som bär Barberiniernas vapen – biet.
Kyrkan i sig är inte mycket annorlunda från andra av Roms kyrkor, men om du tar en tur i kryptan, öppnar sig en helt annan värld. Här finner du nämligen ben och skallar från runt 4000 avlidna kapucinermunkar som bildar dekorativa mönster på väggarna, och i synnerhet som också används som ljuskronor eller uppställda i tablåerna i den traditionella ordensdräkten.

Katakomberna

De flesta av Roms underjordiska katakomber härstammar helt tillbaka till de tidiga kristna begravningar, som ägde rum i 1:a och 2:a århundrade e.Kr. Katakomberna är utgrävda i den vulkaniska tuffsten och flera är upp till fyra våningar. De döda placerades i de så kallade loculi, som är små nischer där det kan finnas två till tre lik. Många av katakomberna är vackert inredda med fresker och det är en fantastisk upplevelse att röra sig runt i de smala gångarna medan de lokala guiderna berättar den spännande historien. De flesta katakomber rymmer upp till flera kilometer labyrintiska gångar, och endast ett fåtal är utforskade och tillgängliga för allmänheten. I själva Rom kan man bl.a. besöka St. Agnes katakomberna på Via Nomentana 349 under kyrkan med samma namn, men annars finns de flesta i Roms närområde, bl.a. längs den gamla romerska Via Appia Antica.

Katakomberna är öppna året runt, och en guidad tur tar ca. 30 minuter. Kom ihåg att de flesta är stängda för lunch mellan kl. 12 och 14:30, precis som de flesta har en fast dag i veckan då de håller stängt.

Ostia Antica – Roms Pompei

En semester i Rom är lika med att resa i den romerska världen. Trots att man nästan faller över de många imponerande ruinerna i stadens gamla centrum, är den ultimata drömmen för många fortfarande den antika romerska staden Pompeji, som begravdes under vulkanen Vesuvius utbrott år 79 e.Kr.

Det går faktiskt att resa till Pompeji då det finns snabbtåg mellan Rom och Neapel  (Napoli), - men det är fortfarande en mycket lång resa på ca. 500 km. Å andra sidan finns det ingen anledning att misströsta då Rom faktiskt erbjuder ett mycket bra alternativ, det vill säga den antika romerska hamnstaden Ostia Antica som är okänd för de flesta. Staden ligger 25 km sydväst om Rom, nära flygplatsen i Fiumicino och kan nås med tåg från Rom på bara ungefär en halvtimme.

I Ostia Antica finner du både teater, marknadsplatser, tempel, Forum, offentliga badplatser, offentliga toaletter, kyrkogårdar, bagerier och bostadshus upp till tre våningar höga samt otaliga och fina mosaikgolv, som berättar om romarnas vardag. Ostia Antica är på många sätt mer välbevarat än Pompeji då staden inte har förstörts, men som så många andra platser har använts för byggmaterial och naturligtvis de verkliga skattjakter. Själva "utgrävningarna" inleddes i början av 1800-talet och många av de skatter man funnit i området finns utställda i det fina lilla museum.

Ett besök i Ostia Antica är en skön dag på landet. Kom ihåg bra skor att gå i, bekväma kläder och gärna lite mat, ja möjligen även en god flaska vin för bättre ramar till en trevlig pick-nick finner du inte, även om det inte är officiellt tillåtet att äta i området.

Via Dei Fori Imperiali

Via dei Fori Imperiali är den gata i centrala Rom som löper från Piazza Venezia till Piazza Colosseum där Colosseum ligger. Gatans ursprungliga namn var Via Triumphale och byggdes i Benito Mussolinis regeringstid och invigdes den 9 april 1932.

>>> Läs mer om Via Dei Fori Imperiali här

Augustus Villa

Här befinner du dig bland Roms äldsta monument. Kejsare Augustus (som levde från 63 f.Kr. till 14 e.Kr.) bodde här och du kan njuta av en magnifik utsikt över Rom härifrån. Endast fem personer åt gången får tillgång till villan då de återstående ruinerna inte är så stora. Entrén till villan är gratis när entrébiljetten till Palatinens höjd – Roms gröna oas - är betald.

>>> Läs om Augustus Villa här

Barnmuseet Explora

Barnmuseet Explora bygger på konceptet; Lek som inlärning. Konceptet har sitt ursprung i USA och det finns ca. 300 museer som detta över hela världen. Detta barnmuseum ligger i centrum av Rom och är främst avsett för barn i åldrarna 0-12 år.

>>> Läs mer om Barnmuseet Explora här

Museum för Skärseldens Själar - Il Museo Delle Anime Del Purgatorio

Som namnet antyder, är detta ett av de mer speciella museer i Rom. Museet ligger nära Castel Sant' Angelo på vägen Lungotevere Prati, som löper längs Tibern. Kyrkan som museet ligger i heter Chiesa del Sacro Cuore del Suffragio, och kallas också "Milanos lilla domkyrka" på grund av dess likhet till katedralen i Milano, båda präglade av nygotisk stil.

>>> Läs mer om museet för Skärseldens själar här