Rom Leonardo da Vinci flygplats Fiumicino

Rom Leonardo da Vinci flygplats Fiumicino

Rom Fiumicino flygplats, som också är känd som Roma Leonardo da Vinci International Airport Fiumicino (kod: FCO), är Italiens största och en av de mest frekvent besökta flygplatserna i Europa, vilken årligen nyttjas av miljoner resande.

De goda förbindelserna till huvudstaden, Rom, gör den till ett perfekt val för dig som vill uppleva atmosfären och det enastående kulturarv som staden bjuder på. Från Roms flygplats är det också enkelt att fortsätta resan vidare till många andra vackra städer inne i landet eller längs kusten i Lazio-regionen

Flygbolag

Italiens största flygbolag, Alitalia, har sitt huvudsäte i Roms flygplats. Därutöver betjänas flygplatsen av en lång rad stora och små flygsällskap, som bland annat inkluderar SAS, KLM, British Airways samt lågprisbolagen Vueling och easyJet.

Flyselskaber Alitalia har base i Rom Leonardo da Vinchi Fiumicino lufthavnFoto: Alitalia har i många år varit det nationella flygbolaget i Italien, men det är inte säkert att det fortsätter vara så. Bolaget är dock i skrivande stund det störta på Rom Fiumicino flygplats och har sin bas här.

Flygrutter

SAS och Norwegian flyger direkt från Stockholm Arlanda och Köpenhamn Kastrup till Rom Fiumicino. Från Köpenhamn Kastrup flyger dessutom bolagen easyJet och Alitalia direkt. Från Stockholm, Göteborg och Malmö går det också att hitta flera rutter med mellanlandningar, bland annat med bolagen Lufthansa, Air France och KLM.

Rom Fiumicino Lufthavn terminalFoto: De flesta allmänna flygbolag som flyger till destinationer i Europa avgår från terminal 3 på Rom Fiumicino flygplats, medan lågprisbolag som easyJet håller till i terminal 2. Flygplatsen har totalt 5 terminaler (foto från terminal 3).

Lokal transport

Från tågstationen inne på flygplatsen avgår det flera gånger i timmen tåg in till centrala Rom. The Leonardo Express kör var 30 minut (oftare i rusningstid) och därtill kommer regionala tåg samt snabbtåg med förbindelse till många andra städer i Italien. Det kör dessutom olika bussar in till centrala Rom - en tur som i de flesta fall inte ta mer än en timme. Följ skyltarna på flygplatsen till de olika busshållplatserna.

Min kollega Lino har skrivit en artikel med information om lokal transport till och från Fiumicino, så om du ska ta bussen, tåget eller taxi till centrum, kan du få mer information om dessa transportmedel här:

>> Information om transport från Roms flygplatser

Biluthyrning

I ankomsthallen finns skyltar mot biluthyrningsbolagens parkeringshus. Åtskilliga internationella och nationella biluthyrare finns på plats på flygplatsen med ett stort urval av hyrbilar. Flygplatsen ligger nära inpå motorvägen A91, som förbinds med ringvägen runt Rom. I egen bil är det därför enkelt att fortsätta resan vidare från flygplatsen till din semesterbostad.

>> Få mer information om biluthyrning på Rom Fiumicino flygplats här

Faciliteter på flygplatsen

Utöver faciliteter som bankomater, informationsdiskar och växelkontor hittar du ett omfattande utbud av butiker och restauranger på Fiumicino flygplats. Butiksområdet "Shopping by Rome" rymmer över 200 olika typer av butiker, med allt från italienska lyxmärken till lokala delikatesser.

Kort terminaler i Rom Fiumicino lufthavn

Foto: Karta över alla terminaler i Rom Fiumicino flygplats (klicka på kartan för att se det i större storlek).

Flygankomster och flygavgångar

>> Se ankomster och avgångar här

Information och kontakt

Adress och kontakt

Aeroporti di Roma S.p.A. 
Rom Leonardo da Vinci International Airport 
Via dell’Aeroporto di Fiumicino 320 P.O. Box 
68 I-00050 Fiumicino, Lazio 
Italien 

Email: aeroportidiromaspa@pec.adr.it

Flygplatskod: FCO

Du kan se aktuella flygavgångar och läsa mer om flygplatsen på den officiella hemsidan här. Du kan också se en film från flygplatsens kanal på YouTube eller följa dem på Google+.

Se flygplatsens läge på kartan